自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

呢包就係我買既。

車仔人    發表於 13-4-14 21:13

禁止訪問

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咩來架?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

自已種??
拉拉手,好朋友,家姐豬豬,細佬牛牛^_^

珍珠宮

畀面勳章

回覆:超級食品 --- Chia 奇異子

伯爵府

BK猜猜猜慶中秋

回覆:DORDORLI 的帖子

點食?

大宅

奇異籽 ( Chia Seeds) 原是南美阿茲特克 ( Aztec ) 戰士外出戰鬥和狩獵時賴以維生的食物。南美洲印第安人在24小時的行軍中只吃一匙奇異籽就足以提供身體所需的能量。近年,科學家更發現其近乎完美的減肥功效。大部份的減肥藥都是以化學成份來抑制神經系統以達到控制食欲。 由於奇異籽是純天然的穀物,不但無不良副作用,更含有大量對人體十分重要的維生素和礦物質,因此在美國奇異籽被稱為“夢想中的減肥食品”。

奇異籽的外皮是水溶性纖維,吸收水份之後能膨脹拾倍以上,能減慢澱粉質的吸收。兩匙奇異籽 (約15 克 ) 可提供身體每日需要饍食纖維的 24 %。只食用少量奇異籽,就能長時間保持飽感,同時持續提供能量。 奇異籽含有人體必需的8種氨基酸之外,還包括抗肥胖和燃燒脂肪的氨基酸。奇異籽更含有非常豐富對健康十分重要的奧米加三號 ( Omega-3) 脂肪酸。由於奇異籽不含糖份,因此也十分適合糖尿病人食用。
奇異籽的其他好處包括 :-

• 奇異籽含有豐富的a-亞麻酸 能夠改善心血管健康,減低心臟病發機率。
  • 降低碳水化合物轉化為糖份,平衡血糖水平,改善糖尿病。
  • 有助改善皮膚乾癢、發炎等皮膚問題,也能夠促進皮膚傷口的癒合。
  • 改善便秘,促進腸胃健康。
  • 提升體力,減少疲勞。
  • 奇異籽不含麩質 ( Gluten ),對麩質過敏症人仕十分合適
  • 容易消化 - 奇異籽不需碾碎就可消化。
  • 奇異籽方便食用,而且多用途。可以不需烹煑直接食用,混合在飲料,加入沙拉,麥片和任何食物。
  • 不容易氧化,可以保存很長時間。

chuchu9999  可以用來種植嗎? 可以分享少少來種植嗎?  發表於 13-4-16 08:10
fatmth    發表於 13-4-15 15:51
imconfusing    發表於 13-4-15 13:13
丫雅    發表於 13-4-15 11:53
noelching39  上次多得你介紹,而家我食梗藜麥溝白米。  發表於 13-4-15 10:09
irenecc    發表於 13-4-14 15:38
wcpcelia  ic  發表於 13-2-7 18:25

珍珠宮

DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Similar to Flex Seeds?
笑下又一日。放鬆下啦大家!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大宅

事源我最初係加拿大超市買左一包叫Holy Crap既cereal,細細包,入面係好多唔同種類既種子,當中最多係Chia。根據指示,每餐只需兩湯匙,再加奶或yogurt落去等幾分鐘就食得。

最初仲以為得兩湯匙邊夠包肚,點知加左奶後,果DChia發漲好似西米咁,食完真係可以包足成朝,卡路里低,但高纖和營養價值好高,係減肥恩物。

依家我直頭去健康食品店買一包Chia番黎放係yogurt或者麥皮或者奶等飲當早餐。

大宅

我連磨碎左既flax seed一齊放。

大宅

加入果汁飲都可以。

男爵府

引用:Similar+to+Flex+Seeds?

原帖由 shutupmate415 於 13-02-07 發表
Similar to Flex Seeds?
係囉,我都想講!
不過我飲開油

大宅

計flax seed,chia 近呢幾年係北美非常流行既超級食品。舊年椰青水既熱潮到今年都仍然好厲害,都係同營養價值的發現報告有關。

伯爵府

係咪即係台灣嘅籣香子??

水晶宮

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章

蘭香子?

伯爵府

引用:呢包就係我買既。+ +

原帖由 BabyGorgeous 於 13-02-07 發表
呢包就係我買既。
有無浸左水嘅樣。睇吾清楚係點。好似芝麻咁。

子爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Where to buy ??
Cute﹗

男爵府

玩具勳章 畀面勳章

邊道買

首頁
12345...11

尾頁

跳至