親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:lovebobo 的帖子

係呀要帶相呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

dice_hk 發表於 13-2-15 10:35
我諗樓主最好去做傳統入台証,唔好上網博了,因為我表妹來港20年,大陸出生,都係香港永久居民身份證加特區 ...
冇錯, 就算身份証有三粒星, 有埋特區護照都唔可以上網申請台証, 要去金鐘做.
只有以前去過台灣, 唔記得198x年後去, 同埋喺香港出世既先可以喺網上做台証.

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

引用:證實了,+老人家都可網上做。我朋友,大陸出

原帖由 1010mum 於 13-02-15 發表
證實了, 老人家都可網上做。

我朋友,大陸出生,來港10年,有香港ID, HKSAR Passport,沒去過台灣。
唔係喎。那位老人家一定要到力寶做,因唔係香港出世

男爵府

職業証明要交咩呢?

水晶宮

回覆:Teresa 的帖子

老爸係大6出生但持特區護照,我們3月頭去,亦已幫他做了網上簽證,沒有問題(之前問過agent話如1983年後曾入境台灣便可網上簽證,但因樓主爸爸未曾入過台灣境是否亦可以,最好都係再問清楚)。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

引用:Quote:原帖由+Krymum+於+13-02-15+發表其實

原帖由 Teresa 於 13-02-15 發表
我都有同一疑問,其實如果我網上申請,報老人家喺香港出生,佢地都查證唔到老人家係喺香港定大陸出生啦!

...
以我老爸例子,passport出生地係廣東省,所以填表申請visa時係填非香港出生。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:申請入台證 (不合網上申請資格)

甘如果第一次去已經係金鐘做左台證,第二次係咪可以網上整

珍珠宮

畀面勳章

引用:甘如果第一次去已經係金鐘做左台證,第二次

原帖由 hinghing0128 於 13-02-17 發表
甘如果第一次去已經係金鐘做左台證,第二次係咪可以網上整
我今日同左老人家去金鐘做證, 順便问埋, 下次網上做就得喇!

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+hinghing0128+於+13-02-17+發

原帖由 Teresa 於 13-02-18 發表
我今日同左老人家去金鐘做證, 順便问埋, 下次網上做就得喇!
吾該曬

首頁

尾頁

跳至