用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國商店facebook專頁
王國facebook

搵食推介 今日: 10|主題: 17079

go 香港可以買最好食 "鳳梨酥 "

大宅

國民生產總值:2052

香港可以買最好食 "鳳梨酥 "

請問香港可以買到最 好食 的 "鳳梨酥 ". 請提供.
我食 " 台灣 " 的最 好食 . 但香港沒有買.請提供香港的.

大宅

國民生產總值:1783

Re: 香港可以買最好食 "鳳梨酥 "

奇華都唔錯, 定住先好過冇,
我食過台灣有隻叫維x好好味架, 有friend/自己去記得入貨呀
[img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD6/99725/nature-007.gif[/img] [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD6/99725/line-11.gif[/img]L

複式洋房

國民生產總值:274

太子的貴族餅店,很鬆化。
femme 寫道:
我食 " 台灣 " 的最 好食 . 但香港沒有買.請提供香港的.

大宅

請問台灣邊到呀 ?? 謝謝..

道地綠茶 寫道:

奇華都唔錯, 定住先好過冇,
我食過台灣有隻叫維x好好味架, 有friend/自己去記得入貨呀

大宅

yuanli . 請問太子邊到 ?? 我真係好鍾意食"鳳梨酥 ".
請問太子邊到 ??

yuanli 寫道:
[quote]
femme 寫道:
[/quote]

複式洋房

他說的應是"維格烘焙", 台北近孔子廟。
唔值得專登去買,

複式洋房

太子道西近花墟

femme 寫道:
yuanli . 請問太子邊到 ?? 我真係好鍾意食"鳳梨酥 ".
請問太子邊到 ??

[quote]
yuanli 寫道:
[quote]
femme 寫道:
[/quote][/quote]

大宅

請問近花墟 " 頭 "定 " 尾 ". 呀 ?? thank you very much. !!!

yuanli 寫道:
太子道西近花墟

[quote]
femme 寫道:
請問太子邊到 ??

[quote]
yuanli 寫道:
[quote]
femme 寫道:
[/quote][/quote][/quote]

別墅

國民生產總值:617

femme,

見你真係好鍾意食鳳梨酥喎,咁就介紹你去佐敦道有間尊賣台灣食品既舖頭(你係屈臣氏果邊一路行,行三幾個街口就到,門口唔係好大),d鳳梨酥都幾好食,$8一件,你去睇下丫,仲有,油麻地永安地庫都有好多鳳梨酥賣,有平有貴,你可以去睇下有無你想食果隻,仲有,之前有BK媽咪提過,話東瀛遊都可以幫人係台灣買鳳梨酥,你只要上佢地個網,用e-mail同佢地聯絡就得.希望幫到你食到好食既鳳梨酥啦.
該用戶已被刪除

禁止訪問

國民生產總值:688

大宅

十分多謝大家報料..

珍珠宮

國民生產總值:39495

hashtag影視迷勳章 馬年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tssm 寫道:
femme,

見你真係好鍾意食鳳梨酥喎,咁就介紹你去佐敦道有間尊賣台灣食品既舖頭(你係屈臣氏果邊一路行,行三幾個街口就到,門口唔係好大),d鳳梨酥都幾好食,$8一件,你去睇下丫,仲有,油麻地永安地庫都有好多鳳梨酥賣,有平有貴,你可以去睇下有無你想食果隻,仲有,之前有BK媽咪提過,話東瀛遊都可以幫人係台灣買鳳梨酥,你只要上佢地個網,用e-mail同佢地聯絡就得.希望幫到你食到好食既鳳梨酥啦.

我sent過email問東瀛遊啦, 佢地要收service charge呀! 每$1000 order收$50. 我自己只係訂$300左右, 要charge$50覺得好唔低, 所以無叫佢地幫我買囉. 另外仲要係尖沙咀攞貨....

如果有人想join埋一齊買, 可以share $50 service charge囉...有興趣可send PM給我.

大宅

國民生產總值:1917

I want to share ...... Check pm please ...
img] http://discuz.baby-kingdom.com/images/bk/slobv4_r2_c1_long.gif [/img]

大宅

國民生產總值:1170

我都想試,那幾三百元有多少盒?

侯爵府

國民生產總值:21727

去台灣試試九份張師傅既鳳梨酥丫~
好正~
唔係太甜,好鬆化~正~
我媽唔食鳳梨酥,食過都話好正~
如果唔去開九份都可以打去叫佢送去酒店~
如有需要電話地址~pm我丫~

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 馬年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

siuyufung 寫道:
我都想試,那幾三百元有多少盒?

Pls check PM.

大宅

國民生產總值:1917

YuYuMother ,
Thanks . please check PM
img] http://discuz.baby-kingdom.com/images/bk/slobv4_r2_c1_long.gif [/img]

珍珠宮

JHmami,

Pls check PM & reply ASAP. Thanks.

珍珠宮

chufei 寫道:
我同老公都好鐘意食"鳳梨酥"架! 香港的奇華, 貴族, 台灣的黑橋牌, 維格烘焙, 港記, 新東陽等 ... 都食過。大家研究下。

如果說台灣的鳳梨酥, 我地鐘意黑橋牌&維格, 但yuanli說得對, 維格唔就腳(我地多數係自由行or老公公幹去台灣, 唔係旅行團), 而且味道和口感同黑橋牌差不多, 所以近年多數買黑橋牌(分店多d, 又就腳, 忡可以買埋豬肉乾)。

在香港要食新鮮鳳梨酥, 就必選太子的'貴族', 這是我老公的至愛, 他一口氣可吃8-10件。其實這家的鳳梨酥跟那種手信式的完全不同,因為這是一家面包鋪而不是手信店, 所以賣的是新鮮餅食, 而非pre-pack的那種(如奇華)。 我地試過買他新鮮出爐, 由焗盤放入餅盒的,外皮鬆化, 餅餡軟熟, 仲熱騰騰的。

至於奇華 --- 好過冇啦!!

我尋日去左太子間'貴族'買鳳梨酥&曲奇餅. 鳳梨酥味道都OK, 外皮鬆化, 同奇華唔同. 奇華既鳳梨酥食落"煙un"d, 比較有咬口.....我反而覺得奇華比較好喎!!

Anyway, overall黎講都係台灣維格好食.....我已經經東瀛遊訂左囉, 好快有得食, 好野~~~
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎