•    25oC 81 %

嬰幼兒產品用家評台
王國商店facebook專頁
王國facebook
義工

搜索
親子王國 首頁 2006年媽媽會 各位,皮膚有無變差呀?
go

各位,皮膚有無變差呀?

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 馬年勳章

各位,皮膚有無變差呀?

各位,我只想嗌救命!! 我d皮膚好恐怖 :cry: :cry:

本身我屬乾性皮膚,細個係會全身/ 全面出晒紅色濕疹o個隻。大個就好d,只係晌天熱時,d手彎腳彎會痕,敏感有紅點。以前我一敏感同痕就即刻搽'鮮奶樂'(藥膏),但我細路仔時醫生已告知,'鮮奶樂'係好得快,即表示藥性重,吸得多落皮膚度唔係太好,所以忍唔住先好用。但我一直都好倚賴隻藥。皮膚尚可keep住白白滑滑,只係有d乾。

但最近呢個月,我成塊面同頸乾晒,好恐怖,係甩晒皮o個款,又會面紅紅,一躂躂,搽乜cream/ 做facial/ 敷mask,都無用,一整塊面仲會紅腫添。而手彎腳彎亦好乾,好痕,同紅晒敏感一大躂。連大脾都有一少躂,一少韃紅紅乾乾o既小點。又唔敢用'鮮奶樂',驚bb會有影晌,總之係束手無策!

想知各位大肚時,皮膚會唔會變差?有無解決方法?

別墅

Re: 各位,皮膚有無變差呀?

wah, it is quite trouble bor... is it your baby is boy so that your skin would change worse like that? my skin is also dry but no sensitive, do u ask doctor advice ar? but i think u dont use the cream since i m afraid it would effect your baby. you should eat somethings "ching ching" food. and i think you try to use water for cleaning your face instead of using the comestic product. also, u need to sleep earlier, see whether it can help.

複式洋房

可能係每晚一支鮮奶的關係, 我的皮膚反而好了...你們可以試試呢!

別墅

我的皮膚都差咗, 出咗好多斑.....聽講生完都唔會退晒

大宅

我一向皮膚好易敏感(身體部分),但以往只會在冬天發作,但從上周六開始在由胸至大腿出了很多紅疹,體無完膚,好恐怖,最慘係

大宅

我覺得皮膚乾左好多好多, 鼻位都有甩皮的情況
面上有時都有少少粒粒出現, 我平時無架
反而個身就多左好多粒粒,紅疹咁,
醫生話係因為荷爾蒙改變哦, 皮膚都有痕呀
頭皮都有甩.我平日好白架,
但係我老公話我最近隻手手黑左 :cry:
我唔想做黑妹哦.

複式洋房

我仲未係十分利害, 只是額頭有許多暗湧, 不過我諗遲d情況會嚴重d.
阿仔叫Double CHAN,皆因爸爸媽媽都係陳氏一族啊.. ;-),多左個小公主叫Luna CHAN, CHANCHANHOME呢個家好似月亮咁完滿了.

洋房

foggyao,

咁你好嚴重喎, 我有個同事 (佢剛生完), 之前佢d皮膚都無咩事, 但係駝到5個月左右就全身出疹, 直至生完之後先無事, 醫生話bb 同佢有排斥, 所以生咗後就無事。

我好彩到依家都無咩覺得皮膚差到

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 馬年勳章

多謝各位分享啊! 感動

我老公已經成日想捉我睇皮膚科,但我一路拖,想覆診先算。我已食得好普通,清淡過以前,但都搞成咁,真頭痕,希望真係可以bb出世後,我可回復正常喇!

我禮拜一再去產檢(照結構性)喇,到時一定要問醫生發生咩事。我都聽人講過話係仔的話,媽咪皮膚係差,若今次檢查知道bb係男仔,一定會向大家報告。

wccwch
點樣係同bb有排斥呀? '排斥'兩隻字聽到有d驚,咁對bb或媽咪有無害?

be
有類固醇藥膏得唔得o架(我唔肯定)?我隻鮮奶樂都有,所以唔咁用。你搽o左之後無效,我諗你試o下睇多個醫生好d。

洋房

foggyao,

我同事話佢同bb 有排斥, 係bb既分泌同mama既分泌排斥, 不過只會令mama 全身痕癢, 好似出疹咁, 佢當時只能睇中醫外敫。不過真係bb一出世, 佢就無事。

大宅

foggyao,
我個婦科醫生話d藥膏對bb無影響,但點都係會擔心,近日情況依然持續惡劣,我照鏡時看見自己的身體,真很像診所出疹的poster中的女孩,
我打算看中醫,但又怕中藥唔穩鎮,看開的中醫又剛退休,大家有沒有好的中醫介紹給我

伯爵府

WCCWCH,
唔該晒,咁我都無咁擔心。

be
我知前睇bk網都有好多媽咪講中醫,但我有無抄低,我諗你可開多個topic晌產前產後,請教佢地,我諗會有好多人回應。

別墅

be,

你住邊區架,或者工作地點會唔會喺中、上環呢,我睇開個中醫師響上環,佢好full架,last appointment 係6點左右,我對佢好有信心架,早排頭痛作感冒都係搵佢醫病,不過唔知佢可唔可以幫你醫敏感,因我話佢知我"談"多,佢話邊d邊d化"談"中藥都有毒性,孕婦唔食得,所以唔幫我醫"談"多,唔知你嘅情況又如何,不過如果你有興趣,我都可介紹你,你考慮吓先啦。

be 寫道:
foggyao,
我個婦科醫生話d藥膏對bb無影響,但點都係會擔心,近日情況依然持續惡劣,我照鏡時看見自己的身體,真很像診所出疹的poster中的女孩,
我打算看中醫,但又怕中藥唔穩鎮,看開的中醫又剛退休,大家有沒有好的中醫介紹給我

別墅

我都係呀,額頭生左好多呀﹗

happybanana 寫道:
我仲未係十分利害, 只是額頭有許多暗湧, 不過我諗遲d情況會嚴重d.

伯爵府

我今日照o左bb喇,醫生話係女,所以初步證明原來皮膚差,同仔女無關lu

大宅

Leia,
唔該晒,我在九龍塘上班,不過近日早放,所以可以趕得切去上環,如果你方便,唔該pm你個中醫的資料給我好嗎?

別墅

be,

唔好意思,近排工作同夜校都比較忙,有幾日都冇上bk,所以遲咗覆你,希望你冇咩大礙啦 :cry: :cry:

我已經PM咗我個中醫師嘅資料比你,醫師係北京人,佢講國語架,但都聽得明廣東話。聽講佢近排唔響香港喎 不防打去問吓啦。

be 寫道:
Leia,
唔該晒,我在九龍塘上班,不過近日早放,所以可以趕得切去上環,如果你方便,唔該pm你個中醫的資料給我好嗎?

大宅

Leia,
thanks

複式洋房

HI!各位
我臉上d斑深色了少少.....肚皮有少少紅點,起初懷疑係妊娠膏唔適合我,去check時才知係濕疹....她說可以用鹽水輕輕抹...現在情況也有點改善!!!!!