嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 早產嬰兒交流站..

想問下你地 d 早產 bb, 有冇頭仔訓到扁晒呀?

我個bb 頭仔扁到成個三角形咁, 好醜怪呀, 我個重係 b 囡黎架添 :-(

男爵府

podi
A+1號可食到9個月大架.我覺得食多幾個月細仔奶粉都好架

過客
果陣我個仔都訓到扁晒架,全靠我99日日嚟同呀仔搓頭仔,先搓番圓咋

大宅

catcatchong,

Thanks! 但我個b 成一歲囡啦, 重可以搓返圓嗎? 我有時抱佢都會搓下, 但都好似冇咩料到咁, bb 個頭係好似打風"咩"左咁, 同面仔而家變左大細面 :-( :-( :-(

男爵府

過客
不如你試下比窩枕呀b訓,睇下有冇幫助

男爵府

過客,
我囡囡個時一出世第2日我就見到佢扁埋一邊,之後我次次去探囡囡時都幫囡囡轉另一邊,到出院時都好明顯,之後我成日打側身瞓,又買中間凹既枕頭用,得閒時就轉下頭仔,而家慢慢就無咁扁埋一邊,你試下.

複式洋房

過客,
不用太擔心頭仔扁的問題,我個女出院時都好扁,我時常左右
交替側身瞓;慢慢會靚番D,現在她2歲3個月還有小許扁,但頭
髮長了根本看不到的.我個女26 weeks,0.9kg,住了4個月
現在重27lb,她巳追到同齡小孩了;我是因為要專心湊她做了
全職媽媽,我的女兒是奇蹟地生存,當時醫生都叫我們有心理
準備,她回家後怎捨得價手於人呢!!!!!!

男爵府

過客 寫道:

我個bb 頭仔扁到成個三角形咁, 好醜怪呀, 我個重係 b 囡黎架添 :-(

無呀,我亞b一直都打側訓,點整佢,佢自己都會轉返側。聽人講,你可以摸多d佢個頭,等佢圓返。

複式洋房

podi, catcatchong & all moms
hello! 原來這里都有個早產topic.

男爵府

all moms,
唔知係咪早產bb容易病,我囡囡又發燒,燒了3日啦!

大宅

hirolin 寫道:
all moms,

你有無同囡囡睇醫生呀? 我囝囝touch wood由出世至今只係試過1次發燒,整整1日都唔退, 嚇死我. 唔知點解突然去左大便, 係好多好多, 攪到成身都係, all左之後就退左燒啦, 仲快過打針!

大宅

過客 寫道:

頭仔扁唔緊要啦, 你囡囡係咪好少頭髮既呢? 到佢第日大個左多左頭髮就唔覺架啦!

大宅

Bowenbebe 寫道:
podi, catcatchong & all moms
hello! 原來這里都有個早產topic.

hello bowenbebe, 大家得閒傾下計啦!

男爵府

HIROLIN
醫生點講,為什麼燒了咁多日呀!是否出疹,貼退熱貼會有幫助快些退燒,希望你囡囡快些好返

我仔仔又係好容易病,氣管好容易敏感,由出院到現在只是4個月已經病了兩次,現在咳了一星期還未好,唉!有咩方法可以强壯些
希望早產BB個個都身體健康,快高長大
podi 寫道:
[quote]
hirolin 寫道:
all moms,

你有無同囡囡睇醫生呀? 我囝囝touch wood由出世至今只係試過1次發燒,整整1日都唔退, 嚇死我. 唔知點解突然去左大便, 係好多好多, 攪到成身都係, all左之後就退左燒啦, 仲快過打針![/quote]

男爵府

今日係仔仔1歲生日,想起一年前的今日,不其然落淚,這些日子總算崖過了,現在只希望仔仔快高長大,身體健康

男爵府

amon28 ,
你仔仔今日一歲生日呀!點同佢慶祝呀?係度祝佢
[size=x-large]生日怏樂!身體健康!怏高長大!

男爵府

囡囡睇了醫生啦!
起初仲以為出牙仔比佢食退燒藥就以為無問題,點知到第2日仲未退,仲越來越高,燒到102.6,個朝即刻帶佢睇醫生,原來佢喉嚨紅有些發炎,所以會燒幾日,今日仲未退但我就見佢開始出疹,希望呢一次發燒係件好事,幫助一下身體細胞成長啦!(自我安慰想法)

大宅

各位媽咪,

我個仔個嬸嬸個bb早

大宅

而家早兩個月出世好小事即, 如無意外 (touchwood) 住個 ling 月就可以出院啦

放心啦!

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔緊要啦!而家望吓仔仔咁可愛!之前幾辛苦都值得嘅!祝你仔仔生日快樂,身體健康,快高長大!
我要記得幸福......

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

嘻嘻!唔記得咗我係同amon28講嘅!
我要記得幸福......

首頁

尾頁

跳至