用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國商店facebook專頁
王國facebook

烹飪錦囊 今日: 85|主題: 92066

go 孖人牌平底煎鑊

複式洋房

國民生產總值:366

孖人牌平底煎鑊

Dear all,

請問有冇朋友用緊, 好用嗎? 十分貴! 雙手抽那隻要hk$1699(在citysuper做promote and須預定要6月頭才有貨)

thank you
Sumyeema

公爵府

國民生產總值:25773

畀面勳章

Re: 孖人牌平底煎鑊

我買左有半年,但是後悔,因為它始終都是貼鑊到死,我已經好勤力去擦(省)->用 孖人牌送的沙粉,唉!!就是做炒飯也chi 到死,好肉痛.用又辛苦,唔用又浪費......
Stay Hungry , stay foolish !!

公爵府

國民生產總值:27535

大廚勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

你係咪未熱夠隻鑊就落料炒呀?? 因為所有不秀鋼鑊都係要先熱夠隻鑊至可以落料去炒, 如果唔係就會黐到阿媽都唔識得, 仲有洗鑊最好就係親熱洗, 一刷就得..... 你再試下咁做, 會比較好.....

hinhin_ma 寫道:
我買左有半年,但是後悔,因為它始終都是貼鑊到死,我已經好勤力去擦(省)->用 孖人牌送的沙粉,唉!!就是做炒飯也chi 到死,好肉痛.用又辛苦,唔用又浪費......

公爵府

畀面勳章

多謝你的意見,全試過晒啦!!熱鑊後加油,鑊油一齊熱,全都試齊, 仍是黐到阿媽都唔識得....
不過,也有好處,洗鑊親熱洗, 一刷就得,

公爵府

不過我發現左一樣野, 就係炒肉的時候, 如果凍鑊凍油一齊落鑊炒 (仲有 D 肉都要落 D 油撈下佢), 咁不斷咁炒係會唔痴架, 你可以試下.....

複式洋房

國民生產總值:246

孖人牌正在CitySuper promote 的鑊是用「零點鋼」做,並非不銹鋼鑊,那個promoter哥哥強調油未滾、食物未解凍都唔會黐鑊,真的那麼神奇?
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

水晶宮

國民生產總值:71816

畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得孖x牌個鑊型唔好, 好似一個煲既下半截, 炒菜又唔好炒, 條魚大d都煎唔到。

另外, 我早幾年買左一隻五層鑊, 唉, 我真係唔識用, 煎乜野都痴, 最後都係放棄, 煎野用易潔鑊, 隻五層鑊就用黎蒸野。
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

國民生產總值:5577

有時都唔知點解人家做示範的炒野就無問題,但買了回家自己試就成日出事。

有無一隻鑊係用家用過而又值得推介的呀?請分享一下。

公爵府

畀面勳章

之前已試用過陽極鑊,結果都要奉送祫毌親大人,今次相信也一樣,自己可能缺乏D天份,最終仍是用易潔鑊,不過經常話易潔鑊會發放毒物....

公爵府

之前已試用過陽極鑊,結果都要奉送祫毌親大人,今次相信也一樣,自己可能缺乏D天份,最終仍是用易潔鑊,不過經常話易潔鑊會發放毒物....

其實最緊要學識點用, 雖然我唔係用孖人, 我係 logastina 不過都真係要學點用架, 我初初用都唔係咁好架, 而家用用下越得心應手, 如果你煮極都痴你可以去番 counter 度問佢點解會咁, 叫佢再教多你一次...... 話晒大拿拿千幾銀買番黎.

複式洋房

國民生產總值:247

catjeffcat 寫道:
[quote]

我都係用孖人牌鑊,但親朋戚友都係買Logastina,所以我常跟他們看 Logastina 示範,Logastina 的售前後服務較佳,sales 教不銹鋼廚具一定不可大火炒送,除炒菜之外,大家不懂用時,最好去看示範同提出問題。

公爵府

jojowu 寫道:
[quote]
[quote]

我都係用孖人牌鑊,但親朋戚友都係買Logastina,所以我常跟他們看 Logastina 示範,Logastina 的售前後服務較佳,sales 教不銹鋼廚具一定不可大火炒送,除炒菜之外,大家不懂用時,最好去看示範同提出問題。 [/quote]

係呀.... 好多時 D SALES 係有咩賣咩個 d 即係今日賣鑊明天賣清潔用品, 唔係專門做所以有時會記得講重點, 而 logastina 個 d 人係代理公司的員工, 長期做, 佢地講得比較好.

其實睇邊間示範都好, 最緊要留意佢地幾時要轉火力, 幾時做 d 咩野, 有唔明的時候就問, 咁就可以解決問題....

大宅

國民生產總值:2939

馬年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實我到而家都係用緊生鐵鑊, 真係好夠鑊氣, 傳熱又快!
我大B叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
我小B叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

公爵府

畀面勳章

係呀!媽咪話要細火煑,有時要中途息火添,不過仍未掌握到...

如果唔係隻鑊重,我一定 囉返去孖人到問
jojowu 寫道:
[quote]
[quote]

我都係用孖人牌鑊,但親朋戚友都係買Logastina,所以我常跟他們看 Logastina 示範,Logastina 的售前後服務較佳,sales 教不銹鋼廚具一定不可大火炒送,除炒菜之外,大家不懂用時,最好去看示範同提出問題。 [/quote]

伯爵府

國民生產總值:19311

許可 寫道:
我買過呀!重同我家姐一人買一隻,用兩用,即刻叫救命,「痴」到不得了,用了很多方法,都唔得,攪到我同我家姐好唔開心,加埋 $3000多元,真係好肉赤,最後我拿返去吉之島退貨,原來大公司買野真係有保障,好容易就退到,都唔使勞氣!

退到錢當然開心啦.
該用戶已被刪除

珍珠宮

國民生產總值:46924

所有靚鑊都有自己既特色,據我所知,媽人牌同拿高士天拿都係要凍鑊落油,慢火加熱,然後熱到夠先落料炒.
千祈唔可以心急.
開頭係慢,可能淨係熱鑊都要分幾兩分鐘,但熱夠之後煮既時間就得心應手.熱唔夠係唔得架,會痴死既.
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎