Baby Kingdom - 親子王國 香港 討論區

標題: 農曆新年去首爾, 在那裡買小朋友的防水手套, 雪褲? [打印本頁]

作者: Portialeung    時間: 12-12-10 17:21     標題: 農曆新年去首爾, 在那裡買小朋友的防水手套, 雪褲?

跟團去首爾, 會上雪山, 唔打算租滑雪用品, 只想同小朋友(4歲和5歲)玩下雪, 各位知唔知邊度買到防水手套, 雪褲?鞋又安排呢?

作者: TMC3012    時間: 12-12-10 17:25

花園街就有啦, 鞋既著厚少少底, 大一個碼, 著多對厚襪就得啦~
作者: Portialeung    時間: 12-12-10 17:30

回覆 TMC3012 的帖子

花園街近邊度? 鞋用普通番學白波鞋得唔得?定係一定要雪boot?

作者: heilok    時間: 12-12-10 17:52

但係導遊一定說你租的.我當年同老人家去,講明老人家唔玩雪,佢都好識講地說到佢地淨係租鞋.而且雪場D說唔厚的,唔係點玩到,你要有心理準備,否則到時會好失望.
作者: PaPa    時間: 12-12-10 18:28

heilok 發表於 12-12-10 17:52
但係導遊一定說你租的.我當年同老人家去,講明老人家唔玩雪,佢都好識講地說到佢地淨係租鞋.而且雪場D說唔厚 ...
租雪靴幾錢?
作者: Portialeung    時間: 12-12-10 18:57

回覆 heilok 的帖子

如果淨租鞋都ok既, 我同c6可以租, 但雪場冇雪我d細路可能會好失望!佢地想去砌雪人

作者: aliceandleo    時間: 12-12-10 21:34     標題: 回覆:Portialeung 的帖子

新年去雪場一定有雪啦!仲會好凍,小朋友要買有毛毛的boot,如果唔係d腳趾會好凍!我上年聖誕去到雪場都-13左右

作者: PaPa    時間: 12-12-10 22:55

aliceandleo 發表於 12-12-10 21:34
新年去雪場一定有雪啦!仲會好凍,小朋友要買有毛毛的boot,如果唔係d腳趾會好凍!我上年聖誕去到雪場都-13 ...
租滑雪場的雪靴,是否可以頂得住?
作者: bbeasy25    時間: 12-12-11 08:42     標題: 回覆:農曆新年去首爾, 在那裡買小朋友的防水手套, 雪褲?

雪傷boot係比滑雪用,唔滑雪唔駛租,無用,你著咗寸步難行。
小朋友要買保暖防水靴,淘寶買,我去幾次都係上淘寶。socks要厚或羊毛。褲我買雪褲,防水,玩雪唔會濕,一濕就凍,入面加條棉質打底。
其實大部份野係淘寶買得,又多款,不要擇最平就ok,香港買滑雪用品又貴又唔多款揀。

作者: Portialeung    時間: 12-12-11 09:47     標題: 回覆 回覆:bbeasy25的帖子

有冇陶寶link俾我參考下?

作者: unkuku    時間: 12-12-11 10:36     標題: 引用:回覆+TMC3012+的帖子 花園街近邊度?+鞋用

原帖由 Portialeung 於 12-12-10 發表
回覆 TMC3012 的帖子

花園街近邊度? 鞋用普通番學白波鞋得唔得?定係一定要雪boot?
玩雪一定唔得,會濕跟住好凍。

作者: PaPa    時間: 12-12-11 12:33

unkuku 發表於 12-12-11 10:36
玩雪一定唔得,會濕跟住好凍。
唔想去淘宝買,香港有無平嘅雪靴賣?

作者: unkuku    時間: 12-12-11 12:53     標題: 回覆:PaPa 的帖子

早兩星期見過中環gap有類似,因無拿上手看唔知咩料。外面一定要防水,内有保温棉,我上次穿rockport嘅goretex鞋只防水不能保暖,zip了兩個暖包都唔得

作者: imkaren    時間: 12-12-11 14:05

赤柱大街有好多小朋友雪褲賣, 我買左兩條, $100一條, 有一件仲係連身架, 超暖, 抵到爛呀~~~ 反而小朋友厚socks我就搵唔到~~
作者: 8仔    時間: 12-12-11 14:27

Portialeung 發表於 12-12-10 17:21
跟團去首爾, 會上雪山, 唔打算租滑雪用品, 只想同小朋友(4歲和5歲)玩下雪, 各位知唔知邊度買到防水手套, 雪 ...

新年去團費幾多呀?
作者: ycmami    時間: 12-12-11 14:33

回覆 Portialeung 的帖子

想問樓主係跟邊個團架, 我都係度研究緊邊間旅行社同團好d, 又想滑雪, 又想睇3d美術館, 又想去樂園, 花多眼亂

作者: bbeasy25    時間: 12-12-11 15:00

imkaren 發表於 12-12-11 14:05
赤柱大街有好多小朋友雪褲賣, 我買左兩條, $100一條, 有一件仲係連身架, 超暖, 抵到爛呀~~~ 反而小朋友厚so ...

I bought 厚socks from ProCamfi.
作者: bbqueen    時間: 12-12-11 15:55     標題: 引用:雪傷boot係比滑雪用,唔滑雪唔駛租,無用,

原帖由 bbeasy25 於 12-12-11 發表
雪傷boot係比滑雪用,唔滑雪唔駛租,無用,你著咗寸步難行。
小朋友要買保暖防水靴,淘寶買,我去幾次都係 ...
Cau u share the link? Thx.

作者: bunnyslover    時間: 12-12-11 17:29

作者: PaPa    時間: 12-12-11 18:06

bbeasy25 發表於 12-12-11 08:42
小朋友要買保暖防水靴,淘寶買,我去幾次都係上淘寶。

男士有甚麼雪靴選擇?

作者: 多哥哥    時間: 12-12-11 18:14

兒童雪襪, I buy from this shop -

http://trade.taobao.com/trade/detail/tradeSnap.htm?spm=a1z09.2.9.82.9rdVcB&tradeID=254399890003903

quality OK, 是否夠暖就未知道!

作者: Portialeung    時間: 12-12-11 19:33

我跟東瀛遊5日團, 會住2晚亞柏斯渡假村, 水上樂園, 樂天世界, 睇亂打show,行程去晒我想去的地方, 但團費真係好貴, 要9xxx:;pppp:如果唔係要就屋企人, 聖誕去會抵好多
作者: 多哥哥    時間: 12-12-11 20:01

兒童雪靴

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.3.0.65.HXbL7W&id=16038302445&

百多元, 見評價不錯, 尚未收貨, 希望OK!

作者: cswinnie    時間: 12-12-11 21:04     標題: 回覆:農曆新年去首爾, 在那裡買小朋友的防水手套, 雪褲

http://a.m.taobao.com/i3467701870.htm  

我淘左呢個款

作者: cswinnie    時間: 12-12-11 21:06     標題: 回覆:農曆新年去首爾, 在那裡買小朋友的防水手套, 雪褲

http://a.m.taobao.com/i3467701870.htm

作者: mimikitty    時間: 12-12-12 09:39

回覆 cswinnie 的帖子

請問你收左貨未?
連運費要幾多錢?
可以點樣睇到size?
謝謝

作者: cswinnie    時間: 12-12-12 09:44     標題: 引用:回覆+cswinnie+的帖子 請問你收左貨未?連

原帖由 mimikitty 於 12-12-12 發表

請問你收左貨未?
我未收貨啊,收到post上嚟吖!

作者: mimikitty    時間: 12-12-12 09:47

大概要幾多天才收到貨?
大約幾多錢?
因為我未想過係淘寶買野?
淘寶的手續煩嗎?
點樣可以睇到size?
可以比條link我睇下嗎?
謝謝。

作者: cswinnie    時間: 12-12-12 10:23     標題: 引用:回覆+cswinnie+的帖子 大概要幾多天才收到

原帖由 mimikitty 於 12-12-12 發表

大概要幾多天才收到貨?
我copy唔到條link,我比張相你睇吖!
[attach]822160[/attach]

作者: mimikitty    時間: 12-12-12 10:43

thx

如果想買雪褸,請問有無link可以推介,謝謝。

作者: PENGUIN_PENGUIN    時間: 12-12-12 10:46

http://shop33100092.taobao.com/s ... a1z09.5.0.51.UAH4va

大家可以參考下, 我都係係呢度買左對比我個小朋友
作者: 多哥哥    時間: 12-12-12 10:56

我淘的雪靴運費RMB10/對, 店在黑龍江, 當地比較冷, 我相信對鞋會夠暖及可以防水!

我見個款都OK, 都淘左對比自己!

去呢個trip, 真係要買好多野, 未見官先打八十......

作者: Ken618    時間: 12-12-12 11:41

我都考慮去看雪, 9千幾好貴呀,  又加上怕小朋友頂吾都這麼冷.  有沒有jm去完分享下
作者: PaPa    時間: 12-12-12 13:28

多哥哥 發表於 12-12-12 10:56
我淘的雪靴運費RMB10/對, 店在黑龍江, 當地比較冷, 我相信對鞋會夠暖及可以防水!

我見個款都OK, 都淘左對 ...

請問你是否著住對雪靴上飛機?
還是去滑雪場當天才著?咁個喼只係放雪靴都沾咗一半啦?

作者: 多哥哥    時間: 12-12-12 17:35

若鞋的質量OK, 我打算穿著上機! 因為行李實在太大, 有很多寒衣!

最快要下星期才收到貨.

作者: cswinnie    時間: 12-12-12 19:02     標題: 引用:我淘的雪靴運費RMB10/對,+店在黑龍江,+當地

原帖由 多哥哥 於 12-12-12 發表

我都發覺未出發,先洗錢

作者: daisy17772    時間: 12-12-12 19:20

多哥哥 發表於 12-12-12 10:56

Isn't there a one off charge of RMB35 for the first certain amt of weight?  thanks.
作者: 多哥哥    時間: 12-12-12 19:50

回覆 daisy17772 的帖子

沒有呀, 我淘了三對, 運費共RMB30, 不過, 貨是送到廣東我朋友的公司
作者: daisy17772    時間: 12-12-12 19:54

多哥哥 發表於 12-12-12 19:50
回覆 daisy17772 的帖子

沒有呀, 我淘了三對, 運費共RMB30, 不過, 貨是送到廣東我朋友的公司 ...
IC.  I really wondered 'cause nowadays taobao shipping cost via Shun Feng is very expensive if directly shipping to HK.  
作者: bb217    時間: 12-12-13 09:58     標題: 回覆:bbeasy25 的帖子

請問幾錢對?

作者: heilok    時間: 12-12-13 11:02

我三/四年前農曆年去首爾跟團去,唔知邊個雪場,真係唔凍!!地下的雪是絕無辦法砌雪人的,仔仔只可以用D 說玩擲雪遊戲,仲要唔係雪救那種.全程無落雪.雪場租的鞋,唔記得係咪雪鞋,不過導遊說是防滑,所以說如一定要租,否則跌親保險未必賠.當然,我覺得佢講大話多.

之後的聖誕,自由行左去北海道,d 雪真係可以訓係地會出現一個人形的坑.我同仔仔的鞋都是淘回來的,因為小朋友都係用一次,我叫好,一年後去左白川鄉,可以著多次.我的經驗是,鞋面防水,鞋底坑深防滑便可以.當然,有錢係hk 的出名店買雪鞋一定最好,問題是是否必需.跟團大部份時間係車,唔會凍,係雪地的是間真的不多,我個仔係北海道不知名公園玩雪1小時,完全無問題,對鞋內是無毛的,看上去和一般鞋相同.手襪是花園街貨色.
作者: PaPa    時間: 12-12-13 11:37

heilok 發表於 12-12-13 11:02
我三/四年前農曆年去首爾跟團去,唔知邊個雪場,真係唔凍!!地下的雪是絕無辦法砌雪人的,仔仔只可以用D 說玩擲 ...
是否地下的雪不是軟身,就不用穿雪靴?
如果正在下雪,是否要穿雪靴?

作者: heilok    時間: 12-12-13 11:51

地下的雪是硬的話,應該好難玩雪,更唔好話砌雪人,所以唔好太大期望,否則若真的這樣,小朋友會好失望.
至於雪靴,我不知雪靴的定義.總之一定要揀要防滑,防水.boot 的好處是當行到有一定厚度的雪時,防止雪入落對鞋度.所以都好好架.

作者: 多哥哥    時間: 12-12-13 12:05

我都贊同Heilok的說法.

以前我冬天去韓國, 沒有買雪靴, 只穿防水防滑的行山鞋也可以.  腳當然會有凍的感覺, 但大人可以頂住!  而今次主要是買比小朋友, 唔想佢地凍!

我d小朋友只要有得玩, 無論感到凍定熱都會拋諸腦後!  這是大人的煩惱啊!

另外, 我見d賣戶外用品的地方, 除暖包外, 也有發熱鞋墊, 可能是保暖腳板的另一可行方法! 大家不防先去找找看!

作者: giant_japan    時間: 12-12-20 09:00

多哥哥 發表於 12-12-11 20:01
兒童雪靴

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.3.0.65.HXbL7W&id=16038302445&

收左貨未? 質量ok?
作者: smypig    時間: 12-12-20 10:00     標題: 引用:回覆+heilok+的帖子如果淨租鞋都ok既,+我

原帖由 Portialeung 於 12-12-10 發表

回覆 heilok 的帖子
如果無雪佢哋會噴人造雪放心

歡迎光臨 Baby Kingdom - 親子王國 香港 討論區 (http://www.baby-kingdom.com/) Powered by Discuz! X1.5