自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友今年兩歲半,兩隻門牙有d黑忟忟,用bb 牙膏刷唔甩,我想問去牙e洗牙好唔好呢?有無有耐性的牙e介紹?我驚小朋友喊洗唔到:(

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆:小朋友的門牙黑忟忟

你本身有無同佢用牙膏刷牙?我聽人講甩唔到喎,要等大個換牙!

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

天生黑忟忟, 應該洗唔甩,換咗恆齒再睇

大宅

我囡都係咁. 姑娘話冇咁細小朋友去洗牙, 結果我都等到女兒4歲才去洗.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

係點黑?係表面一點點定係成隻牙變左黑
唔同架喎

一點點果d可以洗牙就甩

大宅

這個我囝有經驗,如果不是天生的, 就不用去洗牙. 因小時候我囝都是這樣,原因是因為我常給他吃藍梅,是天然色素,有牙膏刷牙半年至一年後,就變翻香了.

伯爵府

樓主可以去藥房買"木刷草"同小朋友刷, 可以刷到架, 不過唔好咁大力同埋成日用, 會磨蝕牙面架~

大宅

回覆:sasa0208 的帖子

我個囡之前都係咁,之後有朋友介紹我用'木刷",真係刷得好乾淨,好像洗完牙咁白。
木刷係藥房中藥部買,$2已夠,洗乾淨後刷牙即可。

男爵府

多謝大家回覆:)
我有用牙刷同First Teeth牙膏同小朋友刷牙,不是成隻牙黑哂呀,老公笑係煙屎牙,激死我

男爵府

回覆 dickl 的帖子

我囡的門牙又係好容易黑忟忟,洗完牙後好容易又黑返,後來有人教我用棉花棒加小小高路潔的"whitening"牙膏幫佢捽吓,結果我囡的門牙又白返d,但重有小小捽唔甩.

公爵府

畀面勳章

回覆 dickl 的帖子

我女又係咁,睇左牙醫,佢話係細菌績, 洗牙可以止到一時,3,4個月會黑返,冇得救,唔影響牙齒,係唔好睇者,大大下可能冇,唔關牙膏,刷牙乾唔乾淨事(以上醫生講)

不過後尾係藥房介紹一隻叫 '木刷'的東西,應該係d植物 ,好得, 好平幾蚊一大包, 不過我唔敢刷得太密,係黑時先刷2野,唔會用盡力白一白,仲之望落去唔嚇親人就算!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我個囡早半年前d牙都有d黑, 用左"木刷"刷甩, 再keep住用oral-a 小童牙膏, 而家就冇哂d漬!!!

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

多謝jm,頭先我用藥房買左木刷,真係刷甩左d黑績,而家靚仔晒

文小吉  等我又試下先  發表於 12-6-19 12:24
ngccl  請問怎用 ? 容易用? 要牙膏刷 ?  發表於 12-6-18 19:07
http://7W2D - 7cm, 16W5D - 性別係 .......仔

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

買左2蚊,用左2枝。

http://7W2D - 7cm, 16W5D - 性別係 .......仔

子爵府

仔仔兩三歳時都有!問左牙醫可以用小童電牙刷,真係冇黑!

milktealai  x2  發表於 12-6-19 14:14

侯爵府

我個仔都係咁, 佢上左小學後年年牙醫保健時會同佢洗牙, 而家用左電動牙刷之後白左好多LA, 你可以試下....之前試過買你個D, 不過好快又黑番, 唔敢比佢用咁多, 反而用電之後就OK...

milktealai  x2  發表於 12-6-19 14:14
日日都要happy!!

男爵府

唔駛擔心. 我囝囝細個都係咁, 好似煙屎牙漬. 大左識刷牙後, 用小童牙膏刷牙自然會甩.
我用過木刷草, 刷唔甩.

大宅

好媽媽勳章

引用:買左2蚊,用左2枝。+ +

原帖由 hkgalcarrie 於 12-06-18 發表
買左2蚊,用左2枝。
請問怎用 ? 要切開嗎 ?

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

我都想知木刷怎樣用 Thanks~

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

引用:Quote:原帖由+hkgalcarrie+於+12-06-18+發

原帖由 winho128 於 12-06-18 發表
請問怎用 ? 要切開嗎 ?
不用切,買回來,用水清下,上下對摺,爵角位擦下,好快甩,正!

其實個仔有牙漬好耐,而家解決左,

文小吉    發表於 12-6-19 12:25

首頁

尾頁

跳至