婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

氣管經常敏感咳有何良方???

我最近經常喉嚨痕癢好多啖, 看過不少西醫試過很多西藥或咳水都醫唔好, 想試中藥但又怕煲藥煩。唔知邊位可以介紹我一些治療的良方呢? THANKS SO MUCH!!!

大宅

Re: 氣管經常敏感咳有何良方???

妳係氣管敏感定有咩事架?

其實就是睇中醫,也可以要求那藥房替妳煲埋藥的。

另外,如妳是有痰也可以買中成藥去治那啖的、但如果是喘...那妳應該去治好那喘才行。

如:不冷到氣管、背門;不飲食凍既食品;煲合宜的湯水等
http://kidkid.netfirms.com/leadkidtospeak.htm

複式洋房

以前我都試過,醫生話要減少講話及避免吸入冷空氣。我試過一覺得痕時就飲薑茶,即刻止咳,薑茶在超市有售。

大宅

那是寒...

而市面有得賣既薑茶...有很多的糖份,如係寒得要緊,那又要多飲這薑茶的話,未好番,後果是:吸收過多糖份。

自己煲啦!

http://kidkid.netfirms.com/leadkidtospeak.htm

複式洋房

Dear 11-2002, BabyEE,

多謝你

複式洋房

VenusB:
飲薑茶只係幫你想咳時止一止,治標不治本,你想問中藥問題,不如過去「想生BB」果邊問吓中醫學士YIKTO啦!

大宅

係架,咳是有寒同熱之分的。而妳有喉嚨痕癢的感覺便是寒、半夜咳亦是寒。

那妳可以煲薑茶飲,當然買現成的也可以幫到妳啦,但小心其糖份過多,我都曾因過多糖份而胖了起來。小心小心!

另外,妳可以去裕華、華潤糖買北京同仁堂的順氣化痰丸食用啦,都幾好既,又方便又平,都只是約五十多元便有一大樽。

再者,妳又可以煲些對肺弱有益既湯水飲,(無病、咳的人也可以飲)。

鱷魚肉兩半、川貝3錢、瘦肉、南北杏5錢、陳皮、三片薑湯。

如嚴重者,可以加蛤蚧一對(去頭、手、腳,去鱗),但要留尾。

我是過來人...希望幫到妳啦

複式洋房

11-2002, BabyEE:

為左方便起見, 等我試下去同仁堂買順氣化痰丸試下先, 唔得再煲些湯水飲或者再問下中醫師先。

真係唔該晒你地既心得啊!

複式洋房

VenusB:
氣管敏感真係好麻煩,祝你早日痊癒。切記戒飲凍飲啊!

首頁

尾頁

跳至