婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

回覆 我真係好傻 的帖子

咁細個打得架咩???

民房

回覆樓主:

2個月前 陰道炎 諗住做埋pap smear
點知 有ascus
醫生叫我左 HPV DNA
一個月後 睇專科
驗多次pap smear 同 HPV
驗 pap smear 前幾日有塞藥 但驗前2日無
pap smear negative 但 HPV 中左high risk
無 16 18
而家好擔心 因為同男朋友就黎結婚
覺得自己好似好dirty 又吾知係咪佢傳我 但我地次次都好安全
同埋一有HPV 就終生 感覺好似 一身體差就會有事咁

醫生只叫每半年check 但係咪要check 係咪已經CIN1呢

希望有人可以一齊傾下 日日食吾落野

大宅

大家好, 我3月尾做完LEEP, 確診LGSIL (CIN1), 上星期第一次去做檢查, 今日有報告, 姑娘打來, 是ASC-H.

個姑娘就說是介於ASCUS 及LGSIL (CIN1) 中間, 好多人也是這樣, 會有反覆的, 不用擔心, 只是將原本預約好的6個月覆檢改番做3個月.

但我上網check, 其實ASC-H仲驚, 因為可以係HGSIL:
https://incytepathology.wordpress.com/2011/11/21/asch/

係咪要去睇第二個醫生找 second opinion?

好擔心

別墅

cc小子 發表於 17-7-10 15:20
大家好, 我3月尾做完LEEP, 確診LGSIL (CIN1), 上星期第一次去做檢查, 今日有報告, 姑娘打來, 是ASC-H.

個 ...

3月尾做leep定普通陰道鏡?照計cin1係唔需要做leep?以我理解asch應該差過ascus同低度病變,即係高度病變既機會比較高。

民房

回覆樓主:

8月頭做陰道鏡 而家係ascus and high risk HPV
但最近2次同男朋友 ML 完 都有小小血

請問各位sis 知唔知係咪CIN3先會有呢個情況

要等半個月 個心好複雜

男爵府

qwertyuiop111 發表於 17-7-13 04:53
8月頭做陰道鏡 而家係ascus and high risk HPV
但最近2次同男朋友 ML 完 都有小小血

我都係一樣,抺片係C1N1,呢兩次同老公行埋都有小小血!約左下星期去睇醫生!(emoji)(emoji)(emoji)
請問會不會抺片check左係c1n1,但實際上吾係,可能更嚴重架?點解會出血?關吾關事呢?

大宅

回覆樓主:

數年前我都曾經試過 ascus. 之後再陰道鏡咬細胞驗似CIN2
之後冇等政府直接去私家做左Leep出黎係CIN1
呢幾年一路檢查住都正常但尋日話有息肉但都要睇埋報告柏氏有冇事
其實你地既心有幾擔心我都經歷過
但我覺得有咩早點知早點醫係仲好
大家都要加油啊

大宅

我由2016年5月paps開始發現有LGSIL, cin 1,hpv 52, 2016年6月做左窺鏡同燒左壞細胞, 跟住2016年10月, 2017年2月同8月paps都仲係cin 1, 今年3月至宜家有keep住食多d 生果蔬菜, 都無補於事.......想問下以我個case, 係咪好難自然好番同應該點做??可以真係再觀察多年嗎? 因為話多數2年內康復~ 我好擔心.....謝謝!

禁止訪問

洋房

回覆樓主

Thank you for sharing!

複式洋房

回覆樓主:

大家有冇好中醫婦科好可以pm我!剛做完Leep,想中西雙管調理

禁止訪問

大宅

之前抹片結果lgsil,之後陰道鏡結果係慢性宮頸炎,醫院只幫我約覆診話冇症狀唔洗醫,有冇人試過呢個病?

大宅

monneko3 發表於 18-5-11 14:02
之前抹片結果lgsil,之後陰道鏡結果係慢性宮頸炎,醫院只幫我約覆診話冇症狀唔洗醫,有冇人試過呢個病? ...
你lgsil 咁有無照過陰道窺鏡? 有無做hpv test?
個醫生只叫你做paps??

民房

回覆 gogoblue 的帖子

宜家打一针HPV好贵啊

民房

回覆 lauerica 的帖子

有啊,我认识一个专科医生

別墅

我經驗係上年2月做paps發現有異常, 之後做左次陰道鏡檢查,發現係cin1,之後無理 (醫生都叫唔洗做leep), 半年check一次, 果段時間我改變左飲食習慣同做多左運動(之前係從來都唔做運動), 勁食蔬果 (勁驚人既份量),之後上年8月再check無事,再驗下邊隻hpv (hpv有好多種,我去驗高危果幾種), 出黎結果係無中高危hpv, 最後都係唔知邊隻,醫生話應該係low, 而且都唔洗再驗邊一隻 (佢話都無意思)

上一年真係經歷過好多起伏,特別係心情, 睇左好多醫生, 發現有好多都好無醫德
最後搵到個好既私家醫生(呢個係我係樓下家庭醫生睇時問佢意見,佢再叫我睇呢個婦產科), 同埋係那打素診所有個女醫生好好,我以家都搵佢做paps, 無咁貴

大家加油, 我好明白呢種心情, 由發現果種擔心,中間成日有好多壞念頭走出令到個人心情低落! 但呢d時刻總會過!而且及早發現係好事,至少個人會多d注重番飲食! 定期既檢查都好重要!

大宅

幾歲開始可以去檢查?

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊