網購天地

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

喺淘寶交流版攞左唔少料, 今朝喺公司無聊時發現原來有jm想用pps但係又唔識用PPS/ 無PPS戶口..

咁就等小妹獻下醜為大家送上小小教學, 等大家一齊享用呢個比中銀更抵, 拍得住充值既超方便方法啦~

但係... 溫馨提示.. 大家一定要有定力.. 唔係方便得滯.. 買到失晒預算唔關我事架~~

1) 點樣開PPS戶口?

PPS戶口並唔可以喺網上開, 需要去搵一部叫做pps終端機既物體.. 去到張你張想用黎找數個戶口既EPS(提款咭).. 按照以下呢個咁指示開戶就得..

開戶方法>>> http://www.ppshk.com/index_c.html

邊度搵終端機? 部份PCCW同埋OK會有.. 呢個網址可以幫你搵到最近你既終端機

最近你既終端機>>> http://www.ppshk.com/hkt/prt/Web/ch/

2) 設立網上繳費密碼

呢個密碼好緊要, 要有呢個網上繳費密碼先可以用黎找淘寶數.. 同樣要喺終端機設立, 同埋你一定要輸入正確既電話號碼, 因為你每次找淘寶數時要收一個免費既保安SMS架

至於點樣設立個密碼.. 喺頭先開戶方法既後半部圖解都有提到既.. 即係教你設立完電話密碼後, 就有教埋設立網上密碼.. 記住.. 一定要網上密碼先可以, 電話密碼只係用黎平時比你用電話用黎交咭數水電煤呢D用架咋.. 唔關淘寶事架>>> http://www.ppshk.com/index_c.html

3) 所有戶口密碼已準備好, 點樣用黎找淘寶數?

其實淘寶已經有一個好清楚既教學, 不過我諗大家入到淘寶只係掛住尋寶, 未必有留意到~

呢度>> http://www.taobao.com/go/act/global/pps_instruction.php

4) 溫馨提示

A)用PPS找錢, 你要準備好你既手機喺你身邊.. 因為你輸入完網上密碼之後, PPS會透過SMS發一個保安編碼去你既手機.. 然後你要將呢個保安碼入返先可以完成交易.. 此舉係確保你唔係被人盜用, 絕對安全

B) 一定要快手, 因為保安編碼有限時間.. 如果你太遲先入.. 果個保安編碼就會失效, 咁你又要再要求佢SEND過.. 我試過網絡問題.. 等左成半分鐘至一分鐘先收到個SMS, 再入已經唔得喇

C) PPS會即時計埋港紙匯率比你睇.. 如果你確認付費就入密碼果D.. 如果你覺得貴, 唔啱用.. 你就唔好入入密碼.. 關閉左佢就可以!! 總之一日唔入密碼+保安編碼.. 一日都係未過數..

以上就係用PPS找淘寶數既教學.. 其實PPS真係好方便.. 仲可以透過佢黎交香港既好多帳單甚至交稅都OK.. 不過我就唔喺度教喇.. 我怕唔關淘寶交流時比人關POST呀, 哈哈~~

Chowying  Thanks   發表於 13-5-10 10:07
joewong911   smany ths !  發表於 13-4-28 10:33

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:小小教學: 如何用pps付款

如退款會退去边?

公爵府

引用:如退款會退去边?

原帖由 conniechan125 於 13-02-04 發表
如退款會退去边?
我未試過,但照道理係退返落你eps個戶口,因為用信用咭都係退返去信用咭戶口

大宅

禁止發言

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

大宅

回覆:conniechan125 的帖子

上Pps網登入密碼就是淘寶買野網上密碼?8個位既?

侯爵府

puilam714 發表於 13-2-4 17:30
喺淘寶交流版攞左唔少料, 今朝喺公司無聊時發現原來有jm想用pps但係又唔識用PPS/ 無PPS戶口..

咁就等小妹 ...

侯爵府

conniechan125 發表於 13-2-4 19:23
如退款會退去边?

我用國內銀行付款, 我試過退款係退落支付寶或銀行.
我諗同賣家講退返落支付寶既!

公爵府

w####sm 發表於 13-2-5 10:07
網上密碼=淘寶比錢時叫你登入果個密碼.. 係8個位架.. 喺終端機set.. 網頁係做唔到..
電話密碼先係5個位

公爵府

purplechung 發表於 13-2-5 10:43
我用國內銀行付款, 我試過退款係退落支付寶或銀行.
我諗同賣家講退返落支付寶既!
...
其實應該你用咩方法比錢, 佢就退返去邊..
因為賣家只能夠確認退款, 真正退款比你果個係支付寶..

因為你d錢一早喺提交訂單時已經比左支付寶keep住.. 只係等你confirm收貨時佢先過比賣家..

除非你係已經confirm收貨打左款, 先再同賣家講要佢退款.. 咁決定權就喺賣家到

珍珠宮

引用:+本帖最後由+puilam714+於+13-2-4+17:30+編

原帖由 puilam714 於 13-02-04 發表

喺淘寶交流版攞左唔少料, 今朝喺公司無聊時發現原來有jm想 ...
請問下,知唔知點解,有時付款上限係1600,有時係500?

輸入搜索內容

公爵府

anna_my_baby 發表於 13-2-5 11:21
請問下,知唔知點解,有時付款上限係1600,有時係500?

呢個我就真係唔知.. 我用過2次都係500.. 見jm話1600..
不過我500都夠用.. 最多唔夠比咪第2日先比.. 所以我無認真探討呢個問題點解決

珍珠宮

複式洋房

Thx for sharing!

侯爵府

有時間試下先,横掂我無PPS.

侯爵府

請問依家你地用PPS 係咩rate?

我充值一般1.27,充夠3000人仔1.26,邊樣抵d?

公爵府

引用:請問依家你地用PPS+係咩rate? 我充值一般1

原帖由 Obe2009 於 13-02-05 發表

pps每次交易都會話你知港兌返係幾多,佢係跟每日匯率+1.5%,唔可以同充值定額充黎比較。

我上星期用過2次,同日,2次都係1.26

公爵府

引用:請問依家你地用PPS+係咩rate? 我充值一般1

原帖由 Obe2009 於 13-02-05 發表

仲有係確認比錢之前已經會話匯率你知,你覺得貴可以唔用,close左佢就得

複式洋房

引用:上Pps網登入密碼就是淘寶買野網上密碼?8個

原帖由 whwcsm 於 13-02-05 發表
唔係呀,係你個PPS 戶口既 ID & Password. 唔係淘寶果個呀

首頁

尾頁

跳至