烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題

珊瑚宮

我覺得無關係

但想香D,用金桶牌啦(但我未試過,就來試)
玩具萬歲!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:如題 +

原帖由 MusicTV 於 13-02-26 發表
如題
以我所知,用咩牌子冇大影響,但用邊種牛油就要選擇喇!!

平時一盒用嚟搽麵包嘅牛油,係唔用得嘅,因為不適合作烘焙用。一磚磚嘅牛油亦有分烘焙(甜品麵包糕點曲奇…)用及煮食(焗雞魚肉類薯仔…落pan煎炒煮炸…)用,當中又再分為有鹽牛油,低鹽牛油及有鹽牛油。

如果你一定要加牛油落麵包,可以買無鹽烘焙牛油。

不過,個人覺得牛油唔太健康,有動物脂肪,自己整都係想比街買嘅健康唧,不如你改用液體菜油啦,一樣ok!
btw我做包好多時都唔落油份,一樣發得好食。

§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

男爵府

回覆:整麵包用邊隻牛油有冇關係?

個人覺得整包用牛油或液体油焗出嚟既包分別唔大,想健康d用液体油,自己本身多數用橄欖油整包。

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

入親焗爐,我多數用牛油
因為睇過本講油嘅書,話牛油(或動物油/椰子油)遇高溫唔會變trans-fat
但其他植物油遇到高溫,會變trans-fat

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆 小曳人 的帖子

對呀!現今好多誤解,被生產商誤導。

小曳人  give me 5!  發表於 13-2-27 09:46
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

公爵府

原來係咁!姐係用牛油仲健康?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

小曳人 發表於 13-2-27 08:36
入親焗爐,我多數用牛油
因為睇過本講油嘅書,話牛油(或動物油/椰子油)遇高溫唔會變trans-fat
但其他植物油 ...
用煮餸的耐高溫食油就可解決問題啦...................例如芥花籽油,葵花籽油,大豆油等...............
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

MusicTV 發表於 13-2-26 23:25
如題
用牛油有陣香味係無法用植物油替代的。做淡味的包我用植物油。
做濃味的包我會用牛油,例如芝士包,朱古力包,香橙包等...............
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

侯爵府

回覆:andyman 的帖子

總言之係用化學物及輕化方法提取的油係會容易產生反式脂肪的,冷壓是其中提取油而最小有害物質方法之一。每個時期都有一些不知明報告,話食邊隻油會出事邊隻最好。我認為物極必反,所以採取平衡做法不要食更某類型食品。只屬小弟個人意見!

翡翠宮

alfreday 發表於 13-2-28 20:43
總言之係用化學物及輕化方法提取的油係會容易產生反式脂肪的,冷壓是其中提取油而最小有害物質方法之一。每 ...
我指的植物油係葵花籽油,芥花籽油喎, 照你咁講煮餸要用咩油呢???

侯爵府

回覆:andyman 的帖子

平常心,用回你的就可以了。其實最近見到好多討論講食乜油最健康才有感而發啫,我認為食乜野油唔會得到健康,而係你去選擇食,唔食及適量去食那種態度才得到健康。當然人做油就可免則免吧!我離左題,又講道理添!唔好意思!

tammy2008  說得實在太對了 ~~   發表於 13-3-1 10:57

大宅

回覆:MusicTV 的帖子

我做包多用可高溫的橄欖油,但有時做某d包就會用有鹽牛油,普通超市買到果d!

在壓力中仍能平靜,在忙碌中仍能悠閒,在失敗中仍能歡笑,在逼迫中仍能屹立,上帝的兒女何等有福。
在絕望中仍有盼望,在冷漠中仍有關懷,在困境中仍有出路,在死亡中仍有生命,上帝的兒女何等有福。

水晶宮

我枝 first choice 葵花籽油寫住每 15ml 有 0.1g 反式脂肪 ~~

咁係咪代表轉用橄欖油就會健康d呢, 這個又不是絕對, 看看吃橄欖油為主的意大利, 也不見得是一個長壽地方 ~

網上發放說什麼南太平洋島的土著因為吃椰子油所以從來未有心臟病、糖尿、癌症、風濕性關節炎等等現代病...到底是真的沒有病還是因為地方太落後加上沒錢去e治所以才不被發現呢....

小人覺得吃得其所, 份量適可而止便可以了 ~

花大錢買頂級油去煮個油脂香溢的烤雞, 燒肉排...意義何在呢 ~~
倒不如吃個清水焯菜...再加點麻油....

catjeffcat    發表於 13-3-1 13:09

侯爵府

好媽媽勳章

引用:我枝+first+choice+葵花籽油寫住每+15ml+有

原帖由 tammy2008 於 13-03-01 發表
我枝 first choice 葵花籽油寫住每 15ml 有 0.1g 反式脂肪 ~~

咁係咪代表轉用橄欖油就會健康d呢, ...
所以我嘅飲食習慣通常都走油,唔止做包,煮菜我都唔落油…

§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

侯爵府

回覆:tammy2008 的帖子

大D所言十分認同!

回想豬油嘮飯真係好香好味,蝦醬肥豬肉,雞油炒白菜,燒腩仔…留晒口水!我真係幾年先品嘗一次又真係好回味又滿足,做人就係咁簡單就足夠。

男爵府

引用:大D所言十分認同! 回想豬油嘮飯真係好香好

原帖由 alfreday 於 13-03-01 發表
大D所言十分認同!

回想豬油嘮飯真係好香好味,蝦醬肥豬肉,雞油炒白菜,燒腩仔…留晒口水!我真係幾 ...
是是認同認同!凡事適可而止!心樂體樂唔好成日做事都心掛掛就咩病痛都冇!哈哈哈

水晶宮

tsznok 發表於 13-3-1 05:13
所以我嘅飲食習慣通常都走油,唔止做包,煮菜我都唔落油…
介得太清都未必太好, 有部份營養 ( 維他命 a, d, e, k... ) 要利用油, 身體先會吸收到架 ~~

alfreday   對  發表於 13-3-1 11:02

首頁

尾頁

跳至