嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:眼瘡

Can u pm yr 中醫info , 我反覆生眼瘡

伯爵府

虎到金來勳章

我仔一熱氣就生眼倉

大宅

可否pm咪我 仔仔7個月大 依家都生緊眼倉

子爵府

可否PM醫師資料給我
我阿女眼倉很嚴重,再沒有好轉就要開刀!
謝謝你!

複式洋房

bb515 發表於 12-12-28 22:45
個仔四歲半,半年前生眼瘡,不知為何在同一位置,眼皮內及外,又生又爆來來回回十次也有,成半年了,看了多 ...
請問可以pmo個中醫資料比我嗎?bb剛開始長眼瘡

大宅

引用:我仔生過一次..中醫教我煲 夏枯草..桑葉..

原帖由 家家公主 於 14-04-30 發表
我仔生過一次..中醫教我煲 夏枯草..桑葉..白豆..糖冬瓜比佢當水飲..
果陣我直頭用黎沖奶比仔飲..飲左一日4 ...
請問有冇份量?要煲幾耐?

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

cloretta37 發表於 14-10-21 14:48
請問有冇份量?要煲幾耐?
去藥材店買你話買10蚊/15蚊夏枯草..桑葉..另外買D白豆..用6-8碗水煲45分鐘到一小時就OK..用中火

cloretta37  Thanks so much !  發表於 14-10-21 20:51
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

可否分享下鍾醫師夾唔夾你地小朋友?有經驗既媽咪,請問眼瘡係咪等夠時間會穿既?小女粒大瘡已經鮮紅色過後有點白色頭,係咪會穿?會唔會縮小定一定穿既?

大宅

Hello , 我仔得5個月眼皮都生了瘡, 請問可以pm中醫資料比我嗎? Thank you

別墅

Hi bb515,
可否pm你個中醫資料我?Thanks.

大宅

我係過內人, 曾經為小朋友既眼瘡搞到好唔開心, 好驚要做手術, 等了好多個月, 終於穿了, 我即刻上來打篇紀錄, 希望其他有呢D 問題mammy可做參考

小女生眼瘡經過:
7-8月: 唔多覺眼既一粒米在眼底
9月初: 明顯變大到黃豆
9月中: 兩粒黃豆
10月頭: 鮮紅色兩粒黃豆大少
10月中: 維持一樣, 都是鮮紅, 好似好活躍, 想穿咁
10月尾: 瘡上有小小白點, 顏色突然有一兩日變得瘀紅, 突然一晚紫黑免, 睡醒後就穿了表皮, 流了血出來, 但仍未見到膿, 之後幾天有一點點膿流出, 量很少, 血水慢慢滲出, 大少由兩粒黃豆縮了一半, 但仍然未退去

用過治療方法:
1)中醫用中藥及做艾灸, 幫助血液運行得好些
2)熱fu, 用雞蛋, 溫暖既水, 棉花, 暖包, apple cider vinegar, 菊花茶包
(有人話濕fu, 我用乾fu, 即係用暖包都試過, 不過小心內面既粉會走出來)
3) 睇自然療法醫生
4) 按摩

我話唔到邊個方法有效, 因為我同一時間用哂所有以上方法, 但我最想講既係, 手術唔係必做, 粒瘡其實好似暗瘡咁, 熟左就會自己穿, 如做手術整穿佢, 不如等佢自己穿, 我等既過程好長, 因為呢個眼瘡問題係慢性, 無痛, 但心裡壓力好大, 因為同小朋友出街人人見到都會問, 日日有時間就要做熱fu

我好多謝bk有舊post 比我搵到d mammy share 佢地既經驗, 令到我唔洗驚要同個女去做手術, 今日我都同樣想分享番我既經驗, 希望擔心緊既daddy mammy 可以知道, 呢個眼瘡係可以唔洗做手術而康復番

有父母唔想仔女有疤痕而去做手術, 我反而咁諗, 眼瘡非常易再出現, 唔通好似我朋友個仔1年做3次手術? 要全身麻醉3次, 又或者在診所比幾個護士按住小朋友身體唔比佢郁, 睇住佢大叫?

我寧願佢可能有疤痕 (我有信心佢地咁細個, 疤痕會退, 因為我生既大暗瘡都唔會留疤, 又何況小朋友皮膚呢?)

如果有問題, 我會儘可能分享, 希望令大家唔洗為此擔心, 願主祝福所有小朋友, 眼瘡要全部消失!

大宅

回覆 bb515 的帖子

可否 pm中醫資料給我? Thanks!

大宅

回覆:bb515 的帖子

可以比中醫contact 嗎?

大宅

我個仔都生眼瘡,睇咗4次醫生,依家用緊西醫方法(搽藥膏同食抗生素)再加熱敷(不過亞仔唔多鍾意),想攞定中醫資料,可否pm你中醫資料給我嗎?謝謝!

複式洋房

Can you PM 醫師資料, 我阿女眼倉很嚴重,再沒有好轉就要開刀!tks.

複式洋房

Can u pm the 中医 contact pls?

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

可否pm我中醫contact? 我仔有粒眼瘡一路唔退

大宅

請比中醫聯絡我呀?thx thx。好驚小朋友要做手術

複式洋房

可否PM中醫資料比我

複式洋房

可否PM醫師資料給我?
我個女已經割過一次左眼,真不想她又要受這樣的苦,今次是右眼!

謝謝你!

首頁

尾頁

跳至