•   黃色火災危險警告現正生效 - 資料由天文台提供 27oC 71 %

嬰幼兒產品用家評台
王國商店facebook專頁
王國facebook
義工

搜索
親子王國 首頁 烹飪錦囊 買了JNC 麵包機, 第一次失敗了, 請教
go

[麵包糕點] 買了JNC 麵包機, 第一次失敗了, 請教   [複製鏈接]

男爵府

昨天第一次用新買來的JNC麵包機, 但失敗了
我選基本包程式, 2小時53分, 跟佢既食譜做
可是麵團未打好就開始進入發酵程序, 心知個包一定唔好食, 點知仲要發酵過度搞到麵團下陷,
係部機既問題定係點? 請問有無人可以指教一下, 謝謝

王國熱話
Peg Perego Pliko P3 Compact Classico
Next status unable to deliver
大家知唔知邊到有得淨買hip seat 雙肩帶?
大家用邊隻Bb床墊?
收藏83 分享0 支持1 反對1 分享
因為主必親自從天降臨、有呼叫的聲音、和天使長的聲音、又有 神的號吹響.那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人、必和他們一同被提到雲裡、在空中與主相遇.這樣、我們就要和主永遠同在。

大宅

我用美的麵包機,曾經試過失敗,因為我用了兩個不同的量杯,以為是一樣,原來不是。你是否用高筋麵粉?有沒有雪 開佐口的 yeast?再試一次吧!如果都是這樣,要維修了。

男爵府

我用跟機的量杯, 用跟機的食譜, 用高筋, YEAST係用放咗係雪櫃好耐開了口的, 試過未死的 !

因為主必親自從天降臨、有呼叫的聲音、和天使長的聲音、又有 神的號吹響.那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人、必和他們一同被提到雲裡、在空中與主相遇.這樣、我們就要和主永遠同在。

公爵府

畀面勳章

有無成品相睇下?? 有無留意個PROGRAM 時間?? 即是開機打幾多分鐘, 休息? 發酵幾耐? 焗幾耐等?? 放YEAST 時有無同鹽接觸左?? 個食譜會唔會水多?? 有時水多個包都會下陷
Stay Hungry , stay foolish !!

男爵府

部機一開始只SHOW倒數既時間, 期間每個步驟就無SHOW DURATION, 可能水和酵母多了些吧, 跟住機既食譜都會出問題

禁止訪問

引用:部機一開始只SHOW倒數既時間,+期間每個步驟

男爵府

哦, 返屋企再check 吓先
得星期六先得閒整包, 今個星期六再黎過

珍珠宮

咪跟跟機食譜.因住係流野.
玩具萬歲!

男爵府

咁用普通書的食譜WORK 唔 WORK ?

男爵府

畀面勳章

引用:+本帖最後由+hinhin_ma+於+12-9-3+14:41+編

原帖由 hinhin_ma 於 12-09-03 發表

有無成品相睇下?? 有無留意個PROGRAM 時間?? 即是開機打幾 ...
咁Yeast可唔可以同鹽接觸?放落去要是要留意?

公爵府

畀面勳章

波兒 發表於 12-9-4 17:39
咁Yeast可唔可以同鹽接觸?放落去要是要留意?

鹽會抑制酵母, 要分開放....
Stay Hungry , stay foolish !!

公爵府

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 馬年勳章

我通常會用份量內的水份及糖份開勻YEAST,等佢起泡先倒入麵粉中混合,麻煩左少少,但效果幾好

公爵府

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 馬年勳章

我通常會用份量內的水份及糖份開勻YEAST,等佢起泡先倒入麵粉中混合,麻煩左少少,但效果幾好

男爵府

THANKS.

我琴晚再整, 不用機的食譜同埋選麵團, 好好多, 起碼成團, 但係只搓了二十分鐘, 好似唔多夠

男爵府

琴晚學人, 第一次用湯種做包, 做型後放係焗盆上再放入雪櫃,今早5:15 無端端醒咗, 咪爬起身攞番個焗盆出黎, 再訓, 好在6:45AM 識醒, 咁咪放入焗爐開始焗囉, 結果麻麻地, 個包底部比較實, 但放耐咗又軟番啊, 食落不算好味

湯種

65g

高粉 15g

待涼後我放入

100g

Salt 落多咗

Sugar 30g

Yeast 3g

高粉 200g

Egg 12g

Butter 15g

選麵團, 搓了20分鐘就停, 其他機係咪搓30分鐘 ?

請指教

聽日再戰, 今日已經食咗三個包, 一定肥屎

男爵府

好媽媽勳章

我頭兩次跟跟機食譜都失敗, 之後參考上網人地D BLOG的教法, 最後每次都成功, 仲好鬆軟好香

用附送的量杯及量匙,
先放水約一杯 (220ml-240ml)在盤, 記住個鐵撥已放回麵包桶內
再放3湯匙糖 (少D都得)在其中一角落,
放一隻蛋在另一角,
無鹽牛油一大片放桶邊浮水 (約2-3mm厚, 用磚頭狀),
在另一角放1茶匙鹽,
最後一角放3湯匙奶粉 (我在惠康買了一罐anchor全脂奶粉),
3大杯高筋麵粉 (bread flour), 越高蛋白質越好, 我用香港麵粉廠或者意大利某隻 做'pain'的都得, 堆到d粉變做一個山,
在山內開一個孔, 放1.5茶匙酵母在孔內 (我用hovis牌), 再用麵粉埋好,
我有時仲會加雲呢拿糖少少,個麵包會香d
插電制後按開關掣, 按1號掣, 1.5磅, 淺色, 如7個鐘後先想個麵包出爐, 可按加減制較7個鐘

第一次攪粉時可以開蓋看, 幫手刮番角落的麵粉往中間, 但佢一停就唔好再開蓋, 佢應該會發3次酵, 成個過程(搓粉+發酵)用差不多2個鐘, 焗要用1個鐘, 全程差不多3個鐘

希望幫到你
(其實係俾自己記住點整)

男爵府

回覆:jutau 的帖子

好詳細,唔該哂jutau
我相信有很多人買了JNC机
但机既食譜

複式洋房

我都換左部 jnc, 跟食譜試左2次都沒唔得, 外面ok但入面 d 質地唔似面包, 似蛋糕+面包... 而且發得唔高...

我都覺得個食譜係流既...而且簡單到....又有錯漏....唸住打去問...

男爵府

回覆:didicat977 的帖子

好,希望有答案

大宅

我朋友叫我幫佢試機, 我總共整了五機包,沒一機是可以食的,次次焗都是很矮,同埋似鬆糕唔似麵包, 依家都唔知點攪.如果有人知的話請話俾我地知啦, 我覺得佢焗個時好有問題, 一開始焗麵包就個麵團就開始縮.
‹ 上一主題|下一主題

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊