夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

回覆:我同C6加埋有十萬一個月, 但......

其實好睇你哋/你哋要供養嘅人嘅living standard係點,有啲人嘅人工得幾萬蚊都要養起成頭家...... 所以你哋呢十萬蚊真係需要搵專業人士幫手分析下點運用!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔好生…咁多擔心

民房

回覆:cocodog 的帖子

香港人放鬆D。

伯爵府

我現在無做野,c6 搵3 萬一個月,重要供樓,都努力做人,唔知啱唔啱

大宅

引用:我開依個POST係想話,+有時你睇人好,+人睇你

原帖由 cocodog 於 13-04-19 發表
我開依個POST係想話, 有時你睇人好, 人睇你好, 一家唔知一家事。

好多人都話平有平養, 貴有貴養, 講得岩, ...
如果雙方負擔重、又就退休、男已45or 50?
其實.不生都冇所謂。

侯爵府

樓主,我明你架,雖然家庭月入十萬好似幾好,但收入有得十萬既又有十萬既洗法,叫你地搬入元朗雞地洪水橋村屋無可能,日日帶飯又無可能,大駛開既仲可能日日的士出入,又有四大長老,仲要未有自己物業,你老公已經50,真係唔生好過生架

你想像下10年後你老公退休,四大長老依然健在,得你一個搵錢,點搞?既然立定主意唔生,就唔好諗咁多啦,比心機係事業衝刺,儲多個錢,改善下理財方法仲實際

子爵府

引用:回覆+小mama+的帖子個post係想講下,+家家有

原帖由 cocodog 於 13-04-19 發表
回覆 小mama 的帖子

個post係想講下, 家家有本難唸的經, 有時見到人地好似好幸福,自己好不幸, 其實只係大 ...
其實不要想太多,有d人無錢唔想生,有d人有錢生唔到。不要為明天的事而擔憂。喜歡小朋友,想要小朋友便生,別老來有事遺憾·

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:樓主,我明你架,雖然家庭月入十萬好似幾好

原帖由 idonno 於 13-04-21 發表
樓主,我明你架,雖然家庭月入十萬好似幾好,但收入有得十萬既又有十萬既洗法,叫你地搬入元朗雞地洪水橋村 ...
元朗雞地同洪水橋兩個地方呀!

我都唔知幾恨搬去雞地

男爵府

其實一家唔知一家事,月入高儲唔到錢唔代表就是理財不善,來這裡呻不講詳細也許真的不方便,用新戶口進來也並非一定是膠。有時生活有壓力,但現實生活又不方便跟朋友家人訴苦,來這裡是一種抒發。讓我們發揮小女人精神來互相支持吧!多提供積極的正能量,少點批評,功德無量!
樓主,努力生活,跟C6好好商量,就算現在不生,只要有愛,將來也可以領養比較大點的小朋友。路,是慢慢一步一步走出來的。加油!

男爵府

我老公少你地一個零,,得萬幾蚊。。生個仔。。我地生活資金仲緊過你,,我地都吾至於黑食。。你地可以重新相討新既生活方式,租d平樓等等

大宅

你自己搵錢都得格,你老公退休咪你養家囉,有乜問題?如果唔肯降低生活質素就唔好生囉!

水晶宮

回覆 cocodog 的帖子

我明你講咩, 其實有時唔止睇收入, 仲要睇負擔。而且去到某個LEVEL, 唔係話要周身名牌, 但都唔可以太寒酸, 我本身好慳, 但老公都叫係阿HEAD, 久唔久又要萬歲下真係我成個月買餸錢,肉都赤埋, 男人返工要用車, 樣樣都係錢...
同埋佢又係大仔, 又個個都覺得佢叫本事, 真係成家旨意佢, 我地本身生活都好慳, 但呢D錢唔少得。唔係要SHOW OFF, 係冇得避...

不過講到小朋友你真係要計好數, 雖然話BB平有平養, 但點解會負資產?
我地收入少過你, 但都叫有個竇?你地係咪有HOUSING?我見公司好多高層都係咁...

子爵府

來這裡只是分享,不是交待,沒有必要因為「覌眾」要看而詳述,所以,唔明白或理解的,樓主你大可省略

家家有本難唸的經,一家唔知一家事,只望樓主能舒發一下,以吐不快。

琥珀宮

畀面勳章

既然負擔唔到, 不如唔好諗生BB, 生BB 唔止要諗經濟, 仲係一生一世, 教育同親子都好重要, 唔可以話見人有, 我又要有, 自已悶, 生個出嚟陪自己

樓主加油

禁止訪問

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

估吾到估吾到..........

寶寶就快出生了

子爵府

其實就算你哋收入得5萬都應該養到BB吖,不過可能你哋仲有債要還,就冇得好講...問一句,樓主老公大你很多嗎?

子爵府

如果你哋唔係特別喜歡小孩,唔生都冇所謂啦,正如JM話齋,好好利用剩餘時間賺錢,上下理財班,為將來打算一下來得緊要。

男爵府

BK Milk勳章

我情況同你不盡相同,我同老公各自嘅生意加埋佢收嘅屋租其實都好可觀,唔止十萬頭,但由我地結婚前到宜家都無特別預生bb/養bb呢筆開支,反而預算晒喺其他人眼中一啲唔等使嘅開支上,例如旅遊,fine dining等,又可能我唔係咁想做媽咪生小朋友所以有啲逃避,某次同老公pillow talk時傾開呢個話題先驚覺養育小朋友嘅錢真係唔惹小,如果真係要生小朋友開支一定多咗,雖然一定撐得起但肯唔肯犧牲時間金錢又係一個問題!

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+idonno+於+13-04-21+發表樓主

原帖由 我愛Corina 於 13-04-21 發表
元朗雞地同洪水橋兩個地方呀!

我都唔知幾恨搬去雞地
我以前住雞地ga 果時d樓好平好爛的,自從有yoho 之後,雞地已變成貴宅之地。

講返呢個topic,其實搵得多$又真係唔代表有$養bb,特別係屋企父母已退休要供養。你搵得多屋企人對你gei期望(供養費)自然高,加上唔好睬老人家有咩病痛,d人自然應為,喂你搵咁多冇理由叫老豆老母輪政府呀?到時d$真係倒住去。有時返而月入兩三萬,家庭壓力冇咁大。

首頁

尾頁

跳至