親子王國

標題: 邊到貼3M汽車隔熱膜好? [打印本頁]

作者: boy_hkjc    時間: 12-9-2 01:46     標題: 邊到貼3M汽車隔熱膜好?

全車大約幾錢?我部係stepwgn 2012!
唔知貼左之後幾有效?thx

作者: cmsfish    時間: 12-9-2 07:22

回覆 boy_hkjc 的帖子

宜家好多新車的玻璃已經係uv cut, 樓主爸爸, 請先check一下有,如玻璃印上uva的字,就不用貼玻璃紙來隔uv了
3M這款玻璃紙的隔熱效果係正常ok的, 但不是神奇的效果,

價錢就唔知, 小妹估6000應該走唔到

作者: boy_hkjc    時間: 12-9-2 08:59     標題: 回覆:邊到貼3M汽車隔熱膜好?

thank you for your information

作者: vet    時間: 12-9-2 13:30     標題: 引用:全車大約幾錢?我部係stepwgn+2012!唔知貼

原帖由 boy_hkjc 於 12-09-02 發表

我08年痴七人仔<$4000 3m,有証書和保養!
近因剛換車,諗住呢幾日落去痴,幫你問埋stepwgn幾銭啦!!

作者: vet    時間: 12-9-2 13:33     標題: 引用:全車大約幾錢?我部係stepwgn+2012! 唔知貼

地點在荃湾

作者: boy_hkjc    時間: 12-9-2 15:38     標題: 回覆:邊到貼3M汽車隔熱膜好?

你真好人,多謝你先,等你回覆

作者: papat    時間: 12-9-2 15:51

honda 有 $5-6000
作者: 蛇仔    時間: 12-9-2 17:17

boy_hkjc 發表於 12-9-2 01:46
我舊年都係荃灣貼左... 用左好似5千幾蚊... 係audi A4 avant除左天窗之外全部貼晒...

btw... 無錯而家好多玻璃都已經有晒防UV... 但唔係代表唔使貼架...
因為UV都有三種... 佢淨防UVA 係唔足夠...
同埋果度有塊玻離既燈箱... 你可以試到佢既隔熱效果...
同埋我貼左之外... 明顯有太陽晒到入車都唔會咁熱架...

作者: cmsfish    時間: 12-9-2 17:55

回覆 蛇仔 的帖子

多謝指教. 想請教,3m的玻璃紙, 會不會因上落玻璃而花呢

作者: Evan    時間: 12-9-2 21:03

隔uv(紫外線)吾等如隔熱。
作者: vet    時間: 12-9-2 21:35     標題: 引用:Quote:boy_hkjc+發表於+12-9-2+01:46+全車

原帖由 蛇仔 於 12-09-02 發表
我舊年都係荃灣貼左... 用左好似5千幾蚊... 係audi A4 avant除左天窗之外全部貼晒...

btw... 無錯而家好 ...
可能是同一間,五千幾好貴呀我的新車巧合也是A4, 擋風玻璃也可痴嗎?合法?thanks

作者: vet    時間: 12-9-2 21:38     標題: 引用:你真好人,多謝你先,等你回覆 +

你真好人,多謝你先,等你回覆
不用客氣,舉手之勞,星期一或二會去

作者: 蛇仔    時間: 12-9-2 23:39

vet 發表於 12-9-2 21:35
可能是同一間,五千幾好貴呀我的新車巧合也是A4, 擋風玻璃也可痴嗎?合法?thanks

...
咁好大機會,因為荃灣得一間認可施工商,可以呀... 佢有不同既透光度可以選擇...你可以選擇合法既,亦當然可以選擇唔合法... 佢都會幫你做... 但你就梗係有俾人捉既風險...
我擋風玻璃,車尾玻璃同埋後座就貼左合法既... 而前座玻璃就貼左非法... 哈哈哈...
但其實係前座同後座都貼左後座既透光度... 但後座合法前座就唔合法... 但其實唔差太遠所以博一博
今年貼可能又加左價lu... 不過荃灣哩間我係已經格過價最平架喇... 你有信心都可以自己貼架...
但失手既成本就好大喇...

作者: 蛇仔    時間: 12-9-2 23:40

cmsfish 發表於 12-9-2 17:55
回覆 蛇仔 的帖子

多謝指教. 想請教,3m的玻璃紙, 會不會因上落玻璃而花呢

唔會... 用左一年司機位塊玻璃都無事... 一D都無花..
作者: vet    時間: 12-9-2 23:53     標題: 引用:Quote:vet+發表於+12-9-2+21:35+可能是同一

原帖由 蛇仔 於 12-09-02 發表
咁好大機會,因為荃灣得一間認可施工商,可以呀... 佢有不同既透光度可以選擇...你可以選擇合法既,亦當然 ...

如不合法,會否影響保險的陪嘗呢?thanks

作者: 蛇仔    時間: 12-9-3 00:22

vet 發表於 12-9-2 23:53
如不合法,會否影響保險的陪嘗呢?thanks
一定會... 所有唔合法既野都一定會影響... 但張貼係可以隨時撕落黎既...
作者: cmsfish    時間: 12-9-3 06:30

回覆 蛇仔 的帖子

非常好, 其實可以用到幾年, 都唔貴, 唔駛開大冷氣, 都慳返唔少油啦
作者: 蛇仔    時間: 12-9-3 09:13

cmsfish 發表於 12-9-3 06:30
回覆 蛇仔 的帖子

非常好, 其實可以用到幾年, 都唔貴, 唔駛開大冷氣, 都慳返唔少油啦 ...

係呀... 其實我係舊年冬天貼既... 貪唔使預約幾個星期咁耐... 一約就有得做...等到今年夏天... 果種隔熱效果真係強...
但奈何香港法例擋風玻璃唔用得較低透光度既(即舊款3M... 透光度較高隔熱較差)... 所以隔熱效果唔太理想...
但其餘既玻璃(用新款3M)全部都有良好既隔熱效果... 如果架車係諗住用幾年(起碼三年啦)...
真係應該考慮下去貼... 而家既太陽太勁喇... 為左自己同屋企人... 拿拿淋啦

作者: 蛇仔    時間: 12-9-3 09:18

順手post埋條link俾各位參考...

http://solutions.3m.com.hk/wps/p ... alService/autofilm/
作者: vet    時間: 12-9-3 11:19     標題: 回覆:boy_hkjc 的帖子

我幫你問了,stepwgn 全車未計天幕頂 普通3m$4500, crystalline$6600. 天幕頂加千八!

你可以打去問:24984988

作者: vet    時間: 12-9-3 11:23     標題: 回覆:蛇仔 的帖子

我仲諗緊貼邊隻,合法定不合法
我剛打去約了下午整

作者: boy_hkjc    時間: 12-9-3 11:44     標題: 回覆:vet 的帖子

多謝你呀!但間舖地址係邊?所需時間要幾耐?

作者: Miranda05    時間: 12-9-3 11:44

vet 發表於 12-9-3 11:23
我仲諗緊貼邊隻,合法定不合法
我剛打去約了下午整

可否提供電話no.等我問吓 noah 要幾 $ . Tks
作者: boy_hkjc    時間: 12-9-3 11:47     標題: 回覆:vet 的帖子

但$4500同$6600效果差幾遠?唔知貼玻璃頂重唔重要!

作者: vet    時間: 12-9-3 11:49     標題: 引用:Quote:vet+發表於+12-9-3+11:23+我仲諗緊貼

原帖由 Miranda05 於 12-09-03 發表
可否提供電話no.等我問吓 noah 要幾 $ . Tks
和樓主架車一樣,有bk mum pm我叫我幫佢問,24984988

作者: vet    時間: 12-9-3 11:52     標題: 引用:但$4500同$6600效果差幾遠?唔知貼玻璃頂重

原帖由 boy_hkjc 於 12-09-03 發表

我都吾知,我諗住一陣落去看實物sample才決定,地址是享和街,t&t. 蛇仔條link也有!
takes 3 hours.

作者: boy_hkjc    時間: 12-9-3 11:55     標題: 回覆:vet 的帖子

thank you 等你回覆貼邊種!·

作者: Miranda05    時間: 12-9-3 11:59

Thank you your information ! 等你提供更多資料 !!
作者: wcandtt    時間: 12-9-3 12:08     標題: 引用:Quote:原帖由+Miranda05+於+12-09-03+發表

原帖由 vet 於 12-09-03 發表
和樓主架車一樣,有bk mum pm我叫我幫佢問,24984988
合法同不合法有乜分別?同埋以前睇過forum 好似有人講過,裝左UV 貼,對GPS 會有影響。

作者: 蛇仔    時間: 12-9-3 12:18

vet 發表於 12-9-3 11:19
我幫你問了,stepwgn 全車未計天幕頂 普通3m$4500, crystalline$6600. 天幕頂加千八!

你可以打去問:2498 ...
擋風玻璃好似用唔到crystalline... 係用返舊款... 因為合法既透光到要有70%... 要舊款先合法...新款最透光都係得68%

又俾埋運輸處既標準大家參考下

http://www.td.gov.hk/filemanager/tc/content_1178/glass.pdf

原來今年年頭修訂過... 除左擋風玻璃之外... 其餘車窗都可以低至44%... 咁我唔犯法喇... 哈哈

作者: 蛇仔    時間: 12-9-3 12:21

其實再簡單D講... 擋風玻璃一定要超過70%透光率... 其餘所有車窗包括車尾窗...
全部44%...
只要符合以前規定就合法... 當然運輸處係需要大家去申報... 但我相信9成9人無做到...
我亦都一樣... 哈哈... 到驗車果陣填返咪算囉...
作者: 蛇仔    時間: 12-9-3 12:23

wcandtt 發表於 12-9-3 12:08
合法同不合法有乜分別?同埋以前睇過forum 好似有人講過,裝左UV 貼,對GPS 會有影響。

...
我用左大半年... 對GPS一D影響都無... 亦唔影響 autotoll...大家唔好亂信網上既資訊呀... 一定要深究...

作者: wcandtt    時間: 12-9-3 12:25     標題: 引用:Quote:wcandtt+發表於+12-9-3+12:08+合法同

原帖由 蛇仔 於 12-09-03 發表
我用左大半年... 對GPS一D影響都無... 亦唔影響 autotoll...大家唔好亂信網上既資訊呀... 一定要深究...
...
多謝你呀!咁我就放心考慮去貼

作者: 蛇仔    時間: 12-9-3 12:28

wcandtt 發表於 12-9-3 12:25
多謝你呀!咁我就放心考慮去貼
快... 真係正架!!
作者: 蛇仔    時間: 12-9-3 12:31

boy_hkjc 發表於 12-9-3 11:47
其實爭千零蚊... 除返三年都係幾百蚊一年... 我建議用新野好D...
我自己無貼頂呀... 因為有塊野遮一遮... 都晒唔到入車... 係隔熱有用D...
佢話有需要先返去貼... 又係1800蚊...

作者: vet    時間: 12-9-3 14:59     標題: 引用:thank+you+等你回覆貼邊種!· +

原帖由 boy_hkjc 於 12-09-03 發表
thank you 等你回覆貼邊種!·
左面括住的是crystalline
[attach]467389[/attach]

作者: vet    時間: 12-9-3 15:01     標題: 引用:Thank+you+your+information+!+等你提供更

原帖由 Miranda05 於 12-09-03 發表
Thank you your information ! 等你提供更多資料 !!
i chose a7501
[attach]467407[/attach]

作者: vet    時間: 12-9-3 15:03     標題: 回覆:wcandtt 的帖子

[attach]467409[/attach]

作者: Miranda05    時間: 12-9-3 15:12

vet 發表於 12-9-3 15:01
i chose a7501
好快手!!! 謝謝

作者: vet    時間: 12-9-3 15:18     標題: 回覆:Miranda05 的帖子

[attach]467449[/attach]

作者: vet    時間: 12-9-3 15:24     標題: 引用:其實再簡單D講...+擋風玻璃一定要超過70%透

原帖由 蛇仔 於 12-09-03 發表
其實再簡單D講... 擋風玻璃一定要超過70%透光率... 其餘所有車窗包括車尾窗...
全部44%...
只要符合以前規 ...
我問了t&t. 不是呀,前窗和擋風玻璃一樣是70%。運輸處張通告好confusing . 不如等我問吓第二間!

作者: 蛇仔    時間: 12-9-3 15:56

vet 發表於 12-9-3 15:24
我問了t&t. 不是呀,前窗和擋風玻璃一樣是70%。運輸處張通告好confusing . 不如等我問吓第二間!

...
但今年4月更新左.. 你睇返我前幾個post有埋條link
作者: boy_hkjc    時間: 12-9-3 15:59     標題: 回覆:vet 的帖子

貼左$4400?

作者: 蛇仔    時間: 12-9-3 16:02

vet 發表於 12-9-3 15:24

...
咦... 睇睇下佢D文字又真係好似係你所講喎... 唉... 政府野真係煩
作者: vet    時間: 12-9-3 18:21     標題: 回覆:boy_hkjc 的帖子

$4200, 五人私家車全車不包天窗

作者: Evan    時間: 12-9-3 18:22

大銀幕同司機位側既窗都要透光率70%.

法例ii重點是指後面車窗玻璃rear windscreen

法例iii是指(B支柱)後面側窗(side window glass behind the driver seat)為44%
作者: 必理痛    時間: 12-9-3 20:23

現時2012/4已是新修定
主要修改前銀幕及司機左右則,其他沒變
即前大銀幕、司機位左右兩則為70%

舊規定是75%

貼完合法可申請括免,理由是"環保"
排期約驗車大概兩星期
驗車過程驗車官會用機度度數...
如100%合格會全部影相作記錄
再由另一官發出合格信..
合格信可長放在車上...遇上有需要拿證合格便可...

以前舊規定75%..貼3M是剛好75%..但因為有誤差...
驗車官知你合格..但成日度出來是74%..當然都會76%
而家改70%..如果貼75%紙就容易處理D

如貼不合格紙...最大風驗是遇上事故..要過保驗個關...
另外就是個官點睇呢個"車主"使用欠妥車輛
所以後果自負....

作者: boy_hkjc    時間: 12-9-3 23:52     標題: 回覆:邊到貼3M汽車隔熱膜好?

thank you your information

作者: lolokei    時間: 12-9-4 23:17

歡迎光臨 親子王國 (http://www.baby-kingdom.com/) Powered by Discuz! X1.5