烹飪搵食

跳至

首頁
12345...49

尾頁

子爵府

昨天第一次用新買來的JNC麵包機, 但失敗了
我選基本包程式, 2小時53分, 跟佢既食譜做
可是麵團未打好就開始進入發酵程序, 心知個包一定唔好食, 點知仲要發酵過度搞到麵團下陷,
係部機既問題定係點? 請問有無人可以指教一下, 謝謝
因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

大宅

我用美的麵包機,曾經試過失敗,因為我用了兩個不同的量杯,以為是一樣,原來不是。你是否用高筋麵粉?有沒有雪 開佐口的 yeast?再試一次吧!如果都是這樣,要維修了。

子爵府

我用跟機的量杯, 用跟機的食譜, 用高筋, YEAST係用放咗係雪櫃好耐開了口的, 試過未死的 !

因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

有無成品相睇下?? 有無留意個PROGRAM 時間?? 即是開機打幾多分鐘, 休息? 發酵幾耐? 焗幾耐等?? 放YEAST 時有無同鹽接觸左?? 個食譜會唔會水多?? 有時水多個包都會下陷

Stay Hungry , stay foolish !!

子爵府

部機一開始只SHOW倒數既時間, 期間每個步驟就無SHOW DURATION, 可能水和酵母多了些吧, 跟住機既食譜都會出問題

禁止訪問

引用:部機一開始只SHOW倒數既時間,+期間每個步驟

子爵府

哦, 返屋企再check 吓先
得星期六先得閒整包, 今個星期六再黎過

珊瑚宮

咪跟跟機食譜.因住係流野.
玩具萬歲!

子爵府

咁用普通書的食譜WORK 唔 WORK ?

男爵府

畀面勳章

引用:+本帖最後由+hinhin_ma+於+12-9-3+14:41+編

原帖由 hinhin_ma 於 12-09-03 發表

有無成品相睇下?? 有無留意個PROGRAM 時間?? 即是開機打幾 ...
咁Yeast可唔可以同鹽接觸?放落去要是要留意?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

波兒 發表於 12-9-4 17:39
咁Yeast可唔可以同鹽接觸?放落去要是要留意?

鹽會抑制酵母, 要分開放....
Stay Hungry , stay foolish !!

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我通常會用份量內的水份及糖份開勻YEAST,等佢起泡先倒入麵粉中混合,麻煩左少少,但效果幾好
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我通常會用份量內的水份及糖份開勻YEAST,等佢起泡先倒入麵粉中混合,麻煩左少少,但效果幾好
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

THANKS.

我琴晚再整, 不用機的食譜同埋選麵團, 好好多, 起碼成團, 但係只搓了二十分鐘, 好似唔多夠

子爵府

琴晚學人, 第一次用湯種做包, 做型後放係焗盆上再放入雪櫃,今早5:15 無端端醒咗, 咪爬起身攞番個焗盆出黎, 再訓, 好在6:45AM 識醒, 咁咪放入焗爐開始焗囉, 結果麻麻地, 個包底部比較實, 但放耐咗又軟番啊, 食落不算好味

湯種

65g

高粉 15g

待涼後我放入

100g

Salt 落多咗

Sugar 30g

Yeast 3g

高粉 200g

Egg 12g

Butter 15g

選麵團, 搓了20分鐘就停, 其他機係咪搓30分鐘 ?

請指教

聽日再戰, 今日已經食咗三個包, 一定肥屎

侯爵府

好媽媽勳章

我頭兩次跟跟機食譜都失敗, 之後參考上網人地D BLOG的教法, 最後每次都成功, 仲好鬆軟好香

用附送的量杯及量匙,
先放水約一杯 (220ml-240ml)在盤, 記住個鐵撥已放回麵包桶內
再放3湯匙糖 (少D都得)在其中一角落,
放一隻蛋在另一角,
無鹽牛油一大片放桶邊浮水 (約2-3mm厚, 用磚頭狀),
在另一角放1茶匙鹽,
最後一角放3湯匙奶粉 (我在惠康買了一罐anchor全脂奶粉),
3大杯高筋麵粉 (bread flour), 越高蛋白質越好, 我用香港麵粉廠或者意大利某隻 做'pain'的都得, 堆到d粉變做一個山,
在山內開一個孔, 放1.5茶匙酵母在孔內 (我用hovis牌), 再用麵粉埋好,
我有時仲會加雲呢拿糖少少,個麵包會香d
插電制後按開關掣, 按1號掣, 1.5磅, 淺色, 如7個鐘後先想個麵包出爐, 可按加減制較7個鐘

第一次攪粉時可以開蓋看, 幫手刮番角落的麵粉往中間, 但佢一停就唔好再開蓋, 佢應該會發3次酵, 成個過程(搓粉+發酵)用差不多2個鐘, 焗要用1個鐘, 全程差不多3個鐘

希望幫到你
(其實係俾自己記住點整)

子爵府

回覆:jutau 的帖子

好詳細,唔該哂jutau
我相信有很多人買了JNC机
但机既食譜

複式洋房

我都換左部 jnc, 跟食譜試左2次都沒唔得, 外面ok但入面 d 質地唔似面包, 似蛋糕+面包... 而且發得唔高...

我都覺得個食譜係流既...而且簡單到....又有錯漏....唸住打去問...

子爵府

回覆:didicat977 的帖子

好,希望有答案

大宅

我朋友叫我幫佢試機, 我總共整了五機包,沒一機是可以食的,次次焗都是很矮,同埋似鬆糕唔似麵包, 依家都唔知點攪.如果有人知的話請話俾我地知啦, 我覺得佢焗個時好有問題, 一開始焗麵包就個麵團就開始縮.

首頁
12345...49

尾頁

跳至