自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

貓狗褓姆

上星期去左深圳同廣州玩,全程自由行坐地鐵坐巴士, 估不到因為帶住兩歲女女同九歲仔仔所以次次上車都有優待. 每次一入到車廂, 站着的人就會幫我護住兩個小朋友讓我地去中間位, 坐着的人一見到妹妹就立即讓位比我坐, 相比香港我大住肚d 人都可以當睇唔到. 另外我地迷路周街問當地人點去, 問到絕望之時有好心路人幫我地打電話問目的地的服務員, 還帶領我們行了一段路才離開, 一向唔like 大陸的我, 呢次我真係對大陸人完全改觀.

大宅

回覆:對大陸人改觀 (不喜B6勿進)

唔係個個b6都唔好,同買唔係個個香港人都好嘅。

chloeyiyi  同意  發表於 13-4-4 16:08
wcpcelia  agree  發表於 13-4-4 16:08
nn010    發表於 13-4-4 12:38
丫雅  同感  發表於 13-4-4 12:18
joetsang  同意, 但今次感覺到大陸人冇hk 人咁冷漠  發表於 13-4-4 11:23

珍珠宮

我識有個大陸人,女人,嚟左香港十幾年,佢份人好好,佢係我識唯一一個咁好既大陸女人!!

大宅

其實好多大陸人品行重好過香港人

珍珠宮

引用:唔係個個b6都唔好,同買唔係個個香港人都好

原帖由 bada0914 於 13-04-04 發表
唔係個個b6都唔好,同買唔係個個香港人都好嘅。
同意

水晶宮

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

每處都有好同壞人!

男爵府

引用:上星期去左深圳同廣州玩,全程自由行坐地鐵

原帖由 joetsang 於 13-04-04 發表
上星期去左深圳同廣州玩,全程自由行坐地鐵坐巴士, 估不到因為帶住兩歲女女同九歲仔仔所以次次上車都有優待. ...
非常同意,因我上次上大陸坐地鐵,都係有人讓位,連我大仔8歲都有人讓,值得一鑽

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

係啦,唔應該一概而論,來到香港的大陸人可能直覺不熟環境而較

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

(Sorry,按錯!)在港大陸人可能較aggressive,當然他們很多衛生習慣較差,文明程度有別,文化不同,而產生摩擦

子爵府

其實落得黎hk 玩果d 冇公德心果d
大部份都係d 鄉下人 暴發黎財大氣粗
畢竟佢地窮過自卑過 或 被人踩低過
所以演變到佢暴發後ge 呢種性格

至於廣州深圳呢d 大城市 人民質素當然有d 唔同
我個人覺得識人唔應該標籤左人先
睇左行為再定奪都未遲

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

子爵府

畀面勳章

一樣米養百樣人,香港有好人衰人,大陸或其他地方亦一樣!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我都相信有好人,只係萬中無一,少d啫。

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

比例多少

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

伯爵府

如果講服務員大陸比香港d服務好幾伯陪,咁其實又唔係個個b6都咁衰既,不過越有錢越賤格囉

珍珠宮

讓座絕對大陸更好!

子爵府

引用:每處都有好同壞人!

原帖由 yuen1818 於 13-04-04 發表
每處都有好同壞人!
認同

珊瑚宮

新一代接受教育既內地人會比較明白文化,冇話一定全部係衰同好。

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

大宅

就算在香港,我都試過幾次有講國語的人讓位比我,反而香港人真係冇.

首頁

尾頁

跳至