跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

本人持有英國護照和擁有居留權,女兒現年5歲,在香港出世,如果我想替她申請英國護照,手續如何?

另,我可以幫我丈夫一拼申請嗎?

謝謝解答。

大宅

回覆:lypoon 的帖子

我覺得你可以試下申請

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:子女入籍英國

你而家係香港定英國?你嘅英藉是否可以用by descent方法幫小朋友申請入英藉?如果可以,你小朋友係香港就可以直接申請入英藉。而你丈夫就一定要先係英國住上一段時間先可以申請居留,然後入藉。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:你而家係香港定英國?你嘅英藉是否可以用by

原帖由 stkyo 於 13-05-19 發表
你而家係香港定英國?你嘅英藉是否可以用by descent方法幫小朋友申請入英藉?如果可以,你小朋友係香港就可 ...
我依家喺香港住

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

lypoon 發表於 13-5-19 20:38
我依家喺香港住
咁就暫時只可以幫你小朋友申請入英藉,而你丈夫就一定要申請配偶簽證入境英國,住上一段時間先可以申請居留,然後入藉。

水晶宮

引用:Quote:lypoon+發表於+13-5-19+20:38+我依家

原帖由 stkyo 於 13-05-19 發表
咁就暫時只可以幫你小朋友申請入英藉,而你丈夫就一定要申請配偶簽證入境英國,住上一段時間先可以申請居留 ...
幫小朋友申請,佢駛唔駛喺uk住三年先入紙?thanks

象牙宮

lypoon 發表於 13-5-20 06:57
唔駛架,不過你要make sure你既英藉係可以pass比下一代,你小朋友將來個英藉就唔可以pass落下一代,除非要係英國住上一段時間

公爵府

引用:Quote:原帖由+stkyo+於+13-05-19+發表咁就

原帖由 lypoon 於 13-05-20 發表
其實你可以計劃下先。如果老公遲早都会入藉英国的话,小朋友不急於現在入藉,可以等埋一齊申請居留才入藉。好處系到时你小朋友系citizen by naturalize 而唔系citizen by descent. 長远来讲,如果你个孫不在uk 出世都可入藉by descent.

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

水晶宮

stkyo 發表於 13-5-20 07:25
唔駛架,不過你要make sure你既英藉係可以pass比下一代,你小朋友將來個英藉就唔可以pass落下一代,除非要 ...
我daddy當年係公務員而取得british passport同居留,這種情況可以嗎?thanks

水晶宮

Mrs.Kangaroo 發表於 13-5-20 08:20
其實你可以計劃下先。如果老公遲早都会入藉英国的话,小朋友不急於現在入藉,可以等埋一齊申請居留才入藉。 ...
many thanks

象牙宮

lypoon 發表於 13-5-20 09:43
我daddy當年係公務員而取得british passport同居留,這種情況可以嗎?thanks

如果係咁既情況,應該係唔以用by descent既方法[size=15.199999809265137px]係香港幫你小朋友申請入英藉,要申請親屬visa去英國住上一段時間先可以攪居留,然後入藉。

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/documents/policyandlaw/nationalityinstructions/nichapter20/chapter20?view=Binary

水晶宮

stkyo 發表於 13-5-20 10:05
如果係咁既情況,應該係唔以用by descent既方法係香港幫你小朋友申請入英藉,要申請親屬visa去英國住上一段 ...
thanks

stkyo  no problem  發表於 13-5-20 10:08

子爵府

牛年勳章

引用:Quote:stkyo+發表於+13-5-20+07:25+唔駛架

爸爸居英權比你嘅英籍,即你非英國本土出生取得英籍,唔乎合by descent 嘅條件喎,你嘅小朋友應該唔可以係香港申請入籍。有錯請指正。

複式洋房

引用:Quote:stkyo+發表於+13-5-20+07:25+唔駛架

我老公系uk passport,小朋友系香港出世可以申請英藉嗎?

水晶宮

catherinecywong 發表於 13-5-28 23:03
我老公系uk passport,小朋友系香港出世可以申請英藉嗎?
依照樓上朋友嘅說法,要視付你老公如何取得UK passport

複式洋房

引用:Quote:catherinecywong+發表於+13-5-28+23:

原帖由 lypoon 於 13-05-29 發表
依照樓上朋友嘅說法,要視付你老公如何取得UK passport
佢香港出世,英國長大,宜兩年系香港住。

水晶宮

catherinecywong 發表於 13-5-29 08:43
佢香港出世,英國長大,宜兩年系香港住。

你老公要在UK出世,他的子女才可在港直接申請UK citizen passport。但你個case,小朋友要在UK居住滿3年才可申請入籍,期間可使用當地的福利,如讀書,醫療
問多句,爺爺(老公daddy)是在UK出世嗎?

複式洋房

引用:+本帖最後由+lypoon+於+13-5-29+08:50+編輯

老公爸爸系公務員有uk passport,咁有幫助嗎?早知我唔返香港生,我特地飛返香港生-_-#

水晶宮

catherinecywong 發表於 13-5-29 09:00
老公爸爸系公務員有uk passport,咁有幫助嗎?早知我唔返香港生,我特地飛返香港生-_-#

...
哦....咁你同我個case一樣,要同小朋友喺uk住3年,才可申請入籍

複式洋房

引用:Quote:catherinecywong+發表於+13-5-29+09:

哦....咁你同我個case一樣,要同小朋友喺uk住3年,才可申請入籍
咁,你宜家系唔系已經系英國啦!

首頁

尾頁

跳至