嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

子爵府

魚粥

我想比bb開始試下食魚粥, 請問有邊種魚可以煲同埋係點煲呢

男爵府

Re: 魚粥

三文魚啦, 個個都話正.
我的曳豬囡囡在浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07; 16.2kg-Jan 08; 17.6kg-Jun 08; 19.0kg-Jan 09;  19.8kg-Jun 09; 22.4kg-Jan 10; 22.6kg-Jun 10

別墅

鯇魚都得。我會先蒸,後拆骨,再加入差不多煲好o既粥仔度。

子爵府

三文魚係咪買supermarket一份份三文魚扒, 唔係冰冰石頭o個種?

子爵府

多謝各位媽媽

男爵府

我亞媽會用新鮮魚(多數係魚仔)煲湯, 然後用d湯黎煲粥. 亞b超like, 次次食1大碗. 我自己試食過, 真係好甜.

子爵府

雙子媽媽, 請問要唔要煎咗先煲湯? 如果要煎咪有油囉

男爵府

啱啱打電話問左亞媽, 佢話唔使煎, 因為怕有油, 佢會先將魚 '拖' 1 '拖' 水, 用意係整走d血水 (可選擇唔'拖'). 然後將魚放落魚袋, 無論大魚小魚都放, 係 play safe 驚有骨. 跟住就可以煲嘞, 記得唔好落鹽同一定用新鮮游水魚.
我亞b1餐魚粥, 1餐其他口味的粥, like 豬肉and 菜, 蛋黃等. 我睇到個分別好大, 魚粥多多都食晒, 其他就依依哦哦咁食, 最後都梗食剩1, 2啖. 係就係麻煩d, 但賣魚的亞姐話咁食有營養d同易吸收過食魚肉粥.
CurtisBB 寫道:
雙子媽媽, 請問要唔要煎咗先煲湯? 如果要煎咪有油囉

子爵府

雙子媽媽, 好多謝你同伯母既回覆呀! 我會返去試下啦!!

男爵府

雙子媽媽,

想問吓伯母用咩魚架?同埋咁多湯實有多架喎,會唔會留番d第2日用呀?
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

男爵府

因為我地住離島, 屋企附近有d魚家自己出海羅魚, 亞媽交帶左, 佢地1上岸就會即時賣比我地. 因為咁新鮮, 所以咩魚都得, 佢通常會用 '滑仔' (我唔知係咩, 只係照講), 石九公, 有咩買咩. 佢話如係街市買, 妳地可以用紅衫, 大眼鷄, 鯇魚腩等.
至於湯, 佢只會煲成1大湯碗, 唔同我地煲湯比自己飲咁 - 煲1大煲, 所以d湯係超濃. 亦因為咁唔使買咁多魚, 通常佢都好似買$10至$20蚊度. 若果真係有剩, 就留返第2日, 不果最多keep 多1日.
Ivyl 寫道:
雙子媽媽,

想問吓伯母用咩魚架?同埋咁多湯實有多架喎,會唔會留番d第2日用呀?

子爵府

雙子媽媽, 好正呀! 你買到d咁新鮮既魚

大宅

Hi, ck1656
幾時得閒教我煲粥仔呀?

ck1656 寫道:
三文魚啦, 個個都話正.

子爵府

雙子媽媽, 我尋日試咗用鯇魚腩煲咗魚湯黎煲粥, 不過bb好似唔係好鍾意, 我今日再比佢試下

雙子媽媽 寫道:
因為我地住離島, 屋企附近有d魚家自己出海羅魚, 亞媽交帶左, 佢地1上岸就會即時賣比我地. 因為咁新鮮, 所以咩魚都得, 佢通常會用 '滑仔' (我唔知係咩, 只係照講), 石九公, 有咩買咩. 佢話如係街市買, 妳地可以用紅衫, 大眼鷄, 鯇魚腩等.
至於湯, 佢只會煲成1大湯碗, 唔同我地煲湯比自己飲咁 - 煲1大煲, 所以d湯係超濃. 亦因為咁唔使買咁多魚, 通常佢都好似買$10至$20蚊度. 若果真係有剩, 就留返第2日, 不果最多keep 多1日.
[quote]
Ivyl 寫道:
雙子媽媽,

[/quote]

大宅

你地可以試下用沙猛仔(即mok皮魚), 雖然d肉實d, 但用佢來煲湯或煲粥都好香好甜. 因為實肉, 冇咁易煲糷, 我會成條魚放係粥面.

男爵府

係呀? 點解呀? 會唔會d粥唔夠甜, 妳自己有無試過呢? 妳小b平時食開咩粥架?
[quote]
雙子媽媽, 我尋日試咗用鯇魚腩煲咗魚湯黎煲粥, 不過bb好似唔係好鍾意, 我今日再比佢幾下

大宅

鯇魚腩蒸就多, 好少人用黎煲魚湯架. 要魚湯甜及好味, 要好似雙子媽媽個媽媽, 用細海魚就最正.

雙子媽媽 寫道:
係呀? 點解呀? 會唔會d粥唔夠甜, 妳自己有無試過呢? 妳小b平時食開咩粥架?
[quote]
雙子媽媽, 我尋日試咗用鯇魚腩煲咗魚湯黎煲粥, 不過bb好似唔係好鍾意, 我今日再比佢幾下

男爵府

yonniemarn,

想請問係咸定淡水魚檔買呀?

yonniemarn 寫道:
你地可以試下用沙猛仔(即mok皮魚), 雖然d肉實d, 但用佢來煲湯或煲粥都好香好甜. 因為實肉, 冇咁易煲糷, 我會成條魚放係粥面.
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

大宅

Ivyl,

咸水魚檔呀. 有d人叫mok皮魚, 有d好大條, 有d細細條細半隻手板咁大. 有時街市有d未剝皮, 唔好買未mok皮. 我會買細細條mok好皮果d, 通常廿零蚊斤, 我會買半斤, 分兩日.

如果你煲魚湯, 可以用紅衫魚,大眼雞, 梳羅. 不過紅衫魚,大眼雞就多骨, 最好用魚袋入住.

梳羅係好細條銀色的魚仔, 買十蚊已一大堆, 魚檔唔會同你劏. 買返去洗乾淨都ok架啦. 放入魚袋煲. 加埋蕃茄薯仔仲正.

如果紅衫魚,大眼雞, 就會煎下條魚先,我會唔落油加d薑一齊煎, 煎好再放入魚袋.

基本上我唔會買淡水魚俾bb食. 如果蒸魚, 會買撻沙或倉魚.

Ivyl 寫道:
yonniemarn,

想請問係咸定淡水魚檔買呀?

[quote]
yonniemarn 寫道:
[/quote]

子爵府

yonniemarn, 解釋得好詳盡呀!!知道了!! 我再買過試下先!! 唔該晒

首頁

尾頁

跳至