烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有無人用緊精工100,或p仔SD-P104,可否俾啲意見?
SD-P104唔駛火牛,方便又慳位,仲要價錢平勁吸引!但國內機品質同面包製成品又如何呢?是否同台版日版一樣都是勁易成功同軟滑?
精工100,朋友介紹正!但要加火牛,個人覺得太左位!但可以整埋果醬,牛油咁!唔知面包出爐水準又如何!

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

我都想知精工同p仔的比較, 有冇媽媽用過呢部機?
我自己用緊kenwood 老爺機, 想睇定新機!
Thank you~

子爵府

引用:我都想知精工同p仔的比較,+有冇媽媽用過呢

原帖由 viviencwc 於 12-10-19 發表
我都想知精工同p仔的比較, 有冇媽媽用過呢部機?
我自己用緊kenwood 老爺機, 想睇定新機!
Thank you~ ...
我係用開p仔台版,用開103t,早兩日再買105t,今日機到,我很支持p仔機種,如果係什麼都不曉的jm最啱用!

公爵府

回覆 chowbbhk 的帖子

chowbbhk, 你好,
我想問有d網話精工包質好過p仔, 但因為有d網係用湯種之類, 個包好靚,
但如果我想用快速依士, p仔機用快速依士做的包好食嗎?

翡翠宮

大廚勳章

viviencwc 發表於 12-10-19 23:47
回覆 chowbbhk 的帖子

chowbbhk, 你好,
鍾意食軟熟包,買P仔無錯架
快速 YEAST, 鮮酵母都一樣無問題

公爵府

回覆 tp168 的帖子

係呀, 我咩高超要求都唔要呀, 只要軟熟, 但我想問P仔個包包d皮軟唔軟呀? 似唔似出面d 方包邊呀?
因為我老爺kenwood機 長期出爐時係法包脆卜卜, 一日後 un 左!

翡翠宮

大廚勳章

viviencwc 發表於 12-10-19 23:57

係呀, 我咩高超要求都唔要呀, 只要軟熟, 但我想問P仔個包包d皮軟唔軟呀? 似唔似出面d ...
有淡、標準、深, 3個色度你揀,
你想個皮軟就選"淡"色,一般用呢個MODE都OK,如想再軟D,可提早出爐

公爵府

tp168, 謝謝你呀! 你係邊度買到p仔機呀? 你果部應該係台p?

翡翠宮

大廚勳章

viviencwc 發表於 12-10-20 00:04

tp168, 謝謝你呀! 你係邊度買到p仔機呀? 你果部應該係台p?
我係用台版 103
我地個GROUP 有用日版 102, 104, 台版 103, 105T 及 內地版 P104 的包友,大家的FUNCTION有少少出入,但整出黎嘅麵包都係一樣咁好水準架。

公爵府

可唔可以睇下你地個group d 相呀? 另, 你係去邊度買機呀?

翡翠宮

大廚勳章

viviencwc 發表於 12-10-20 00:15

可唔可以睇下你地個group d 相呀? 另, 你係去邊度買機呀?
我地暫時有 27 PART
你由PART 1 開始睇,睇下有無興趣先啦

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3782744

公爵府

OK, 你地好勁呀! 唔知幾時先追到你地呢!
Thank you so much!

翡翠宮

大廚勳章

viviencwc 發表於 12-10-20 00:35

OK, 你地好勁呀! 唔知幾時先追到你地呢!
轉用P仔就好快
我地而家係PART 27 討論緊 台灣新版 105T,歡迎你可以入去睇下

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5980110&extra=&page=41

公爵府

Thank you

珍珠宮

引用:請問有無人用緊精工100,或p仔SD-P104,可否

原帖由 wanee.ju 於 12-10-15 發表
請問有無人用緊精工100,或p仔SD-P104,可否俾啲意見?
SD-P104唔駛火牛,方便又慳位,仲要價錢平勁吸引!但 ...
首先p仔無論中、日、台都係中國做。
我當初用p仔係因為有獨立yeast格同乾果格,啱我呢啲新手乜都唔識,唔分次序倒晒材料入去按鍵等食的人,製成品好滿意
精工可以獨立攪、醱、焗,彈性較大。我覺得做造型包可能好啲,但自問要番工都係方包多,最緊要方便。同埋p仔某啲model(日104、105、台105t)可以獨立攪(不能揀速度)、醱、焗(不能揀燒色,但可以自己控制時間)。
至於牛油,p仔就真係冇,不過聽聞精工一次最多只做到80克,同埋可以用其他方法做如電攪蛋器、用手shake(當然好tired)
你自己睇吓需要,p104唔洗火牛,但功能真係少啲。

如果p104同樣唔洗火牛的象仔比,我會㨂p104因為平啲但多功能啲,但同精工比我可能會㨂精工。不過如果你可以接受到精工要火牛,就不如買台版105t,唔係貴好多,但好多野玩,同埋我鍾意日104/105/台105的mini pan可以做半磅包,可以日日有新鮮包食。

p104好似人仔千頭
http://home.panasonic.cn/bakery/SD-P104/
日104(運費預$5xx)(¥15390)
http://s.kakaku.com/item/K0000268344/
日105 (¥2100)
http://s.kakaku.com/item/K0000397165/
精工hbk 100(9635yen)
http://s.kakaku.com/item/K0000147724/
精工hbk150(¥12480)
台105 $1660+$187(運費)
http://pmst.panasonic.com.tw/frontend/product/PSPCcontent.aspx?id=1712

張相係我用p仔頭三個月所做的成品,唔算好好,但對於我呢個唔識煮食的人來講好滿意了

khman  見解 精闢 、 決斷英明啊 ! 好嘢 !    發表於 12-10-20 14:03

大宅

回覆:精工100同Panasonic SD-P104比較

怎樣可以在香港買到內地版的P104?淘寶嗎?但我未試過,很怕比人搵笨。

翡翠宮

大廚勳章

吉蒂小豬 發表於 12-10-20 03:49
我當初用p仔係因為有獨立yeast格同乾果格,啱我呢啲新手乜都唔識,唔分 ...
格價專員又黎喇

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+wanee.ju+於+12-10-15+發表請

原帖由 吉蒂小豬 於 12-10-20 發表
我當初用p仔係因為有獨立yeast格同乾果格,啱我呢啲新手乜都唔識,唔分 ...
請問日版105,同台版105,
功能、外型有無分別?
2 樣都要加火牛?
最近會再出新版本嗎?
thx

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+吉蒂小豬+於+12-10-20+發表首

原帖由 yi.yi 於 12-10-20 發表
請問日版105,同台版105,
功能、外型有無分別?
2 樣都要加火牛?
105、105t功能同外表一樣,當然一個日文介面,另一個中文介面,但實際用料有冇唔同就唔知,兩個都要用500w火牛

大宅

引用:Quote:原帖由+wanee.ju+於+12-10-15+發表請

原帖由 吉蒂小豬 於 12-10-20 發表
好詳細呀亦都好中肯

首頁

尾頁

跳至