嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...97

尾頁

複式洋房

Re: 早產嬰兒交流站..

過客/podi,

你地都好d鴉! 有得home leave帶bb番屋企, 或者成日去e院度, 我個時孖b住既e院好遠好遠, 因我住既係island, e院就
o係mainland, 去e院要坐個半鐘頭船+20mins車程, 我個時坐月,淨係睇過1次, 老公要番工, 唔能夠請禁多假, 佢只可以1星期出去1次睇佢同帶breast milk去e院, 重要趕住即日來回.孖b住係唔同層數, 扣除要搵e生further update, 交breast milk 等等的時間...得番半個鐘見每個b, 跟住就要趕住走, 我仲記得老公話我知, 佢1星期至去1次, 見到佢半個鐘就同佢講"daddy下個星期再黎睇你下", 佢自己都覺得好諷刺, 心裡好難受, 仲喊出黎tim., 我就係靠老公偷影既相(e院唔俾影, 唔之點解)來睇bb. 好彩大孖住43日, 細孖住63日就出院, 否則我驚我地兩公婆會collapse, 而我無人幫, 要自己湊兩個播!

其實到依家我知我地兩公婆對依段經歷重有d陰影, 有時講起都仲想喊. :cry:

複式洋房

podi
睇完你講既野真係好想 :-( :-( :-( ,令我諗返我阿b出世時因好黃住了一個星期醫院既日子,見到好多bb都冇人理,令人心痛,而且他們特別乖,又令我諗返在醫院時認識了一個好好的媽媽,她的bb都是早產,24週,只有1.x磅,她毎日都畏人奶給bb,毎日在醫院內親自一路唱歌一路同bb沖涼,令我印象心刻,
好同意妳所講~~有時錢係重要, 但有d野真係有錢都買唔到
bb是我們的一切啊!

複式洋房

podi,ki媽,過客,

係架, 錢真係買唔到, 我係全職媽媽, 得我老公搵錢,其實我地既家庭銀根都係好緊好緊架, 再加上打孖黎, 有時孖B飲多左奶, 一罐900克奶粉3日就玩完(已經有食糊仔飲少左),真係好驚, 唯有好省好省囉.

大家辛苦D捱過頭一兩年就好好多架啦, 話時話, 湊仔既時間過得真係好快, 都唔錯鴉!

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Conniesm:
我都覺得媽咪出咗院,BB仲係醫院個種心情真係好難受,我仔係醫院住咗20日,後期個星期因大便有血,我晚晚眼光光好驚電話會響,驚醫院打嚟話阿仔有事,成日喊,食又食唔落,而家諗番起都覺得辛苦.所以我成日都話乜都唔重要,最緊要阿仔身體健康,我就心滿意足!

我要記得幸福......

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Conniesm:
我都覺得媽咪出咗院,BB仲係醫院個種心情真係好難受,我仔係醫院住咗20日,後期個星期因大便有血,我晚晚眼光光好驚電話會響,驚醫院打嚟話阿仔有事,成日喊,食又食唔落,而家諗番起都覺得辛苦.所以我成日都話乜都唔重要,最緊要阿仔身體健康,我就心滿意足!

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Conniesm:

複式洋房

我B女都係早產B, 27週4日已經急不及待出世, 出世只有2磅半, 在醫院住了2個半月, 亦試過細菌感染, 停止呼吸, 這段日子的確很難過, :-( 幸好經過醫生護士的悉心照顧, 係6月頭夠5磅出院, 而家已經有8磅多了.
我想知你地BB會在健康院打針定係出去私家打呢? 我BB上次在健康院打白喉, 破傷風個枝針後, 第2日就發燒了, 過2星期就要打第二枝針, 唔知好唔好再去健康院打,定係私家打呢? 請比D意見. 我住荃灣, 請問有無好兒科醫生介紹呢 ?Thanks

大宅

conniesm 寫道:
mchan,

你個b好cute呀! 佢幾大同幾重呀?

無上o黎幾日姐, 咁熱鬥既 各位早產b媽咪, 你睇呢度有幾多同路人, 大家一定要加油, 努力!

conniesm,
多謝先, 張相果個係我細囡, 佢唔似哥哥咁早產。妹妹係足月b, 依家剛好半歲, 重8.56kg...

複式洋房

浩霆豬豬,

係呀, 個時我老公一聽到電話響就驚到想死, 最大鑊個次係打黎徵詢父母同意幫大孖抽脊髓, 因懷疑腦感染,我知道後喊到癲左, 好彩後尾發覺唔係.之後原來亦抽過第二次, 我老公就無俾我知, 係後尾大孖出院我睇佢病歷表知道既.

個時我要盡量控制情緒, 坐月唔俾喊,我唔敢唔食野同埋情緒唔好, 因為依d全部都會影響breast milk production, 你知啦, 個時既情況, breast milk就好似係仙丹靈藥, 重要到不得了(我仲要俾兩個b喎!), 好彩個時breast milk 都好夠.[

浩霆豬豬 寫道:
Conniesm:

別墅

to all:

睇到你

大宅

Christycat,
凡我囝囝除左出院時打左頭果幾支針外(唔記得幾支, 只記得係個個bb出院前都要打左先走得), 其餘都係去兒科醫生度打5合1同6合1, so far次次打完都無發燒, 仲好精靈, 好似無打過咁. 雖然好貴(5合1要$500, 6合1要$550), 但我真係唔想囝囝再受苦, 打少幾針貴d都願.

我都覺得我地既經歷唔係個個媽媽都體會得到, 就好似打5合1針咁, 個個同事都問我點解唔去健康院打免費針, 我話我唔想bb再受苦, 但佢地話bb咁細個佢地唔會記得, 就好似我地唔會記得阿媽同我地去打針一樣, 打多幾支bb大個左都會唔知架啦..... 我都唔想再解釋, 因為我真係好錫我囝囝, 我唔想take risk佢發燒或唔舒服, 我負擔得起既我都唔想慳...佢地係唔會明既. 同埋某程度上都係我陀得唔好先會令bb早左出世, 我到依家都仲有dd內疚.

大宅

haha.....我同果個24週出世既b媽差唔多啦, 因為我會每日都同姑娘book定係我同囝囝沖涼架. 不過我唔係一個好媽媽, 因為我今日去夜街, 老公話bb喊, 扭眼訓, 我叫老公'um'下佢啦, 我已經同一時間即刻搭車返屋企, 30mins後打開門仲聽到囝囝喊到傻哂, 我老公真係勁唔掂, 有咩理由老豆'um'唔掂個仔訓覺架, 我想我以後都唔去夜街啦!

ki媽 寫道:

podi
睇完你講既野真係好想 :-( :-( :-( ,令我諗返我阿b出世時因好黃住了一個星期醫院既日子,見到好多bb都冇人理,令人心痛,而且他們特別乖,又令我諗返在醫院時認識了一個好好的媽媽,她的bb都是早產,24週,只有1.x磅,她毎日都畏人奶給bb,毎日在醫院內親自一路唱歌一路同bb沖涼,令我印象心刻,
好同意妳所講~~有時錢係重要, 但有d野真係有錢都買唔到
bb是我們的一切啊!

別墅

podi:
......我都唔想再解釋, 因為我真係好錫我囝囝, 我唔想take risk佢發燒或唔舒服, 我負擔得起既我都唔想慳...佢地係唔會明既. 同埋某程度上都係我陀得唔好先會令bb早左出世, 我到依家都仲有dd內疚.

Totally agree with you. I have the same feeling and thinking with you. Just do whatever you feel comfortable, by the end, that's you own boy ma!

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

bobomegan:
你當時嘅心情我諗同我都一樣,一直我老公同我講話BB好好,直到48小時後我落到床(因我開刀),老公扶我去特別護理房,我自己一個行入到去嘅情形我諗一世難忘,阿仔剩係"欖"住塊片瞓係暖箱,腳仔有塊圓形膠布痴住腳踭,(塊膠布仲大過佢隻腳踭吵呀!)因佢每4小時要抽一次血,手仔吊住鹽水,個口插住條喉,我真係忍唔住當場喊出嚟!一路喊個傷口一路扯住痛,即刻返出去搵老公攬住喊到收唔到聲,阿仔係醫院住咗10日,醫生俾出院唔夠兩個鐘又返咗入去,因返到屋企我又經歷驚心動魄第二次,親眼睇住佢一唔痾臭臭一路痾血.我同自己講我唔返工,我一定要親手湊到阿仔肥肥白白唔俾佢再受苦!而家阿仔7個幾月,除咗有啲濕疹同食嘢容易敏感,其他嘢都算OK啦!我好滿足架啦!總之湊早產BB係好辛苦架!大家一齊努力啦!

大宅

我個女仲未讀書, 佢得20個月咋...尋日睇科覆診呀, 對眼都係深近視啦, 同埋眼底d組織都未好得哂..次次覆診都好慘架, 佢唔肯滴眼藥水, 要幾個人禁住佢至得, 食瞓覺藥又嘔哂出黎, 唉....見到佢咁, 寧願辛苦個係我喇....
podi 寫道:
blue0,
基本上係另一個早產topic留過言既媽媽我都會記得架! 你我梗記得啦, 你囡囡同我囝囝差唔多週數出世. 果時我好擔心我囝囝對眼要做laser, 你叫我唔好擔心, 我記得架. 好好彩我囝囝到最後都唔駛做laser, 我覺得佢暫時睇野都無問題, 有時我好遠咁同佢做表情, 唔出聲, 佢都有對住我笑! 你囡囡好嗎? 讀書未呢?
:pint:

複式洋房

to all,

話時話, 我29weeks就生佢地, 但佢地出世後, 兒科e生根據佢地既反應同活動能力會再評估, 話佢地係32weeks既bb, 嘩,已經好大恩賜, 如果佢地真係得29weeks, 可能仲多事!

你地有無人既b亦係禁??

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

嘩!你就好啦!我仔早產咗個半月,而家7個幾月,我覺得佢學習進度跟番5,6個月嘅BB呀! ?-( ?-(

大宅

浩霆豬豬,

請問你係咪真係 resign 份工, 去湊 B 呀?

我都好想咁樣, 但如果係 resign, 我驚真係唔夠洗 :-( :-( :-( , 但我又真係想做返媽媽本份, takecare 我個 25 週寶貝 :-( :-( :-(

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

過客:
係呀!生之前本來都心大心細返唔返工,點知產假都未開始放我仔就出世,99一早話幫我湊,我契姐都應承幫我湊連價錢都傾掂,但我諗嚟諗去都係唔捨得又放心唔落,寧願慳啲都要自己湊返好!

大宅

blue0,
我囝囝上次4月時眼科覆診就話佢對眼已經無事, 我問醫生仲要唔要滴果d放大瞳孔藥水睇眼底, 佢就話唔駛lu, 不過都要覆診, 下次係10月. 上次姑娘都驚囝囝唔肯俾醫生照而要食訓覺藥, 好好彩最後我都係聽到囝囝喊一陣, 姑娘就叫我湊番佢啦, 成個過程都好快! 你囡囡好快就無事架啦!!!!

[quote]
blue0 寫道:
我個女仲未讀書, 佢得20個月咋...尋日睇科覆診呀, 對眼都係深近視啦, 同埋眼底d組織都未好得哂..次次覆診都好慘架, 佢唔肯滴眼藥水, 要幾個人禁住佢至得, 食瞓覺藥又嘔哂出黎, 唉....見到佢咁, 寧願辛苦個係我喇....[quote]

首頁
12345...97

尾頁

跳至