論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

已知ID407 form不能下載, 想請教各位: 除湾仔入境處外(因本人在葵涌區上班), 還可在那裡取得此form? 萬分感謝!

複式洋房

回覆 NaNa2005 的帖子

http://www.immd.gov.hk/chtml/id407.htm

入immi個internet download

joanna1388  此 表 格 樣 本 祇 供 參 考 , 不 可 下 載 作 申 請 用 途  發表於 12-7-30 11:48

男爵府

好媽媽勳章

非常感謝樓主的回覆, 但網內已列明 "此 表 格 樣 本 祇 供 參 考 , 不 可 下 載 作 申 請 用 途"

請問還有其他有心人可幫得上嗎? 謝謝!

男爵府

打去政府熱線1823 問下.

子爵府

回覆:NaNa2005 的帖子

入境處大樓二樓收發部,無得下載,因要原件一式四份,另加一堆一籃子申請表。

男爵府

上海街250都有,沙田好似都有入境處,你睇吓係咪?我同工人續約直頭喺上海街分處攪埋㖭!

lingmama2008  我都同菲姐續約, 係咪唔洗去灣仔, 只去上海街就得啦? 上海街呢間係油麻地?  發表於 12-7-31 10:32

男爵府

好媽媽勳章

多謝各位有心樓主的解答!

但想再多問: 因本人在葵涌區上班, 只能在午飯時間到取, 借問有樓主曾於葵涌區或附近地區取過嗎? 謝謝!

男爵府

分享小小心得,我自己幫工人攪,因佢放星期日,菲領會超多人,同佢唔識港島路,費事佢嘥時間,我第一次去就做漏嘢,菲領星期五,六唔開嘅,我同佢一齊帶住Bb去,衰咗,比夫人鬧,跟住我閒日再去,原來有form要填,又衰咗,帶返屋企比佢埴,跟住再去,先排20號,廿多人,比19x蚊,跟住等叫去1,2號窗再比28x蚊,走得,一星期後再去攞返合約,要排13號條隊,上次見嗰條隊得廿多人,今次斃,成五十人,不過半個鐘多啲攪掂,之後上網book時間去油麻地上海街250分處(因續約唔使去灣仔),去到油麻地分處一次過攪掂,係要比160簽證費嘅。

男爵府

分享小小心得,我自己幫工人攪,因佢放星期日,菲領會超多人,同佢唔識港島路,費事佢嘥時間,我第一次去就做漏嘢,菲領星期五,六唔開嘅,我同佢一齊帶住Bb去,衰咗,比夫人鬧,跟住我閒日再去,原來有form要填,又衰咗,帶返屋企比佢埴,跟住再去,先排20號,廿多人,比19x蚊,跟住等叫去1,2號窗再比28x蚊,走得,一星期後再去攞返合約,要排13號條隊,上次見嗰條隊得廿多人,今次斃,成五十人,不過半個鐘多啲攪掂,之後上網book時間去油麻地上海街250分處(因續約唔使去灣仔),去到油麻地分處一次過攪掂,係要比160簽證費嘅。

男爵府

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

男爵府

回覆:請教ID407 form 取處, 萬分感謝!

最近葵涌係沙田

男爵府

回覆:maggiemeow10 的帖子

19x係比嗰份唔知咩o??,唔記得咗,好似係海外勞工乜乜。

maggiemeow10  thanks!  發表於 12-7-31 22:38

男爵府

回覆:maggiemeow10 的帖子

睇返第二個帖我就記得嗰份ofw係overseas filipino worker嘅form係寫我地址嘅,因為嗰度要寫工人香港地址嘛!

maggiemeow10  thanks!  發表於 12-7-31 22:38

大宅

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

男爵府

回覆 xopinkpink 的帖子

請問係咪要先去上海街的入境處攞form填, 交去菲領, 等通過返菲領取回文件, 再網上預約去上海街的入境處交野?

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆:xopinkpink 的帖子

〝…原來有form要填,又…"

請問要填咩form比菲律賓領事呢?

大宅

回覆 NaNa2005 的帖子

I have a spare set here, if you want, i can send it to you.

男爵府

回覆:lingmama2008 的帖子

講漏咗少少,如果工人自己去,就係你講嘅呢啲步驟,冇錯嘅,但我幫佢攞去菲領,就斃喇,原來交文件去菲領係有份form要工人填嘅,所以我喺菲領要攞返份form返去再比工人填過,先可以集齊所有嘢。

首頁

尾頁

跳至