•   酷熱天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供 33oC 64 %

嬰幼兒產品用家評台
王國商店facebook專頁
王國facebook
義工

搜索
親子王國 首頁 自由講場 自創焗三文魚頭...
go

自創焗三文魚頭...

伯爵府

便便特搜勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 馬年勳章

昨天係電視睇到教煮面包糠牛油蒜容焗大蝦, 今朝經過超市見三文魚頭靚, 就諗可唔可以面包糠牛油焗三文魚頭, 即管一試, 剛剛試整黎食, 脆脆地面包糠牛油蒜容香, 又幾好食喎, 買花讚花香.....

王國熱話
原創詩文...分享
水果的正確吃法
用小故事教小朋友學論語的大道理
原來人品---才是最高學歷!

daisyma008  活學活用....好正喎!  發表於 12-4-26 22:14
凍誹  睇見都想食 !  發表於 12-4-26 22:06
kiu1112    發表於 12-4-26 17:48
~~kitty~~  正喎..  發表於 12-4-26 17:41
bb86    發表於 12-4-26 17:41

寶石宮

便便特搜勳章 友善照顧型 hashtag影視迷勳章 馬年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

blueski  THANKS.  發表於 12-4-26 15:40

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

寶石宮

馬年勳章 大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

blueski  THANKS  發表於 12-4-26 15:40

珍珠宮

回覆:自創焗三文魚頭...

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

My Two Princess

侯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

面包糠點整架?我上次羅面包去焗,出到黎都整唔碎既?

同埋,請問芝士用邊一隻會好味d?

子爵府

畀面勳章

blueski 發表於 12-4-26 14:28
昨天係電視睇到教煮面包糠牛油蒜容焗大蝦, 今朝經過超市見三文魚頭靚, 就諗可唔可面包糠牛油焗三文魚頭, 即 ...
係囉, 可否講下用料 & 程序? 我都想試下用 "光波爐" 整呀.

大宅

伯爵府

便便特搜勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 馬年勳章

shinku 發表於 12-4-26 15:11
面包糠點整架?我上次羅面包去焗,出到黎都整唔碎既?

同埋,請問芝士用邊一隻會好味d? ...
面包糠係用現成超市一盒盒(本身係碎), 我呢個係無用芝士, 只係用牛油&面包糠&蒜容&蒜鹽....

子爵府

hashtag影視迷勳章 馬年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有無得試食㗎?

blueski  隔空傳左比你  發表於 12-4-26 15:41

侯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

blueski 發表於 12-4-26 15:17
面包糠係用現成超市一盒盒(本身係碎), 我呢個係無用芝士, 只係用牛油&面包糠&蒜容&蒜鹽.... ...
thx!!
原來可以用呢d材料咁整,
又學到野了!

伯爵府

波子媽 發表於 12-4-26 15:14
係囉, 可否講下用料 & 程序? 我都想試下用 "光波爐" 整呀.

三文魚頭(唔好用雪藏果隻, 個人覺得唔好食)
調味:
面包糠半個食飯碗份量左右
牛油(2-3粒腐乳size) - 個人喜好多與少
蒜容約一湯匙 - 個人喜好多與少
以上3樣調味撈埋一齊, 撈到有lap lap地
番芫茜碎 & 蒜鹽(最後焗好灑上)

將三文魚頭加少少胡椒粉, 兩邊煎到少少金黃色, 將調味舖上面, 放入焗爐焗15分鍾, (我個係焗爐仔, 所以無度數), 焗好灑上番芫茜碎&蒜鹽, 完成...

其實係好簡單同埋唔係用好多時間...

男爵府

馬年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋

blueski  thanks  發表於 12-4-26 15:41

琥珀宮

親子達人勳章 畀面勳章

blueski  THANKS  發表於 12-4-26 15:43

象牙宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

blueski  THANKS  發表於 12-4-26 15:43

伯爵府

hashtag影視迷勳章

blueski  thanks  發表於 12-4-26 15:52

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 馬年勳章

伯爵府

熱血勳章

blueski  thanks  發表於 12-4-26 15:53

寶石宮

hashtag影視迷勳章 馬年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

blueski  thanks  發表於 12-4-26 15:53

大宅

blueski  THANKS  發表於 12-4-26 16:00