婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

ntefamily 發表於 12-8-7 22:30
我上個星期六去做體檢,照左超聲波,家庭醫生話我右邊卵巢有個3.3cm的實心卵巢瘤,咁要我驗血CA125, 今日 ...
卵巢嘅嘢, 點都係婦科熟啲啦, 有乜理由家庭醫生叫妳照尼樣照嗰樣都唔 refer 妳去睇婦科, 有古怪....

禁止訪問

大宅

回覆:卵巢實心瘤

去揾婦科再confirm好d

水晶宮

你最好帶埋個報告比婦科醫生睇,CA125正常範圍係低過幾多㗎。我唔知有冇
搞錯,我有親戚驗癌指數係唔可以高過8既。不過我唔肯定係唔係你嗰種,所
以你唔好驚住,問下醫生啦。

禁止訪問

男爵府

回覆 ntefamily 的帖子

果時專科醫生都無叫我去照電腦掃描, 無驗血, 主要靠超聲波,佢話好大機會係朱古力瘤, 結果亦都係.

禁止訪問

男爵府

係呀,你睇下專科點講先決定啦,不用太擔心!

醫生話照既時候佢地會有感覺係咩性質,又會比較下顏色,我就當然一啲都唔識分啦 !

大宅

引用:Quote:ntefamily+發表於+12-8-7+22:30+我上

原帖由 catcat@cat 於 12-08-08 發表
卵巢嘅嘢, 點都係婦科熟啲啦, 有乜理由家庭醫生叫妳照尼樣照嗰樣都唔 refer 妳去睇婦科, 有古怪.... :heheh ...
緊係啦!有佣金回贈,到時返去睇報告,又收多一次診金!

ntefamily  明白, 我會去搵專科醫生先, 唔該晒  發表於 12-8-8 20:20

大宅

有經驗的婦產科醫生,他們多數可以以超聲波斷到症,除非你的瘤的情況比較特別。我睇的婦產科醫生,都是以超聲波斷到症,他們一睇多數都知道是什麼瘤。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

你真的識選擇,我都是睇曾祥風醫生,我都睇了他十多二十年,我相信他應該可以幫到你的。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我都唔知道,所以這個問題我都唔識答你。其實,每個人都應該買足夠自己的保險,不應該只靠公司的保險。經過這次的經驗,做完手術後,如果個瘤是良性,你就應該快些找個你相信的保險顧問,問問他的專業意見。
我自己都是一個保險顧問。我未入行前身體都有些問題,幸好我早就買了保險,所以在醫藥費方面才不用太擔心。自我知道保險對人的重要時,我就入了保險行業,也為自己做好更好的保障。而我自己的經驗,也能成為我客人的幫助,當他們身體出現問題時,我就可以給他們一些專業的意見。所以,我希望我對你的分享可以幫到你。

禁止訪問

大宅

保險就是保你意料之外的事,如果每個人都可以知道自己幾時有問題,就是最完美的事。保險除了醫療保險重要之外,其實危疾才是最重要的保障。而且你現在有了這個婦科問題,可能日後你所買的保險,會不保你婦科的問題。所以,保險是要在你身體健康和年青時買是最好的,這是我的格言。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至