自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無人認識"天道教",係咪邪教?

我媽咪入咗教,好擔心係咪邪教?

子爵府

Re: 請問有無人認識"天道教",係咪邪教?

基督教定係天主教

大宅

係基督or天主我就唔駛驚啦,好似又要發誓,發セ又話唔講得比人聽,都唔知セ嚟?有無人知呀?

男爵府

唔清楚,我諗係掛..........你睇

(轉貼1)
天道五教(天道教),創教只有90年,由一位姓張的道士創
立,提倡拜儒、道、佛、耶、回,五個宗教聯合;發展
亦很快速。台灣、東南亞、甚至美國、加拿大,估計有超
過一千萬信徒。這教為何這麼利害?因這教要信徒發毒誓
:「若我xxx離開天道教,我便五雷轟頂,天殊地滅,
不得好死。」用毒誓來使信教者不得自由,不得離開。

(轉貼2)
天道教為東學取基本思想發展的民族宗教。其民族主義的宗
教是18世紀60年代為了改革政治制度以及反對國內嚴重的
腐敗和外來的侵略而成立的社會與神學團體。這個 團體在
18世紀90年代早期發展為農民革命,後來改稱'天道教'。
天道教的基本精神是'人即天',即人們的精神是最重要。
天道教主張為了建設平等社會而必須統一世界信仰。

(轉貼3)
宏妙法師 著述
白蓮邪教,自嘉慶十八年,改用天理教(八卦教)名義,偽
造邪說,妖言惑眾,聚眾謀反失敗後,其徒黨四散。一部
份邪教徒,棄邪歸正,出家學佛。又一部份未改悔之邪教
徒,暗中將白蓮教改頭換面,更改演變新教名稱,以避政
府注意。因此,白蓮邪教又改為:「紅蓮教、真理教、大
同教、[size=medium]天道教、白陽教、
紅陽教、清淨教、先天教、大道教、天德聖教.....................

另找到一些有關資料,你睇睇啦,不過不可盡信,
請自行判斷啦.

http://www.cclw.net/book/xywtjd/htm/chapter22.html

http://www.lifespring.com.hk/books/witness/light-life/light_2.htm

我都係見到你問我先搜尋了解一下,大致明白這教是
含好多宗教,所以注意天道教不是正宗純"佛教"都不是
正宗純"道教",它只是名稱叫"天道教",所以它跟"香港天
道佛堂"這機構無關的,怕其他人照字面單純的混淆了,
怕不必要誤會左同其他無辜團體或宗教拉埋一談就唔
好了,所以題外講一下.

大宅

wwcuy 寫道:
我媽咪入咗教,好擔心係咪邪教?

肯定唔係!!

人地係非mou利機構...導人向善,教人論常道德...

大宅

人地台灣係國教添ar...

子爵府

哦....原來你講緊呢個.....係正o架...放心...其實唔可以說是教....是道...我全家都入o左嫁...都入o左好多年....佢只係導人向善....唔會騙人的...我爸爸媽媽入o左道之後改變了很多...沒有以前禁 .....佢果到入道係好似發誓..d字眼你聽起來好像好恐怖..但係諗深一層..係有意義o架...所指o既只係對良心o乍......放心啦....而且仲係非牟利機構黎tim...亦係香港註冊o左
你可以係以下o既website 睇睇

http://www.hksytma.org.hk/

男爵府

tweety88 寫道:
人地台灣係國教添ar...

台灣國教?邊度講架?我找到以下資料...
(轉貼)
台灣容許各式各樣的宗教活動,所謂滿天神佛,處處有。而中國大陸對宗教活動有一定的限制,不可隨意自由活動,只容許在寺院、道觀、教堂……範圍內進行宗教活動。凡是國內的幾大宗教,諸如佛教、道教、天主教、基督教、回教等,皆由宗致事務局統一領導和管理,一切都要按「章程」辦事。

旅遊地區資料都係大約講幾個大教
http://www.wingontravel.com/chi/country/country.asp?country=tw

不過台灣最大宗教團係" 中 華 道 教 總 會 "
(以前大迷信拍台灣時都講過同訪問過)
佢應該係道教不是天道教.
--------------------(轉貼)
該 會 為 台 灣 道 教 界 最 大 的 組 織 , 屬 下 有 台 灣
省 道 教 會 、 台 北 市 道 教 會 、 高 雄 市 道 教 會 等
3 個 分 會 和 2 1 個 縣 市 支 會 。
規 定 「 以 研 究 道 學 , 闡 揚 教 義 , 整 理 教 規 ,
提 倡 人 倫 , 砥 礪 道 德 , 保 全 民 族 文 化 , 增 進
社 會 福 利 , 策 劃 人 類 安 全 制 度 , 以 促 進 世 界
大 同 為 宗 旨 」
--------------------
係咪呢個宗旨呀?可能你搞錯了.
或者我晚一點問台灣個網友就知係咪國教了,
不過佢未online夜d再求証一下啦.
^^

april48:
都話唔係"天道"咯係"天道教",教主叫椰子道人,由於
椰子道人以椰子為主要食糧,故稱椰子島,天道教教義
佛教及天主教互相結合.天道教教壇係胡志明市椰子島
(上網搵的,旅行社都有介紹).
你香港果個教叫天道,係道教佛堂,入會時係發誓燒張紙有
你名字又比句野你記住唔準隨便爆咁麻,但唔係樓主阿媽
呢個教呀~椰子道人喎??!!!佛教同天主教結合喎??!!

子爵府

其實只要係導人向善o既都得...只要係對果個正教有緣便可以了。是嗎 :wink:

大宅

突然記起,亞媽話幫我入左"道"(是未經我同意下),還給我一句話(我當然無記啦),是當危險時念,不知是不是你話的"天道教",亞媽又話是佛堂,我估佢"道"和"佛"都無乜分,明天問下佢先。

男爵府

Ronald媽媽:
放心你的是信"天道"的教不是"天道教".

琥珀宮

天道同天道教有分別架?

我都上過天道係牛頭角一個分堂,有少少認識,佢地信奉彌勒佛,佢地解釋彌勒佛比釋迦牟尼更早在人世,係釋迦牟尼佛既前好多世。

佢地係有一個咒語或者叫密碼叫人記在心中,係危難時唸可得救咁話喎,果次佢地都有人話左俾我聽,但我已經完全忘記左個密碼係咩。

佢地又話入左天道既人,係死後好耐身體都唔會僵硬,會一直保持住柔軟。我有個親戚,佢話佢阿爸入左教,死時身體真係咁喎,唔知真定假。

理個教都係導人向善,但又唔同佛教果種著重自身悟覺,比較倚賴外物,感覺係偏向道教果邊多d。

子爵府

SandyKL,

"佢地又話入左天道既人,係死後好耐身體都唔會僵硬,會一直保持住柔軟。我有個親戚,佢話佢阿爸入左教,死時身體真係咁喎,唔知真定假。"

我去見証過....真係好柔軟呀...好似個人訓o左係到敢o架o乍

琥珀宮

april48,

我聽就聽得多,但未見識過。雖然有理d"奇績",但都冇入到教,因為見識過佢地有人據稱話俾彌勒佛上身,係個後生女仔,只見佢行黎行去,又唔知佢講嘜,佢寫左數個字出黎,內容大致上都係叫人向善,但我本人唔多信佛上身理一回事,所以最後決定唔入教。

雖然係咁,起碼佢唔會叫信徒做d咩邪行怪道,加上我本人唔信「唯單一神論」,我唔會反對人入理個教。

子爵府

SandyKL,
ha ha....你形容"俾彌勒佛上身"好攪笑...呢d我都親眼見過...不過佢又冇行黎行去wow.....我爸爸亦試過敢樣比仙佛講佢心裡面o既說話tim...
只要係向善o既....我都好鼓勵入任何教派 :mrgreen:

大宅

April48
Such a coincident. I also entered this group. May I know which centre that you used to go? On the date of 14th, I will bring my children to join as well.

大宅

In order to get a clear picture. Why don't you go with your mother one day? It is Ok even if you don't join.

wwcuy 寫道:
我媽咪入

子爵府

Mrsho,

I join in Central centre! That's great yr children to join ar.......

大宅

我覺得唔應該再討論落去..1陣講左唔應該講既野..因果上要負好大責任,你同我都承擔唔起...

大宅

I also joined there. How many years did you join? I might met you there. As the centre is now renovating so you are going to the headquarters now?

april48 寫道:
Mrsho,

I join in Central centre! That's great yr children to join ar....... [/quote]

首頁

尾頁

跳至