用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國商店facebook專頁
王國facebook
義工

自由講場 今日: 1034|主題: 760595

自創焗三文魚頭...

侯爵府

國民生產總值:20623

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 2015羊年勳章 換片達人勳章 未來孩子勳章 便便特搜勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015勳章

昨天係電視睇到教煮面包糠牛油蒜容焗大蝦, 今朝經過超市見三文魚頭靚, 就諗可唔可以面包糠牛油焗三文魚頭, 即管一試, 剛剛試整黎食, 脆脆地面包糠牛油蒜容香, 又幾好食喎, 買花讚花香.....

daisyma008  活學活用....好正喎!  發表於 12-4-26 22:14
凍誹  睇見都想食 !  發表於 12-4-26 22:06
kiu1112    發表於 12-4-26 17:48
~~kitty~~  正喎..  發表於 12-4-26 17:41
bb86    發表於 12-4-26 17:41

寶石宮

國民生產總值:302697

夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 2015羊年勳章 換片達人勳章 未來孩子勳章 便便特搜勳章 友善照顧型 hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 2015勳章

blueski  THANKS.  發表於 12-4-26 15:40

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

寶石宮

國民生產總值:288888

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

blueski  THANKS  發表於 12-4-26 15:40

珍珠宮

國民生產總值:42409

回覆:自創焗三文魚頭...

琥珀宮

國民生產總值:152003

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

My Two Princess

公爵府

國民生產總值:29896

畀面勳章 環保接龍勳章

面包糠點整架?我上次羅面包去焗,出到黎都整唔碎既?

同埋,請問芝士用邊一隻會好味d?

子爵府

國民生產總值:11599

畀面勳章

blueski 發表於 12-4-26 14:28
昨天係電視睇到教煮面包糠牛油蒜容焗大蝦, 今朝經過超市見三文魚頭靚, 就諗可唔可面包糠牛油焗三文魚頭, 即 ...
係囉, 可否講下用料 & 程序? 我都想試下用 "光波爐" 整呀.

大宅

國民生產總值:1789

侯爵府

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 2015羊年勳章 換片達人勳章 未來孩子勳章 便便特搜勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015勳章

shinku 發表於 12-4-26 15:11
面包糠點整架?我上次羅面包去焗,出到黎都整唔碎既?

同埋,請問芝士用邊一隻會好味d? ...
面包糠係用現成超市一盒盒(本身係碎), 我呢個係無用芝士, 只係用牛油&面包糠&蒜容&蒜鹽....

子爵府

國民生產總值:11281

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 2015勳章

有無得試食㗎?

blueski  隔空傳左比你  發表於 12-4-26 15:41

公爵府

國民生產總值:29896

畀面勳章 環保接龍勳章

blueski 發表於 12-4-26 15:17
面包糠係用現成超市一盒盒(本身係碎), 我呢個係無用芝士, 只係用牛油&面包糠&蒜容&蒜鹽.... ...
thx!!
原來可以用呢d材料咁整,
又學到野了!

侯爵府

波子媽 發表於 12-4-26 15:14
係囉, 可否講下用料 & 程序? 我都想試下用 "光波爐" 整呀.

三文魚頭(唔好用雪藏果隻, 個人覺得唔好食)
調味:
面包糠半個食飯碗份量左右
牛油(2-3粒腐乳size) - 個人喜好多與少
蒜容約一湯匙 - 個人喜好多與少
以上3樣調味撈埋一齊, 撈到有lap lap地
番芫茜碎 & 蒜鹽(最後焗好灑上)

將三文魚頭加少少胡椒粉, 兩邊煎到少少金黃色, 將調味舖上面, 放入焗爐焗15分鍾, (我個係焗爐仔, 所以無度數), 焗好灑上番芫茜碎&蒜鹽, 完成...

其實係好簡單同埋唔係用好多時間...

男爵府

國民生產總值:9657

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋

blueski  thanks  發表於 12-4-26 15:41

琥珀宮

國民生產總值:171050

親子達人勳章 畀面勳章

blueski  THANKS  發表於 12-4-26 15:43

寶石宮

國民生產總值:273214

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015勳章

blueski  THANKS  發表於 12-4-26 15:43

侯爵府

國民生產總值:23568

hashtag影視迷勳章

blueski  thanks  發表於 12-4-26 15:52

水晶宮

國民生產總值:53839

hashtag影視迷勳章

侯爵府

國民生產總值:20197

熱血勳章

blueski  thanks  發表於 12-4-26 15:53

彩鑽殿

國民生產總值:566576

2015羊年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 2015勳章

blueski  thanks  發表於 12-4-26 15:53

大宅

國民生產總值:4038

blueski  THANKS  發表於 12-4-26 16:00
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎