•   酷熱天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供 31oC 68 %

嬰幼兒產品用家評台
王國商店facebook專頁
王國facebook
義工

搜索
親子王國 首頁 懷孕前後 請問懷孕期間可唔可以食有薄荷成份既香口膠/糖? ...
go

請問懷孕期間可唔可以食有薄荷成份既香口膠/糖?

洋房

如題。我有次拎啲EXTRA糖糖出黎食,嫂嫂見到就話唔好食呢啲住。

同埋發覺有左BB後,好似好多平時食開既野都唔食得... 老公就叫我記住宜家我唔係一個人,食咩都要諗住個細既... 我知佢係為我地兩個好,不過有時LUNCH諗食啲咩真係諗到頭痛... 

珍珠宮

為佐BB,為佐自己,最好唔好食住先啦,忍下啦

男爵府

我自己有個陣系有食架,既然妳阿嫂話唔好食就冇食,為咗個BB健康戒口都應該架

伯爵府

最好唔食喇,忍下,好快過嘅

珍珠宮

有咗BB好多方面都要注意,忍下口,生完BB再食過。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

好似真係唔太好....食其他囉...

侯爵府

唯有忍忍下喇,記住bb就得喇

複式洋房

回覆:請問懷孕期間可唔可以食有薄荷成份既香口膠/糖?

我有食呀,仲差唔多日日食!
食左有咩唔好?
我睇中醫,佢都有放薄荷葉係葯,應該無問題卦!

珍珠宮

我覺得仲系唔好食喇。

大宅

回覆:請問懷孕期間可唔可以食有薄荷成份既香口膠/糖

我估係代糖成分同色素唔好,而唔係薄荷成分有问题。

男爵府

有左好多嘢都要介口架,爲左BB嘅健康,有時真係要聽下D長輩嘅話。

公爵府

有「營」勳章 叻叻勳章

我嗰時就冇食過.一次半次冇問題卦

伯爵府

真係要戒,薄荷好涼ga

男爵府

回覆:請問懷孕期間可唔可以食有薄荷成份既香口膠/糖?

食少少應該唔係問題既, 平時食飯就少鹽少油少煎炸少辣既食物就ok啦

伯爵府

咁就戒下口喇,好快就過

洋房

我都知要戒口既,不過唔知各位媽媽有冇咁既經歷,就係咩都好似對個胎有影響、咩都唔食得咁... 好多野中醫冇刻意提既,我就當食少少無事架嘛,總之全部食物都唔好食咁多就得啦我諗,點知琴日食魚香茄子,食完之後我又衰就上網查食唔食得,先見到好多網站寫孕婦忌食 即刻嚇一嚇!!

我唔想呢一年食咩都要上網查呀....好容易令人有抑鬱...壓力太大...

別墅

我頭3個月成日想嘔,食左就好D,所以我都有食呀
應該唔係太大問題, 唔係過量