跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有無人睇緊陸加寧?

妳哋講嗰個Dr. Fung係唔係馮澍明醫生呀! 佢真係好好人, 其實佢本身唔係我睇開嘅婦產科醫生, 不過我公司係用聯合醫務, 而佢又係响聯合醫務到做(即恆香對面), 所以有普通病我都會睇佢, 好似上年我大住肚搵佢睇傷風感冒, 佢都好小心咁解釋俾我聽d藥對bb有無影響, 雖然佢知我有另一個婦產科醫生, 但係佢都有耐性咁解答我有關大肚所遇到的問題. 佢真係一個唔錯嘅醫生. 我仲知佢有响浸會到掛牌, 因為我生嘅時候, 係病房到撞到佢巡房.   

男爵府

好媽媽勳章

fionafiona,

開刀個傷口about 4 - 5 inch. O.K. ar, and low too~

He is very patient and good~ Will your baby delivery by him?

男爵府

好媽媽勳章

fionafiona,

Dr. Fung didn't check the 盤骨 for me, he explained that it was not necessary, all are depending on the delivery week. The sizes of week 37 & week 40 are different, so it's difficult to determine & predict the size of your 盤骨 is ok for the baby delivery. It's make sense to me!

大宅

mormorchan,

答得好detail 呀 ! Thx!!
我35wk 去 dr. fung 度check bb得5磅多d, 醫生估bb出世時得6磅幾, 加上bb個頭仔又轉左, 所以我諗我會去政府順產!! 開刀至會搵佢~~

17/2  3.14 kg23/2  3.28 kg01/3  3.40 kg07/3  3.61 kg17/3  4.14 kg22/5  6.43 kg24/6  7.20 kg

大宅

請問有無Dr. Fung 電話?唔知佢會否在法國接生呢?

男爵府

好媽媽勳章

Dr. Fung Tel. No. 2478 3966
As I remember, he will 接生 at 法國, but not sure, you have to confirm with him~ :lol:

大宅

Thanks, mormorchan.

洋房

又係"6+0"呀!佢海鮮價呀!

大宅

aiya,我都睇左陸加寧兩次,因我第一胎,本來睇開旺角,但太遠而且等兩個鐘睇十分鐘個隻,先轉陸加寧,我都覺得佢怪怪地,但起碼每次都照清楚BB每樣野,有解釋係乜野,咁你地係唔係都唔recommend睇佢呢?請多多指教呀!

伯爵府

請問6+o 在那裡呢 ? 等我認清楚以免入黑店

大宅

佢係cool d, 唔多出聲! 所以對第一胎媽媽來講有d唔適應,因為我地好多野都唔清楚!!

我都係因為甘,3個月之前轉左睇第2個醫生, 但因為係男醫生有d野都有d尷尬, 所以今朝又返左去陸加寧度check bb,
佢幫我度到bb兩邊腎都有dd漲, 仲寫左封信比我生時拎埋去醫院,等bb出左世之後可以跟進!! 而呢樣野之前個醫生又無check到!!

所以我都想講同佢講一句公道d 0既說話, 雖然佢有好多野都唔會好主動同你講加上無笑容,如果無特別事檢查時佢唔會好似其他醫生甘逐樣同你講bb d 野!! 但起碼佢都會認真check
bb每個器官, check到有問題佢會同你講!!

做媽媽的都係想bb可以健健康康, 如果有問題都想早d知道等bb出世時知點做!! 經過今日我覺得好彩這次有去佢度check 多次,如果唔係我就一直都唔知bb個腎有事,甘出左世之後就唔會去跟進!!
17/2  3.14 kg23/2  3.28 kg01/3  3.40 kg07/3  3.61 kg17/3  4.14 kg22/5  6.43 kg24/6  7.20 kg

大宅

其實佢每次都真係好認真咁睇bb既每個身體部份,有時睇好耐又唔出聲真係令我地兩公婆好驚ga,不過佢認真的態度也是真的。
佢o係又新街,大埔紅van站附近。
fionafiona,妳唔駛擔心la,而家都係for reference je,學妳話齋,而家有預備好過乜都唔知,請問妳話睇過另外一個男醫生,是在元朗的嗎?是否馮醫生呀?

大宅

Laney,

多謝你關心! 我依家都唔擔心得甘多了,等bb出左世之後再check 下咩事先,希望出左世之後會好轉啦

係呀佢成日唔出聲, 但個樣又好認真, 我又唔知咩事所以有時真係都幾驚嫁!!
之後我轉左睇馮醫生, 不過果時都成7個月了,佢有好詳細甘同我講bb依家係咩位置,手腳係邊主動同我講bb係男定女,呢d野陸加寧就無做, 不過馮醫生就無同我度bb器官~~除左頭圍,肚圍同腳長!! 所以都無話邊個好定唔好喇,要睇下你自己prefer 邊樣lor!!

男爵府

冬日勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

fionafiona,

我就冇其他bk mami既不愉快經歷lor(收費正常).表面cool但其實好nice架,到今時今日同bb去探佢&姑娘,都可以傾大半個鐘. 我仲好記得1xweeks時係佢主動問我想唔想知BB性別,其實她已經Show左bb個菇菇響個mon度,我同老公睇到係度笑,佢都笑笑口話好清楚啦!到3xweeks時照住bb跟住話:呢d一條條響d胎水度飄黎飄去就係頭髮,仲好多好長tim...又有一次用4D照住俾我睇話bb皮膚好平好滑.....到40weeks時bb都唔出黎,佢就同我check下胎水同胎盤,跟住話胎水'檡介'正常呢果時期over 8 , 而我7.9 .....胎盤功能開始退化,俾多幾日bb,如果再唔出要催生,仲叫呢幾日一定要check住bb有冇郁tim. 我全個懷孕過程都係佢跟,我覺得佢都ok架!

大宅

Agree! 我都是睇 Dr Fung,佢幾好人架。但好似冇4D / 3D , 各位姊妹,有冇好介紹?
swingBB 寫道:
我可以介紹下我自己個婦科醫生,但係係男人o黎o家.
不過,我自己覺得佢都好好,價錢又唔貴,每次 $500 有找
仲加埋超聲波呢....
地點元朗恆香對面,Dr.Fung
教養孩童,使他走當行之道,
就是到老他也不偏離. 箴言:廿二章六節

大宅

我同老公決定下星期o個次會去馮醫生度檢查,睇下係咪夾d
anyway,每個媽咪都係想知多d,可能人夾人緣la

男爵府

請問問元朗係咪只有呢2位婦科醫生好呀? (馮醫生同陸醫生)? 仲有沒有其他?

此外, 最近仲有無人去睇過陸醫生?

thanks!

首頁

尾頁

跳至