家事百科

跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 卜泥, 牆蚤

希望幫到您
可惡的"卜泥"

民房

重記得幾日前(即係8月19日星期六), 重煩緊點樣清除屋企客廳牆壁及書房天花一點一點細細粒的可惡"卜泥" ,有網友話百佳有機會有spectrum賣, 但找不到...:-(

於是好冇心機咁繼續睇落去, 睇下睇下睇到有BioKill產品, 又唔知得唔得, 於是跟樽身熱線打電話比佢地, 問買紅色噴咀個隻好定係藍色個隻... 最後好高興得到佢地專業回覆, 搞掂!!!
詳見 --> 可惡的"卜泥"

我住個邊個間百佳就冇Anti-Mite賣, 記緊係紫色噴咀個隻. 我最後係樂富吉之島買到. 記住要按照指示(噴完最好要開抽濕機/冷氣機吸走濕氣, 要盡量斷糧 - 冇霉菌或真菌比"卜泥"食), 各方面配合才可"藥到病除"
記緊係紫色噴咀個隻

民房

因為老婆比錢 , 我買個支[url=http://www.biokill.com.hk/antimite.htm]保而剋滅

民房

事實上久不久都會有1,2隻出現,有些我懷疑係由書本,紙張等製品"閃"出來...如果要100%再不見到, 我想要花很多功夫
所以而家見到1,2隻出現, 我會用 Anti-Mite 向住佢地補噴1,2下 (記注不需用廁紙殺佢地). 諗返之前不受控制的情況, 都算十分十分之ok, 起嗎佢地冇得橫行呀

噴法都係跟BioKill係email所講, 而我的經驗就係噴牆壁最易, 噴天花就比較高難度 (我向BioKill職員請教, 佢地話噴天花要向上45度噴, 如果直向上噴, 地下就會濕得好快...)

重有一定一定要取開那些冷血動物(e.g. 金魚)
FAQ
Q1: If my cat/dog happen to lick BioKill, will that affect his health or poison it?
Ans: Cats are warm-blooded animals and thus BioKill is safe for pets (it is however toxic to cold blooded animals such as fish and reptiles).

首頁

尾頁

跳至