自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

要父母兩個都有工作才可申請,但如果是單親是否只計有撫養權一方就可申請?
給懶惰蓋過所有,就什麼都做不到要同恐懼做朋友我要努力,令自己和兩個女兒有屬於我地既家

侯爵府

畀面勳章

又無人回既。。。
給懶惰蓋過所有,就什麼都做不到要同恐懼做朋友我要努力,令自己和兩個女兒有屬於我地既家

複式洋房

回覆:有關n 班申請學費減免問題。。

其實上網搵個電話問下咪仲方便,唔一定有人知架,知道又未必咁快有時間答你

http://www.sfaa.gov.hk/tc/contact/index.htm

Tel : 2154 2130

侯爵府

畀面勳章

mgoii 發表於 13-4-22 18:45
其實上網搵個電話問下咪仲方便,唔一定有人知架,知道又未必咁快有時間答你

http://www.sfaa.gov ...
O....thx, 吾該哂你

大宅

學费減免要足2歲8個月先可申請,另外父母是旦一方没工作或單親是可申請的.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

n班好似冇得申請減免,正式入咗K1先有得申請,要睇學校是否合資格批減免灬

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

K1先開始有減免

我為貓狂

男爵府

回覆:rickybb123456 的帖子

你問的是不是人人可申請嗰個呀?正常的是 k 開始,合年齡的小童就讀有參與學卷的幼稚園就可申請,綜緩/單親的是另一隻減免學費計劃?!

大宅

唔係喎,我仔學校n班就有了得申請學費減免

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:唔係喎,我仔學校n班就有了得申請學費減免

原帖由 lwkchy 於 13-04-22 發表
係呀?我仔三年前冇呀!

我為貓狂

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:唔係喎,我仔學校n班就有了得申請學費減免

原帖由 lwkchy 於 13-04-22 發表
要全日制n先有

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

N班有架,但要雙方父母都要做嘢而唔過額先可以申請

緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

侯爵府

畀面勳章

係呀,n 班都有架

男爵府

N班都有,不過要全日制先得!父母兩人在職/合付社會需要(如雙胞或多胞胎),多年幼兄弟姊妹等,單親都應該得,但入息要符合規定,你上學生資助辦事處個網度,有條formula計,其他資料都有

wcpcelia  agree,全日制有的  發表於 13-4-23 09:20

子爵府

我个仔N班有,可照申請,減少D

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

打去問學校咪得囉,又快又準

請勿打招呼~

子爵府

單親符合社會需要,但要讀全日班先可以申請

大宅

回覆:tempooo 的帖子

係日,全日班

大宅

引用:係日,全日班

原帖由 lwkchy 於 13-04-23 發表
係日,全日班
係呀,全日班先有

子爵府

回覆 rainlamrainlam 的帖子

抽左部份資料出黎, 詳細自己睇 http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/kinder.htm :

申請資格:

幼兒中心(0–2歲組)及幼兒中心(2–3歲組)
在教育局/社會福利署(社署)轄下的註冊幼兒中心(即育嬰園、幼兒園或幼稚園暨幼兒中心)接受全日制託管服務的兒童。

• 『調整後家庭收入』機制所採用的算式如下:

*二至三人的單親家庭,公式中除數的(1)將會增加至(2)。
  • 家庭全年總收入包括申請人及申請人配偶的全年收入、同住未婚子女全年收入的30%、其他非同住子女及親友給予的津助,以及其他收入(如適用)。
  • 家庭成員通常是指申請人、申請人的配偶、同住未婚子女以及同住/受供養父母。
  • 按『調整後家庭收入』訂定申請人學費減免資格(全免、3/4免、半免)的折算表如下:

調整後家庭收入介乎(港元)

資助幅度

0 至 31,403

全免 (100%)**

31,404 至 38,467

3/4 免 (75%)

38,468 至 60,722

半免 (50%)

60,722 以上

不獲減免

** 三人家庭和四人家庭可獲全額資助的「調整後家庭收入」上限分別為38,016元和34,975元。 就二人和三人單親家庭而言,有關家庭會分別視為三人和四人家庭,以決定可獲全額資助的「調整後家庭收入」上限及計算「調整後家庭收入」。

首頁

尾頁

跳至