自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

之前既夏天,都冇試過見到有咁多蟻,通常都係有味既食物放上一兩日先會見到蟻,但依個夏天唔知點解有好多蟻!盒野飲飲完冇掉放左一兩個中盒野全部都係蟻、廁所冇野"嬲"又見到有、褒完水等凍見到入面有十隻8隻死蟻!!之後朋友介紹用威威蟻屋,確實係少過一排,點知頭先放左個空飯盒係廳既檯面(係今日拎飯既盒,已經係公司洗左)可能飯盒洗得唔乾淨見唔到,竟然食完飯後見到有一"鬥"蟻係飯盒!!跟住就成檯都係蟻但無奈我真係唔知蟻窩係邊,因為每次見到佢地係冇隊型冇方向!我可以點

大宅

回覆:屋企有好多蟻,點算!救救我!

今年咁多蟻我屋企今年都特別多蟻!我又係唔知蟻竇係邊

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Creamy980 發表於 12-8-28 22:14
之前既夏天,都冇試過見到有咁多蟻,通常都係有味既食物放上一兩日先會見到蟻,但依個夏天唔知點解有好多蟻 ...
同我屋企情況一樣呀!!!
我見住d蟻喺窗口爬入黎,
我都好頭痛,
0岩0岩買左支bio-kill, 唔知得唔得
執仔之手 與仔偕老

男爵府

回覆:JbabyYee 的帖子

上網睇好多解決方法都要搵蟻鬥出來,但唔知係邊,好無助

水晶宮

回覆:叉燒媽 的帖子

買蟻粉啦

男爵府

回覆:叉燒媽 的帖子

係窗爬入黎bio kill咩黎架?

男爵府

回覆:ricecooking 的帖子

同威威一樣嗎?因為威威都係毒藥,但冇用

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

俾你參考:http://www.baby-kingdom.com/foru ... =5526117&page=1

我啱啱放咗葯餌, 未知成效

複式洋房

試下華潤超市,蟲x淨連曱x都殺掉,不妨試下

大宅

有蟻仲慘過有小強
蟻粉都幾WORK...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:Creamy980+發表於+12-8-28+22:14+之

原帖由 叉燒媽 於 12-08-28 發表
同我屋企情況一樣呀!!!
我見住d蟻喺窗口爬入黎,
我都好頭痛,
如果係窗口入屋,我試過擺舊棉花係窗邊同窗隙,之後用bio-kill噴到佢濕哂,之後成年無見過蟻入屋

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:今年咁多蟻我屋企今年都特別多蟻!我又係唔

原帖由 JbabyYee 於 12-08-28 發表
今年咁多蟻我屋企今年都特別多蟻!我又係唔知蟻竇係邊

...

好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:係窗爬入黎bio+kill咩黎架? +

原帖由 Creamy980 於 12-08-28 發表
係窗爬入黎bio kill咩黎架?
呢只

執仔之手 與仔偕老

王國長老

sophialing 發表於 12-8-28 22:47
如果係窗口入屋,我試過擺舊棉花係窗邊同窗隙,之後用bio-kill噴到佢濕哂,之後成年無見過蟻入屋

...
好提議wor,我試試先
執仔之手 與仔偕老

大宅

真系好多好恐怖,我洛好重滴露就無再入屋

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我媽咪話「蟲蟻淨」有用!

大宅

畀面勳章 親子王國15週年勳章

用曱甴粉筆都ok架,晝係d窗口邊,櫃邊就ok, 之前我屋企好多蟻架,畫完就唔見蟻了!

禁止訪問

大宅

畀面勳章

試吓用漂白水沿住蟻路噴,我試過ok

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我聽收音機教,,,,辣椒(15-20 隻)加算頭(2-3)粒再加水,跟住放入噴樽,係行地方噴。。。。。。小心d辣椒好勁

首頁

尾頁

跳至