家庭理財

跳至

首頁
23456...22

尾頁

公爵府

幸福C9, you still owe me an apology for mistaking me for being an insurance agent and for accusing me for making up stories about my relatives. And yes, I do mind.

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

幸福C9 發表於 12-6-11 17:43
我一家三口花在買保險就只有每年約
$6,800 。全是老公及我那五層樓的家居保。感謝主,我93年出來工作,無 ...

Good post! Thank you for your sharing

子爵府

我今年三十五歲…30歲個年買架

男爵府

畀面勳章

引用:幸福C9,+you+still+owe+me+an+apology+for+

原帖由 mugtaitai 於 12-06-13 發表
幸福C9, you still owe me an apology for mistaking me for being an insurance agent and for accusing m ...
朋友,我為咩要向你道歉呢?你知唔知為咩我肯定你篇故事。白內障手術在c+醫院做,只雖一二萬一只,不是你所說的五萬一只!其實手術平,是在於不用麻醉,即不用麻醉師費!你只要去你親戚的C+取份

男爵府

畀面勳章

回覆:幸福C9 的帖子

報價單,要5萬做一只眼,我才向你道歉!

公爵府

幸福C9 發表於 12-6-13 17:55
報價單,要5萬做一只眼,我才向你道歉!
可否請求你,for one minute,just for one minute only,暫時停止扮演香港醫護界代言人的角色,and for once only,請你不要在未瞭解整件事的來龍去脈之前,就主觀地妄下判斷?
姨母是一個非常膽小驚青的老人家,不錯白內障手術無需全身麻醉,而且無需住院,可以即日返家,所以手術費相對廉宜,但姨母堅持要全身麻醉,說不能忍受看見一把刀插進自己的眼裡,兒女和醫生都跟她解釋全身麻醉風險高,康復時間長,對身體不好,但姨母一意孤行,唯有順從她。因為做了全身麻醉,醫生為保險起見,要她留醫一天以觀察(你可能會說醫生掠水,也許是吧)。所以這個白內障手術現在多了麻醉科醫生的費用,多了手術室的費用(一般可以在醫院的 day clinic 裡做,平宜得多),多了病房的費用(住的還不是普通大房,以香港私家醫院一貫的做法,住的房間越高級,手術相關的費用也越高),多了第二天醫生巡房的費用,操刀的醫生是某眼科名醫。這種種加起來,會不會覺得這個價錢是比較不那麼假了?

當然大家都覺得這筆錢其實是不必要的,但那是另一件事,事實是姨母的手術的而且確花了這麼多錢。

伯爵府

mugtaitai 發表於 12-6-13 18:14
可否請求你,for one minute,just for one minute only,暫時停止扮演香港醫護界代言人的角色,and for on ...
頭先啱啱收到一個客戶電話, 醫生建議佢做白內障手術, 每隻眼4萬. 我亦親身處理過每隻眼3.5萬既白內障手術住院索償. 我絕對相信你講既係事實.

男爵府

畀面勳章

引用:我今年三十五歲…30歲個年買架

原帖由 ttcat 於 12-06-13 發表
我今年三十五歲…30歲個年買架
mouth:那就是你keep住約三十八萬在他那裏!現在取回,就捐失19萬!不取回就要75歲才能取回,是吧!其實,你有無在細細字寫75歲才能取回那段字後面加簽?如果無,可否找家人陪你上保險公司找他經理理論吓!你同佢講咩都唔知,話agent講四年可取回,試吓先!記得不要發火,據理力爭!帶個錄音器!如不成,去保險管理局投訴佢!但可以立即取回的機會可能只有30%。mouth:我怕之後你的單被人玩,固意幫你蝕!朋友,蝕19萬是大數目,請再三考慮!唔好唔開心!以後不要再買就ok la…

琥珀宮

引用:Quote:幸福C9+發表於+12-6-13+17:55+報價單

可否請求你,for one minute,just for one minute only,暫時停止扮演香港醫護界代言人的角色,and for on ...
Support,大家都係share 自己身邊所見所聞,希望唔好亂將別人既不同意見打壓為謊言!

Chirley  係~根本呢度只係俾人發表意見同睇法,仲有身邊事~不能因為唔同路就咁先  發表於 13-1-8 11:19
50246419    發表於 12-11-26 00:14
mugtaitai  Thank you for your support  發表於 12-6-13 18:34

公爵府

遙遙爸爸 發表於 12-6-13 18:22
頭先啱啱收到一個客戶電話, 醫生建議佢做白內障手術, 每隻眼4萬. 我亦親身處理過每隻眼3.5萬既白內障手術 ...
謝謝你的 comment,但你從事保險業,說這話會被若干會員認為有利益衝突,不會有幫助。But anyway, it feels good to have someone believe in my "story" and support me

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:mugtaitai+發表於+12-6-13+18:14+可

原帖由 遙遙爸爸 於 12-06-13 發表
頭先啱啱收到一個客戶電話, 醫生建議佢做白內障手術, 每隻眼4萬. 我亦親身處理過每隻眼3.5萬既白內障手術 ...
唔!醫院報價單,please!我亦是現在問了養和價錢及我認識的顧問醫生!

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:幸福C9+發表於+12-6-13+17:55+報價單

咩費加埋都不用五萬一只!我信報價單,please!

公爵府

幸福C9 發表於 12-6-13 18:39
咩費加埋都不用五萬一只!我信報價單,please!
講講道理好不好,我點樣去攞報價單呢?醫療費用每個 case 都唔一樣,係唔係我自己扮有白內障,揾返同一個醫生,同佢講我堅持要全身麻醉做手術,要喺養和住頭等房,然後叫佢報個價比我,然後再喺呢度公佈出來?

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+mugtaitai+於+12-06-13+發表

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:幸福C9+發表於+12-6-13+18:39+咩費加

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+12-06-13+發表Supp

公爵府

幸福C9 發表於 12-6-13 19:02
朋友,其實答案已經在有看這post的jm心中!在心中!明白嗎?

...
Gosh, I give up... 好吧,你贏,我係經紀,所有的個案都是我作出來的,我來這裡是專為揾人笨的,這次被你識穿了,真是遇到對手了
看來我都是少來這個版面吧,有空去烹飪版外遊版逛逛,不傷脾胃,屆時請你高抬貴手,不要繼續狙擊我:“mugtaitai旅行社朋友,我真係好唔開心看見在這裡你妖言惑眾,鼓吹享樂,年輕人只應該儲錢買樓,不應玩物喪志。你話一家四口去一次滑雪要用十萬?冇可能,旅行團只收四千一個人,點加都加唔到十萬,我已經早有答案在心中!在心中!除非你有報價單,我要報價單!報價單!報價單!明白嗎?"

唉,這麼難纏的人...

mickeyellen    發表於 14-6-2 08:08
Chirley  哈哈~~~U R SO FUNNY~  發表於 13-1-8 11:20

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+幸福C9+於+12-06-13+發表多謝

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:幸福C9+發表於+12-6-13+19:02+朋友,

大宅

我奶奶今年都做過白內障手術,都是$1萬多少少一隻眼!

首頁
23456...22

尾頁

跳至