親子王國

標題: 如何快速谷奶? [打印本頁]

作者: stephaniechu    時間: 12-9-11 15:38     標題: 如何快速谷奶?

請問產後要吃咩可以快d谷奶啊?

作者: Samchilok    時間: 12-9-11 15:52     標題: 回覆:如何快速谷奶?

盡快比B啜,啜密D,多按摩,熱呼,食飯,多水份(湯,代茶),休息,心情放鬆,正確餵奶含啜姿勢。

作者: cherrieloy    時間: 12-9-11 15:56

stephaniechu 發表於 12-9-11 15:38
飲魚湯
經常補充水份(唔好覺得口乾先飲水, 得閒就要補水)

同埋煮酒釀丸子 (呢個好work, 我食完d奶水勁多, 多到漏)

要夠瞓

中午同夜晚一定要有飯落肚

p.s. 個人餓, 唔夠水份, 唔夠休息奶水真係會少好多

作者: stephaniechu    時間: 12-9-11 16:00     標題: 回覆:如何快速谷奶?

3q!飲雞酒谷到奶嗎?要照顧阿b好難會夠訓。

作者: stephaniechu    時間: 12-9-11 16:02     標題: 回覆:如何快速谷奶?

我真係好想喂人奶架!

作者: cherrieloy    時間: 12-9-11 16:07

stephaniechu 發表於 12-9-11 16:00
3q!飲雞酒谷到奶嗎?要照顧阿b好難會夠訓。
煮雞酒係補身, 唔知對谷奶有冇幫助, 不過吸收多d水份對谷奶都有幫助o既~

初生b唔係食就瞓, 所以趁阿b瞓你就一齊瞓

作者: stephaniechu    時間: 12-9-11 16:12     標題: 回覆:如何快速谷奶?

多謝你地ge解答!我會努力架!我10月預產期!以家雖然對分娩時ge痛好驚!但係我都好期待見到b女果一刻!

作者: cherrieloy    時間: 12-9-11 16:21

stephaniechu 發表於 12-9-11 16:12
多謝你地ge解答!我會努力架!我10月預產期!以家雖然對分娩時ge痛好驚!但係我都好期待見到b女果一 ...
唔駛驚架, 煮到埋黎先食, 只係陣痛時痛架咋, 生O既時侯一咇阿B出黎成個人得到解放一樣, 好舒暢
作者: stephaniechu    時間: 12-9-11 16:24     標題: 回覆:如何快速谷奶?

作者: Samchilok    時間: 12-9-11 16:37     標題: 引用:Quote:stephaniechu+發表於+12-9-11+15:38+

原帖由 cherrieloy 於 12-09-11 發表
飲魚湯
請教酒釀丸子要咩材料同點整?

作者: cherrieloy    時間: 12-9-11 17:01

Samchilok 發表於 12-9-11 16:37
請教酒釀丸子要咩材料同點整?

去南貨店買樽酒糟, 另買包糯米粉, 煮o既方法係 :
1) 先用糯米溝水搓成粉團, 再分成細細粒小丸子
2) 用適量酒糟+水+冰糖煮滾再加小丸子 (鍾意薑味可加兩片薑, 唔加亦得)
3) 待丸子浮面加雞蛋焗至全熟或半熟
4) 盛碗, 食得!

p.s. 酒糟好似d白米酒咁透明o既, 同埋會有d飯o係入面, 煮o既時侯d飯都要落落去

坐月期間我朝朝食一碗酒釀丸子+一碗薑醋做早餐

作者: 新紮媽媽    時間: 12-9-11 17:43     標題: 引用:Quote:Samchilok+發表於+12-9-11+16:37+

酒釀丸子會旺奶水都係第一次聽

作者: cherrieloy    時間: 12-9-11 17:47

新紮媽媽 發表於 12-9-11 17:43
我媽咪讀過陪月, 我阿姨係做醫護o既, 而且食完真係勁多奶水 (我親身經歷過)
作者: 加利~    時間: 12-9-11 18:01     標題: 回覆:cherrieloy 的帖子

作者: 新紮媽媽    時間: 12-9-11 19:47     標題: 引用:Quote:新紮媽媽+發表於+12-9-11+17:43+酒釀

我媽咪讀過陪月, 我阿姨係做醫護o既, 而且食完真係勁多奶水 (我親身經歷過) ...

作者: Ccb1031    時間: 12-9-11 19:58     標題: 回覆:cherrieloy 的帖子

酒讓丸子咩黎架?點整?

作者: Ccb1031    時間: 12-9-11 19:59     標題: 回覆:cherrieloy 的帖子

有酒精可以喂人奶?

作者: 貪靚媽    時間: 12-9-11 20:13     標題: 引用:Quote:原帖由+cherrieloy+於+12-09-11+發表

原帖由 新紮媽媽 於 12-09-11 發表
我99係寧波人都未聽過

作者: Fanny0104    時間: 12-9-11 20:24     標題: 引用:請問產後要吃咩可以快d谷奶啊? +

原帖由 stephaniechu 於 12-09-11 發表
通草煲豬腳!介紹咗三個朋友同自己!今日飲完!聽日就多到不得了!啲朋友都話好work

作者: 新紮媽媽    時間: 12-9-11 23:01     標題: 引用:有酒精可以喂人奶? +

原帖由 Ccb1031 於 12-09-11 發表
有酒精可以喂人奶?
係喎

作者: Samchilok    時間: 12-9-11 23:06     標題: 引用:+本帖最後由+cherrieloy+於+12-9-11+17:49+

唔該晒,到時試下先

作者: cherrieloy    時間: 12-9-11 23:09     標題: 引用:有酒精可以喂人奶? +

原帖由 Ccb1031 於 12-09-11 發表
有酒精可以喂人奶?
咁坐月都會食煮雞酒啦,你地點解又唔擔心呢?其實酒精成份極低,喺煮嘅過程已揮發晒,煮雞酒係,酒釀丸子都係

作者: 大眼的Dog    時間: 12-9-11 23:11     標題: 引用:Quote:原帖由+stephaniechu+於+12-09-11+發

原帖由 Fanny0104 於 12-09-11 發表
通草煲豬腳!介紹咗三個朋友同自己!今日飲完!聽日就多到不得了!啲朋友都話好work

...
個湯係咪只係通草同豬腳就得?  我聽過黃豆豬腳湯咋。 可否提供湯譜?

作者: cherrieloy    時間: 12-9-11 23:11     標題: 引用:Quote:原帖由+新紮媽媽+於+12-09-11+發表酒

原帖由 貪靚媽 於 12-09-11 發表
我99係寧波人都未聽過
乜酒釀丸子係寧波野黎架咩?我阿姨係廣州人,佢話廣州人都興煮呢啲比人奶媽食

作者: 草    時間: 12-9-11 23:14

回覆 stephaniechu 的帖子

食咩都唔夠比bb啜最快上奶. 乳腺未通, 千其唔好食上奶野住, 有石頭胸失敗率更高, 你又發燒得O黎BB又食唔到.
作者: Ccb1031    時間: 12-9-11 23:14     標題: 回覆:cherrieloy 的帖子

所以我都打等唔食雞酒,因聽聞過有bb因為咁食完奶有過敏,預防下好過試下駁唔出事

作者: 貪靚媽    時間: 12-9-11 23:19     標題: 引用:Quote:原帖由+貪靚媽+於+12-09-11+發表我99

乜酒釀丸子係寧波野黎架咩?我阿姨係廣州人,佢話廣州人都興煮呢啲比人奶媽食

...
Of course 係上海一帶的,上海館子的甜品除了豆沙鍋餅,便是酒釀丸子

作者: headphone0528    時間: 12-9-11 23:20

作者: cherrieloy    時間: 12-9-11 23:25     標題: 引用:Quote:原帖由+cherrieloy+於+12-09-11+發表

原帖由 貪靚媽 於 12-09-11 發表
Of course 係上海一帶的,上海館子的甜品除了豆沙鍋餅,便是酒釀丸子

...
不過來自邊度都好,我媽咪同阿姨都叫我食呢樣野,而我食左之後奶水真係好勁

作者: 草    時間: 12-9-11 23:29

回覆 headphone0528 的帖子

BB啜或者用手擠, 當你未餵就谷定先好辛苦, 未生可以多D去母乳版, 成日都有人上去求救, 太多心急媽媽, 其實餵母乳係好自然, 只要BB有需求就會製造, 最多失敗原因都係補左奶粉. 等於話比身體知阿B唔洗咁多, 每日會生產少D比返D能量媽媽.
最快最天然始終係一生完就埋身. 我第一胎唔識, BB去左兒科我又冇擠, 錯過晒黃金期, 追到索晒氣先夠阿B食, 第二胎知道竅門, 生完幾個鐘, 一落得床就餵, 返到屋企又泵又埋身, 多到爆, 要用返一個星期收返. 我兩胎都冇食上奶野.  

作者: headphone0528    時間: 12-9-11 23:34

作者: p_b    時間: 12-9-11 23:48     標題: 引用:回覆+headphone0528+的帖子 BB啜或者用手

原帖由 於 12-09-11 發表

BB啜或者用手擠, 當你未餵就谷定先好辛苦, 未生可以多D去母乳版, 成日都有人上 ...
我生完十幾日、係全人奶埋身餵、但係哩幾日呀b未夠鐘食我已經谷到硬好痛、可以點算?

作者: 草    時間: 12-9-12 00:02

講真照道理應該係, 不過唔會差太多, 我唔係太知開刀後狀況, 我兩個都係順產. 不過好多開刀生的姊妹都餵到人奶的. 努力會有回報. 其實bb唔係身邊, 按摩下都好.
仲有太多人以為自己冇奶, 都係易放棄原因, 一開始真係得好少, 成日都有人話要泵出o黎睇下有幾多, 原來得幾滴就覺得自己天生冇奶餵唔到, 想比個心理準備大家, 初初係好少, 唔係用幾多安計, 係得幾滴, 用手擠落樽, 流到落樽底已經好叻, 建議用已消毒奶樽蓋裝住再順手倒返落阿b個咀, 然後隔一個鐘可以再擠, 或者直頭一得閒就擠, 開始會慢慢多, 三幾次之後可以鋪到樽底, 唔洗用泵住, 一開始太少d奶會痴晒係個泵浪費晒.

絕大部分人都係咁開始,唔好成日覺得自己冇奶.

仲有基本concept:
~唔係有奶先比bb食, 而係bb食先會有奶.
~bb食完一個鐘又食或者唔放口都係正常, 因為一o黎你需要佢幫你上奶, 二o黎人奶係好吸收, 特別係初乳
~人奶b成日食唔係人奶唔飽肚, 而係奶粉太濟. 人類BB本來就係咁, 人奶可以100%吸收的, 奶粉唔得, BB需要更多能量去消化奶粉, 但係因為太多人慣左奶粉一套, 反而變左標準.
~bb個咀形好緊要, 可以導致食唔到(再引致媽媽冇奶)同埋食到你勁痛損晒, 係痛到件衫high到都好痛, 加埋谷奶痛真係好甘, 記住要睇定d哺乳姿勢.
~bb埋唔到身, 泵的話唔係一日幾次, 係要按返bb個次數, 原理係比腦知道bb要幾多, 泵出得少好多, 所以仲要加多一兩次. 即刻bb一日食八次, 全泵普通產量媽媽要泵至少八次, 我當時係泵8-10次.
~泵係比埋身少好多, bb係世上最強的泵, 並會引起奶陣, 再貴的泵都比唔上bb. (都要留意bb啜得正確否)

作者: 草    時間: 12-9-12 00:04

回覆 p_b 的帖子

你停一停d上奶野先, 塞左又燒好麻煩, 可以用手擠一d出o黎, 你會舒服d, 不過唔好擠/泵清, 唔係身體會再造更多.  
作者: juri    時間: 12-9-12 00:07     標題: 回覆:草 的帖子

請問點先叫做泵清?我每次埋身餵完都泵吓,次次都仲有幾滴幾滴咁滲出嚟的。

作者: camaychanyip    時間: 12-9-12 00:33     標題: 引用:Quote:stephaniechu+發表於+12-9-11+15:38+

飲魚湯
酒讓丸子點整架

作者: sbux    時間: 12-9-12 09:03     標題: 回覆:如何快速谷奶?

留意酒精類食物不但唔適合餵人奶,仲好有可能因為酒水酵素導致乳房真菌感染,多飲炒米茶,密密餵實有奶喇,唔使食咁多其他嘢

作者: cherrieloy    時間: 12-9-12 10:00

sbux 發表於 12-9-12 09:03
留意酒精類食物不但唔適合餵人奶,仲好有可能因為酒水酵素導致乳房真菌感染,多飲炒米茶,密密餵實有奶喇, ...

see this :
酒釀係可以增加奶水架, 而且o係煮o既過程酒精已揮發

呢個有提及酒釀丸子 : http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2007397

呢個有提及有酒釀整蛋湯 : http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7011063000136

度都有台灣媽媽分享酒釀對上奶有幫助 : http://www.babyhome.com.tw/mboard.php?op=d&sID=2675349&bid=19&r=147&page=1

http://tw.myblog.yahoo.com/jw!p_Wc.LefERh6b5vEz.U-/article?mid=158

作者: adayy    時間: 12-9-12 10:13     標題: 回覆:如何快速谷奶?

餵前飲杯水/代茶/湯/奶

作者: 草    時間: 12-9-12 10:14

回覆 juri 的帖子

如果BB係初生, 係泵唔清, 總會有幾滴, 因為身體係調節緊, 所以點解成日話會越泵越多, 只要有奶出, 身體就會馬上再造, 呢個就係個原理啦. 每邊泵最多20分鐘好啦, 反正之後都係滴滴仔, 同埋泵太耐會好攰, 冇時間做其他野. 同埋我聽講太耐會整傷乳腺.

真係泵得清我自己大約係3-4個月, 奶量穩定, BB又食得梳, 咁身體就知道唔洗造咁密, 先泵得清.

作者: Fanny0104    時間: 12-9-12 11:25     標題: 引用:Quote:原帖由+Fanny0104+於+12-09-11+發表

原帖由 大眼的Dog 於 12-09-11 發表
個湯係咪只係通草同豬腳就得?  我聽過黃豆豬腳湯咋。 可否提供湯譜?

...
豬腳1只/北芪20克/通草12克/鹽少許

1.豬腳洗淨,飛水
2.北芪,通草洗淨,瀝水
3.煲,滾8碗水,放下所有材料,以大火煲滾後,轉以慢火煲2小時,下鹽調味

歡迎光臨 親子王國 (http://www.baby-kingdom.com/) Powered by Discuz! X1.5