家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

壓力煲定真空煲好?

屋企日日煲湯,D石油氣費好貴,想試下轉用其他方法,請問有冇人用緊以上方法呢?如有,請問你地用什麼牌子呢?

謝謝大家幫忙!
:-D

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

Re: 壓力煲定真空煲好?

其實各有各好, 都係省煤氣或石油氣費, 真空煲就比較安全, 但係時間比較長要幾小時一早有時間煲滾左先得, 壓力煲好多人都怕會爆炸但其實正確使用係無問題, 我兩樣都試過, 因為要返工, 有時想個日煲老火湯放工去買料都仲可以煲到黎飲, 但係真空煲就要預先一日買定料, 一早起身煲左先咁晚上先有得飲. 對於我黎講壓力煲比較合適, 不過無論你揀邊樣都記得飲之前再用大火煲多 2 個字, 咁就出味好多架啦.

大宅

謝謝你的幫忙!

我仲想請教一下,真空煲是否需要8-9個鈡才煲到湯呢?咁壓力煲大約需要多少時間呢?

另請問以上兩款煲你用什麼牌子呢?

唔好意思,太多問題,請見諒!

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

真空煲好似要 4-5 個鐘, 因為我係返工前煲, 返工返黎就有得飲所以就唔係好記得幾多個鐘, 牌子係雜嘜信用咭禮品, 都係用過幾次, 因為要特登早 d 起身煲都幾辛苦. 而壓力煲就用 logastina (比較貴d) 煲湯滾左計最長時間都係半小時就得. 你可以去烹飪錦囊個邊睇下都有個 topic 講緊壓力煲.

S-K-H媽咪 寫道:
謝謝你的幫忙!

我仲想請教一下,真空煲是否需要8-9個鈡才煲到湯呢?咁壓力煲大約需要多少時間呢?

另請問以上兩款煲你用什麼牌子呢?

唔好意思,太多問題,請見諒!

禁止訪問

大宅

壓力煲 ~~ 將時間縮短.
真空煲 ~~ 一黎時間長和味道麻麻, 要煲兩次才好味.

壓力煲

大宅

how much thx
tiggger 寫道:
我用特福(tefal)!

大宅

catjeffcat :

唔該晒!我去過烹飪錦囊看過,果然很多資料!

Thanks all of you again.

首頁

尾頁

跳至