烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 AQMum 的帖子

果爐出左問題, call人檢查下

珍珠宮

大廚勳章

AQMum 發表於 13-4-19 21:36
真係多謝你咁熱心幫我研究...不過呢二日用低火煮都ok喎,1000同1200w都ok, 火力都唔太弱,可以頂住先。另有人建議可用生鐵鑊,有時間再研究下 ...

唔駛咁客氣啊 ~
我都好想知個電磁爐點解會咁易 "過熱" ....

其實 , 1200W 已經係屬於 中火 以上 lar , 唔算得係 "低火" 哦 ~
對我嚟講 , 1200W 用嚟炒 "蔬菜" , 的確係唔多夠力 , 因為 "蔬菜" 嘅水份多 .
但以一般 煎餸 嚟講 , 反而係用 "慢火" 居多 , 正所謂 "慢火" 煎魚 嘛 ~

至於 , 生鐵鑊 會否冇咁易 "過熱" 呢 ?
理論上 , 生鐵鑊 比 不銹鋼鑊 更易熱㖭啊 !
因此 , 如果 buffalo 都會 "過熱" , 生鐵鑊 就更加容易 "過熱" 啦 mouth:

我咁睇 , 妳呢個情況 , 我仍然覺得都係裝嵌嘅 "散熱" 問題居多 ....
可以試吓打開 灶櫃門 , 搵把風扇 直接吹入櫃內 , 睇吓有冇改善 ....
如無改善 , 咁就將整個 電磁爐 抬出來 , 放在另一個枱面上 , 當做 "座枱式" 電磁爐 嚟用 , 咁就可以確定究竟係裝嵌嘅問題 , 抑或係個爐本身嘅問題 lar ~

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

大宅

?-(khman 發表於 13-4-20 09:20
我咁睇 , 妳呢個情況 , 我仍然覺得都係裝嵌嘅 "散熱" 問題居多 ....
可以試吓打開 灶櫃門 , 搵把風扇 直接吹入櫃內 , 睇吓有冇改善 ....
如無改善 , 咁就將整個 電磁爐 抬出來 , 放在另一個枱面上 , 當做 "座枱式" 電磁爐 嚟用 , 咁就可以確定究竟係裝嵌嘅問題 , 抑或係個爐本身嘅問題 ....
安裝個陣已經俾多五舊水師父係廚櫃開通風口喇, 另外個電磁爐我諗唔可以座枱, 因為佢個出風位係底部, 座枱的話反而block 左出風位

珍珠宮

大廚勳章

AQMum 發表於 13-4-21 20:40
安裝個陣已經俾多五舊水師父係廚櫃開通風口喇, 另外個電磁爐我諗唔可以座枱, 因為佢個出風位係底部, 座枱的 ...

通常設計都係 底部 入風 , 後面出風 啵 ~

因為 , 工程師 開發 電磁爐 嘅時候 , 要經常放喺枱面 測試 , 而且亦要方便日後 其他師傅 維修時 , 成部抬出來 放上枱測試 , 所以 冇理由會造到唔可以座枱㗎啵

不過 , 抬出嚟試機時 , 要記住 : 一定要 將電線插頭 直接插去牆身嘅插蘇位 , 唔可以用萬能插蘇頭 或 拖板 .

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

大宅

回覆 khman 的帖子

安裝時師父貼左條話會自動溶化黏合的防水貼係爐四邊,依家已經郁唔到應該痴實左,唔敢自己移動佢,我投降喇,1200w樓下用到就用住先,遲下有時間再物色隻啱用嘅好鑊,唔該晒你的意見。

khman  請恕我多口, 任何嵌入式電磁爐, 都唔應該用膠水來黐實灶面. 用海綿就夠了.  發表於 13-4-23 19:51

大宅

(鄧)你慘吖,我地d煮持人,個爐唔好同個佬唔好都咁激氣

AQMum    發表於 13-4-24 12:01

大宅

我係第一次裝電磁爐,諗住小朋友大可以俾佢地學下煮麵炒下蛋照顧自己,安全啲,以為好簡單,點知原來咁多學問....

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

AQMum 發表於 13-4-24 11:58

我係第一次裝電磁爐,諗住小朋友大可以俾佢地學下煮麵炒下蛋照顧自己,安全啲,以為好 ...
我想問下你其實過熱熄爐個時你係用咩火力去煮?? buffalo 鑊佢本身係厚身, 其實燒熱左隻鑊都已經
可以唔使咁大火去煮餸~~~

大宅

回覆 catjeffcat 的帖子

係1400-1600w都會熄, 個爐開爐default就係1600w, 問過裝爐師父話1600w係中火,睇黎應該已經係大火喇。

首頁

尾頁

跳至