用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國商店facebook專頁
王國facebook

在職媽媽 今日: 3|主題: 23471

go 返工好孤獨

大宅

國民生產總值:1960

有冇人同我一樣, 覺得返工好悶好孤獨?
因為自己性格唔中意SOCIAL,
而且係個TEMP, 覺得同佢地總係格格不入........

王國熱話
有無jm做過海藻矽針?
終於join左mxxxx啦
上買下送@SKII
大家有冇藍田facial好介紹吖?

大宅

國民生產總值:3945

你太多心,你試下放鬆下,個人唔好拉咁緊,TEMP 唔 TEMP 都係咁做,唔好因為人地的反應影響自己的心情,見到人就叫早晨、見面就笑下、這不叫SOCIAL ,叫禮貌。當你輕鬆了,個人都會開心D ,否則只會度日如年﹗

子爵府

國民生產總值:13176

BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

放鬆D! 唔係叫係勁SOCIAL, 但有時吹2兩水會令工作冇咁沉悶傢

大宅

國民生產總值:1960

咁打招呼, 有時響PANTRY撞到都會吹兩咀
但係一有咩活動呀, 一班人咁, 就會冇人理我

大宅

國民生產總值:4437

我以前係外國打過一份工都係咁, 除左 Hi & bye, 同其他同事冇兩句. 當時都唔開心架, 不過同自己講, 返工唔係交友, 做好自己就算囉.
人夾人緣, 有時都未必同你自己有關. 我果時都懷疑自己有問題, 後來轉左第二份工, 即係多左好多好同事, 開心晒.

皮蛋黃  如果真係唔開心咪轉下環境.  發表於 13-3-19 15:34
榮盛  放開D,出糧 =/= 交朋友...隨緣啦  發表於 13-2-13 21:19
wcpcelia    發表於 13-2-6 09:13
KYU_CHEER  唉...可能真係要轉工先得....  發表於 13-2-5 17:35

侯爵府

國民生產總值:22871

畀面勳章

回覆:返工好孤獨

我普通文職~日日自己係房~蚊型公司~發毛口臭同事都坐出面見客

KYU_CHEER  望住出面hehehaha, 自己就一個對住部腦, 真係好慘...  發表於 13-2-5 17:37

別墅

國民生產總值:788

孤獨 總好過同同事關係複雜

Christyck1120    發表於 13-3-21 23:54
皮蛋黃    發表於 13-3-19 15:35
榮盛    發表於 13-2-13 21:19
wcpcelia  agree  發表於 13-2-6 09:14
wongjoetabo    發表於 13-2-5 18:31

男爵府

國民生產總值:7525

好媽媽勳章

回覆:返工好孤獨

我而家份工都好少同同事吹水,但我份工多嘢做,寧願密密做完快d放工返屋企湊女,時間過得好快,所以又唔覺悶,不過真係無咩歸屬感。

男爵府

國民生產總值:8793

我都做過幾份temp job, 不過當時年紀小,

temp job 都好呀, 無咁大壓力, 準時走又唔會俾人嘈,

男爵府

國民生產總值:6367

畀面勳章

回覆:KYU_CHEER 的帖子

我老豆在一間公司做左廿五年都無朋友啦,如果你想識朋友,就試下主動一點,如果無所謂既,咪做好工作本份就得啦

KYU_CHEER  你阿爸間公司都好cool下喎...  發表於 13-2-6 09:19

侯爵府

國民生產總值:22536

番工都係為$$, 好彩既會由同事變成朋友, 唔得既咪打下招呼, 傾兩句. 孤獨好過複雜既人際關係.

榮盛    發表於 13-2-13 21:19
我的家有2隻小魔怪: 哥哥9歲, 妹妹7歲

複式洋房

國民生產總值:410

引用:有冇人同我一樣,+覺得返工好悶好孤獨?因為

原帖由 KYU_CHEER 於 13-02-05 發表
而且係個TEMP, 覺得同佢地總係格格不入. ...
有 >.< 我同你一樣!!
好想同啲同事friend啲,之不過工作關係,分左幾埋人,但是又唔想勉強自己埋堆,埋左呢堆就埋唔到另外嗰堆,唯有自己一個人食Lunch 咁有陣時要夾唔同人做野都唔怕。

KYU_CHEER  係咪辦公室政治呀?  發表於 13-2-6 09:19

寶石宮

國民生產總值:464706

未來孩子勳章 便便特搜勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 馬年勳章 2014xmas

如果唔係比人'圍',有意'孤立',我都冇所謂的…
有時靜靜地會仲好架

KYU_CHEER  咁又係  發表於 13-2-6 09:21

伯爵府

國民生產總值:18071

馬年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

基本上我做嘅野好獨立, 唔須要夾人嚟做, 相對同同事嘅話題小左, 都好孤獨吓架...

但我就好鬼仲意囉, 每日攪掂就走得, 不知幾好...

同同事保持一些距離, 亦有好處, 好多人是非當人情呢~~~
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

大宅

國民生產總值:1506

I am a talkative and outgoing person by nature. I used to want to have a few good friends at work. But now, I prefer to be by myself. I prefer 孤獨好過複雜既人際關係. I just do my work, finish it and go. I like it simple.

KYU_CHEER  返工都係為份糧....你都有道理  發表於 13-2-6 11:19

珍珠宮

國民生產總值:48785

我在細公司做,兩位老闆的近身妹仔,自動波攪掂公事,唔使同其他同事夾. 反正其他全部都係男工維修師傅,無咩岩咀型. 避到無瓜割仲好,因為男人堆粗聲粗氣:;pppp:,唔好煩到呀姐我就得.
我唔怕悶,最緊要返工無壓力,準時收工返屋企仲忙,我好ENJOY做獨家村. 我就年廿八就放假,放到初9開工. 其他男工和老闆男跟班就年29先放,初六就要返工. 我這獨行俠行事最方便,唔使同同事交代,拍吓PATPAT就放得假,都唔知幾爽.

kin818kin    發表於 13-2-7 11:11
KYU_CHEER  你份工好正~!
如果獨家村到咁我又唔拒呀!  發表於 13-2-6 15:32

水晶宮

國民生產總值:51540

換片達人勳章 馬年勳章 畀面勳章

KYU_CHEER 發表於 13-2-5 16:47
而且係個TEMP, 覺得同佢地總係格格不入. ...

我以前都係咁ga
不過睇開d, 就唔覺ga啦
始終有d人fd d, 所以你覺得孤單啫

大宅

國民生產總值:1089

回覆 KYU_CHEER 的帖子

有野做, 點孤獨, 專心工作, 都唔需要多so so la!

大宅

國民生產總值:2225

回覆 Snoopy211 的帖子

agree

大宅

國民生產總值:3975

換片達人勳章

以前份份工d同事都好talk得好玩得, e家文職office好似圖書館咁靜d同事互相之間都冇咩交流~一開頭會有dd唔慣架, 不過e家做耐左就習慣自己一個對住部腦, 有時空閒少少覺悶, 咪靜靜上下網, 同朋友msn下, 好易過日晨~
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎