美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家小心買 "蜂膠" 產品

朋友說 北京的蜂蜜/蜂膠/蜂皇漿 最正. 好過買 comvita
所以我就四圍望下. 之後係 catalo 買了隻 蜂皇漿回來, 因他說是北京的. 但我見就快食晒, catalo又都幾貴下.
就係網上望下有無第二d 都係北京來的 蜂類產品.
點知係yahoo拍賣網見到一個seller 係專售 "天寶康”牌的蜂類產品, 又買得好平下.
本來都想同佢買, 打電話比佢問佢有無蜂皇漿, 佢無接到. 我就係網上search下.
睇到以下新聞 (2006年5月28日)
北京質監局公佈蜂產品抽查結果 不合格率11.4%
2006年05月28日 10:34:46  來源:北京晨報
王海亮

市質監局日前公佈了蜂蜜、蜂王漿等蜂產品的監督抽查結果,共抽查了34種產品,合格26種,抽樣合格率為88.6%,四種蜂蜜被判不夠新鮮純正。

北京躺石蜂產品加工廠生產的“傲然”牌杏花蜂蜜、北京瑞奇畜牧科技開發公司生產的“通靈”牌荊花蜂蜜、北京蜜蜂堂科技發展有限公司生產的“蜜蜂堂”牌野蜂蜜、北京市海澱區福海生物技術研究所生產的“鑫福海”牌蜂蜜檢出澱粉
**Loving You**

伯爵府

Re: 大家小心買 "蜂膠" 產品

大陸野真係唔知真定假
澳洲 / 日本D 雖然貴D, 但起碼安全D!
MIYURA D 蜂皇槳都唔錯ga!

yamada-miyura
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

大宅

我自己就食澳洲出的蜂膠丸, 老公食蜂皇漿, 他說品質有保証.

男爵府

For 蜂膠, Brazil should be the best. But it's difficult to find Brazil 蜂膠 in Hong Kong. Next will be those from Australia or New Zealand. They are good.

I have never heard that 蜂膠 or any bee product from China is good.

男爵府

我就食organic natures, 其實都唔知有冇用, 不過都keep住食

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

thx

大宅

我第一次聽到 北京的bee product最好是 catalo家得路 的sales (hotline)講的.
當時想買 aloe vero. 順便睇埋佢地隻蜂皇漿.
原本我已經想買 comvita. 不過因為係專門店就好貴, 係yahoo 拍賣就好平. 我又心大心細. 唔知佢地有咩唔同.
之後係catalo 買咗來食.
後來和朋友講開, 朋友是美容師, 她說 北京的蜂皇漿最好.
new zealand只是多, 不是最靚.
所以我見就快食完, 咪睇下仲有無其他北京的蜂皇漿.
點知睇到呢個 news. 也算是好彩吧.

09052002 寫道:
For 蜂膠, Brazil should be the best. But it's difficult to find Brazil 蜂膠 in Hong Kong. Next will be those from Australia or New Zealand. They are good.

I have never heard that 蜂膠 or any bee product from China is good.
**Loving You**

男爵府

係呀,我舅父每次來香港都會帶幾樽俾我地,佢話係唔出口架,對喉嚨痛好有效!

複式洋房

我食緊果隻就係forever... 美國出既...都ok!

大宅

係ar! 食左鼻敏感都好左! :lol:
bbdou 寫道:
係呀,我舅父每次來香港都會帶幾樽俾我地,佢話係唔出口架,對喉嚨痛好有效!

[quote]

[/quote]

民房

其實以國內的牌子來說,應是廣州"寶生園"(希望沒有記錯)歷史悠久及有保證。香港超市都有相同牌子的蜜糖出售,但根本是兩家不同的公司。我曾向國內的中醫詢問過,這隻牌子是國家經營的,有一定質素的。我知道"深圳商業城"二樓有分店,是有各樣蜂蜜產品售賣。※不過我都知國內產品總是令人欠缺信心。

在西港城有一間叫"汪氏"什麼的專門店,都是有各樣蜂蜜產品售賣。

另外是"美康"專門店(即是施巴的代理商)都有一些蜂膠及蜂皇漿產品。

希望這些資料可以提供一點參考作用。

男爵府

If you take Comvita product, you can try to order from this website:http://www.hicare.com.hk/index.html

It's cheaper than buying from Watsons.

I did not order from them before, so no comments if their service is good. It's cash on delivery.

男爵府

其實香港都有生產 .. 如果對國內產無乜信心而其他國家產品亦一般的話 ..可以試下 "天廚" 出 kei 產品 ..

以前我係去蜂場買蜂皇漿食..本來我有夜尿.. 食左一個星期就好左..連皮膚都滑d.. 可惜佢唔做..自此就無再食..

前一排我公司有個同事佢患左 cancer .. 要做電療.. 但對喉嚨好傷.. 病友介紹佢食蜂膠 .. 的確好好.. 後來佢送左一樽俾我食 ..因為我身體無咩"病痛".. 所以唔覺有咩轉變 .. 只係覺得皮膚有改善.. 而家打算食完去買蜂皇漿試下..
Ding

大宅

其實初時覺得食這些保健品都吾知有冇用, 只是朋友話好,又吾係貴(因不是出名品牌)就買來試吓, 但發覺蜂膠丸又幾得, 早前阿女病了, 跟住老公又病, 而我吃了蜂膠丸好似抵抗力好了, 我就頂得住無病. 所以我都有keep 住食. 蜂膠液都好, 我喉嚨有些少吾舒服就會即刻飲.

男爵府

我想俾個仔食..佢 5.5歲.. 因為佢有鼻敏感同埋好易咳.. 不過而家食緊果樽又話唔可以俾小朋友食..

你地有無試過俾仔女食架..
Ding

大宅

Ding:

我有比我個仔食ar, 不過就份量減半!
Ding 寫道:
我想俾個仔食..佢 5.5歲.. 因為佢有鼻敏感同埋好易咳.. 不過而家食緊果樽又話唔可以俾小朋友食..

你地有無試過俾仔女食架..

男爵府

chetwyn.mama

唔該晒你.. 咁我都試下 ..

chetwyn.mama 寫道:
Ding:

我有比我個仔食ar, 不過就份量減半
Ding

首頁

尾頁

跳至