嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 早產嬰兒交流站..

amon,
你囝囝真係好叻呀, 睇完你個故事, 真係好令人振奮, 早產b生命力真係好強, 係度祝福大家早產bb身體健康, 媽媽繼續努力...
我b都有做眼激光手術, 咁你囝囝有冇近視呀? 我囡有600度呀....好鬼深..不過唔緊要啦..好過睇唔到啦...係咪.
amon28 寫道:
過客
不用太擔心,要對BB有信心呀,看阿b生命力好强,最危險的日子已過,給他多些時間學習食奶,好快就可出院
計起來我仔仔同你阿B差不多大,仔仔18號就1歲,足月計就只得8個月,仔仔23週6日就出世,只得0.7kg(1.5磅),由於不是在產房出世,在病房病床,醫生當我係流產,姑娘只叫我痾仔仔落個兜,根住拿走仔仔放在一邊,沒有人去搶救,好彩仔仔大命自己喊救回自己,由於出世環境差,肺部嚴重感染,呼吸機要用到100度,情況反反覆覆,姑娘叫我們有心理準備,但我對仔仔好有信心, 每天探他都會講鼓勵說話,而且視覺莫病變嚴重,要做激光手術
呼吸機用了7個月後轉用好幼的氧氣,終於住了8個月醫院才可出院,現在仔仔肺都比較差,有時呼吸好大聲好速,需要早晚嗅類固醇氣去擴張氣管,要食各種維他命,耳鼻喉眼智能物利治療全部都要覆診.
:pint:

大宅

但我 b 係由預產期計起, 同佢打針架 Wor

大宅

podi 寫道:
[quote]
過客 寫道:
我想問下有冇 d 早產bb 大個左係要讀特殊學校架?

你講果d係智商低定係身體有決陷果d呢? [/quote]

Sorry! 我係指因為早產而另 bb 身體有決陷果d :cry:

男爵府

podi

相中係我仔仔剛出院冇幾耐影,現在1歲啦都係得16磅,食粥和飲奶都唔叻,7月尾才可以將糊仔或粥仔當一餐奶

預產期係12月9日,相差20日
會買個蛋糕冋仔仔慶祝生日,不過都係大人食

你仔仔如何?追得返磅數嗎?

男爵府

blue0
你囡囡幾大呀!600度咁深,其實有冇方法減低呀

上次囝囝覆診都話佢有輕微近視,所以我現在唔禁比囝囝睇電視,怕加速度數,要到21號覆診睇吓有冇加深,另外要check吓有冇豆雞眼,唔知囝囝真豆雞還是假豆雞,眼珠時常走在一起

複式洋房

幾日無上黎, 多左d新朋友播!

唉, 細孖依幾日病左, 發燒同喉嚨起白點(仲陷農添), 兩日唔肯食奶, 夜晚每半個鐘/1個鐘醒過來, 抱佢有指定favourite動作, 有時唔俾坐, 我同老公已經3晚無點訓(e生俾佢d訓覺藥太輕,無用, 今日換過勁d, 希望真係勁d喇!),細孖乘機玩野勁樓計, 俾佢玩殘

點知.....今晚開始輪到大孖發燒, 暫時喉嚨未有白點, 希望唔好喇.

上個禮拜磅佢地, 先至好辛苦終於追到15磅, 今次病一病, 前功盡廢! :-( :-( :-(

大宅

amon28
我囡囡21個月大, 醫生話做完手術係會有近視架, 最衰我一路都冇迫佢帶眼鏡, 所以深得好快, 係呢幾個月成日迫佢帶囉, 希望會好d啦.. 醫生話等佢大個做激光減近視個d手術就ok架啦...
你囡囡都係21號覆診呀, 係眼科醫院呀, 你係咪呀? 如果係不如到時撞下啦..
amon28 寫道:
blue0
你囡囡幾大呀!600度咁深,其實有冇方法減低呀

上次囝囝覆診都話佢有輕微近視,所以我現在唔禁比囝囝睇電視,怕加速度數,要到21號覆診睇吓有冇加深,另外要check吓有冇豆雞眼,唔知囝囝真豆雞還是假豆雞,眼珠時常走在一起

男爵府

21號2:00 pm眼科醫院,你幾多點呀!
個日我放唔到假,係老公同仔仔覆診,錯失一個機會見你...
你是否和公老一起同囡囡覆診呀
[quote]
blue0 寫道:
amon28
我囡囡21個月大, 醫生話做完手術係會有近視架, 最衰我一路都冇迫佢帶眼鏡, 所以深得好快, 係呢幾個月成日迫佢帶囉, 希望會好d啦.. 醫生話等佢大個做激光減近視個d手術就ok架啦...
你囡囡都係21號覆診呀, 係眼科醫院呀, 你係咪呀? 如果係不如到時撞下啦..[quote]

大宅

amon,
bb只要係健健康康, 我地做媽咪既就已經心滿意足啦!

你仔仔計落都只係8個月, 咁16磅都幾好啦, 我仔仔7個月都只係13磅多dd, 2個月前見左營養師, suggest d奶入面加營養粉, 但都無咩用, 當時個營師講, 話早產bb身體機能未成熟, 吸收係會差d, 1歲後應該好d. 我仔1個月前都已經每日食2餐糊仔, 每次大半碗, 佢鍾意食糊仔多過食奶, 但我又唔想再加糊仔次數驚佢消化唔到.

我仔依家食奶每餐只係3-4安度, 1日5-6餐奶+2餐米糊. 食奶真係迫都迫唔到, 就算好肚餓, 都係好快咁食2安就停, 要隔3,4個字再餵但都唔知仲食唔食, 不過就要俾好多心機餵奶, 唔似人地果d bb食得又多又快. 我媽咪就話bb如果係肥,飲水都肥架; 我細個3歲都只係約20磅多, 所以可能我仔遺傳左我細個唔吸收既唔好野, 又唔見佢好似我老公咁細細個就已經係肥仔.....

amon28 寫道:
podi

相中係我仔仔剛出院冇幾耐影,現在1歲啦都係得16磅,食粥和飲奶都唔叻,7月尾才可以將糊仔或粥仔當一餐奶

預產期係12月9日,相差20日
會買個蛋糕冋仔仔慶祝生日,不過都係大人食

你仔仔如何?追得返磅數嗎?

大宅

我都係2點呀, 我應該會同老公一齊去囉.. 唔....希望下次有機會見到面啦...
amon28 寫道:
21號2:00 pm眼科醫院,你幾多點呀!
個日我放唔到假,係老公同仔仔覆診,錯失一個機會見你...
你是否和公老一起同囡囡覆診呀
[quote]
blue0 寫道:
amon28
你囡囡都係21號覆診呀, 係眼科醫院呀, 你係咪呀? 如果係不如到時撞下啦..[quote]

男爵府

podi
仔仔之前又係唔肯飲奶,飲5安要個半鐘,搞到自己都發晒顛(係醫院只係用20mins)每次飲了2-3安就唔肯飲,試過隔長些時間比佢飲,又係唔肯飲,好似唔肚餓,一比奶佢就 :-( ,冇晒辦法,唯有試小食多餐,2個鐘飲2-3安,飲得幾多就幾多
現在仔仔飲奶好咗些,終於有肚餓感覺,每日4餐6安奶,1餐粥,
可能2號奶粉好味,所以仔仔肯飲,待仔仔轉晒2號我就加多1餐糊仔,暫時怕仔仔消化唔到,因2號都幾濃

男爵府

blue 0
我叫咗老公留意吓你囡囡,你囡囡叫咩名呀!我仔仔叫華豐,大家試吓撞吓啦

複式洋房

大孖終於發出黎, 同細孖一樣病徵, 依家差唔多好番, 但仲係好樓計.
琴日上磅, 我5日瘦左3磅, 意外收穫!
conniesm 寫道:
幾日無上黎, 多左d新朋友播!

唉, 細孖依幾日病左, 發燒同喉嚨起白點(仲陷農添), 兩日唔肯食奶, 夜晚每半個鐘/1個鐘醒過來, 抱佢有指定favourite動作, 有時唔俾坐, 我同老公已經3晚無點訓(e生俾佢d訓覺藥太輕,無用, 今日換過勁d, 希望真係勁d喇!),細孖乘機玩野勁樓計, 俾佢玩殘

點知.....今晚開始輪到大孖發燒, 暫時喉嚨未有白點, 希望唔好喇.

上個禮拜磅佢地, 先至好辛苦終於追到15磅, 今次病一病, 前功盡廢! :-( :-( :-(

大宅

amon28,
我仔飲奶就無你仔咁好啦, 未試過飲6安奶, 不過由尋日起, 我媽就開始煲粥仔俾bb, 今日已可以食細半碗了. 由於bb食奶食得唔係咁好, 所以仍然維持2餐米糊+1餐粥+奶. 我今日發現我地食飯時bb望實我地對筷子..... 可想而知佢係幾咁想食大人野!

另外我想問你轉奶粉係跟出生日計定係預產期計? 我仔食開明治, 9個月就要轉大仔奶粉, 我仲諗緊好唔好轉, 因為細仔奶粉易吸收, 但大仔奶粉營養高!

大宅

amon28,

點解你仔仔要去眼科醫院既? 我仔遲d覆診都只係去東區醫院眼科門診咋!

男爵府

podi
安安1歲我先同佢轉2號.我用預產期計..安安食A+
因1號營養多..

男爵府

podi

我係跟預產期計,仔仔6個幾月大時我常試過轉2號,不過唔成功,因為2號太飽肚,仔仔食唔落第二餐,而健康院姑娘話,其實最好能夠以糊仔/粥仔代替一餐才轉2號

因為仔仔隻眼做咗激光手術,所以覆診就是眼科醫院

你就好啦,有媽咪同你湊,唔洗擔心咁多,我係新手媽咪,自己又唔識,好多野都係瞎摸摸

大宅

amon28,
我之前買左'加營心美力'奶粉, 係專俾早產bb既, 不過開出來就好'杰', 點搖都仲有好多粒粒, 囝囝唔係咁鍾意食, 但果隻幾好因為營養高, 同埋可以食到1歲. 其實我都唔知囝囝可唔可以用一餐糊代替一餐奶, 因為有時佢食唔到好多糊, 1個鐘後就要食奶.

係呀, 我有媽咪幫手, 不過有時同佢講叫佢唔好做某d野佢就唔聽, 成日都話以前湊我都係咁....又唔可以argue, 有時都好難頂.

大宅

catcatchong,
A+1號係咪依到6個月大架? 不過我都有聽d醫生講, 話1號奶粉食耐d都唔緊要. 因為明治要另外訂, 我仲諗緊應該訂幾多, 好唔好訂少少細仔奶粉(細仔食到9個月大就轉大仔奶粉), 食完後再訂大仔.

大宅

amon28
我個女叫梓晴呀...到時我都留意下先~~
amon28 寫道:
blue 0
我叫咗老公留意吓你囡囡,你囡囡叫咩名呀!我仔仔叫華豐,大家試吓撞吓啦

首頁

尾頁

跳至