跳至

首頁

尾頁

大宅

cffw 發表於 14-6-14 03:19
要考試要查資產,確保你唔會拎社會保障。
謝謝你! 是否有一定的資產即可,不需要在當地有工作?我又是否需要係當地常住呢?始終她申請的是配偶VISA,如我回香港工作又可否呢?
小朋友讀書及醫療是否可能享有?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

dt22 發表於 14-6-17 14:38
謝謝你! 是否有一定的資產即可,不需要在當地有工作?我又是否需要係當地常住呢?始終她申請的是配偶VI ...
如果係當地無工作,點去證明你一家可以係英國生活而唔靠福利?我估可能要睇你地有一定資產係英國(六個月以上),要係英國有地方居住,同埋你要填上你申請太太黎英國既目的,如果係family reunion,但你又係香港工作,咁又好似怪怪地
小朋友係可以享有讀書同醫療福利

大宅

stkyo 發表於 14-6-19 04:41
如果係當地無工作,點去證明你一家可以係英國生活而唔靠福利?我估可能要睇你地有一定資產係英國(六個月以 ...

謝謝你的回答及提醒!

別墅

stkyo 發表於 14-6-19 04:41
如果係當地無工作,點去證明你一家可以係英國生活而唔靠福利?我估可能要睇你地有一定資產係英國(六個月以 ...
聽親戚說現在在英國幫配偶申請居英權,配偶要在英國住滿,由以前的3年加到現在的5年才攞到,對嗎?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

日常 發表於 14-6-22 16:32
聽親戚說現在在英國幫配偶申請居英權,配偶要在英國住滿,由以前的3年加到現在的5年才攞到,對嗎?
...
而家應該係5年申請永久居留,唔係入英藉
移民條例年年都修改緊,越黎越難伸請

詳情可以上UKBA個網頁睇下

別墅

stkyo 發表於 14-6-22 18:35
而家應該係5年申請永久居留,唔係入英藉
移民條例年年都修改緊,越黎越難伸請
哦! 現在住滿5年才申請到PR, 記得10幾年前幫大女兒係金鐘攞British passport 時,順便問埋可否幫老公申請埋,那時個鬼妺staff 仲好好人教我點做,當時佢話老公係英國住滿3年就可以申請做citizen,估唔到現在d條例改到咁嚴,看來要等佢退咗休後才可搬返過去住囉,現在唯有年年返去一次探家人及朋友啦。

複式洋房

我覺得你可以試下申請

男爵府

回覆:子女入籍英國

62 以前是公務員,佢幫99和全部仔女申請了英國護照,是British citizen, 我老剛先發現但passport已過期。佢從來無去過英國,咁佢可否幫我同兩個女申請英國護照?
我地不是想移民英國,只係想去美國旅行不用簽証

男爵府

好媽媽勳章

我的case是老爺是公務員。老公有英國䕶照..我拎特區護照。有一對子女在香港出世。我地都計劃移居英國。。但有好多疑問
一我老公可直接到當地工作成為英國居民?
一我同小朋友是否要在當地住滿5年?3年才可擁有居英權? 但可享有所有福利?( 教育及e療) 但是, 普遍認為英國讀私校比公校好。咁如果讀私立學校学費有冇資助㗎?

男爵府

好媽媽勳章

另外我2位小朋友 一個5y 一個4y
我計劃等大仔讀完小六過去。合適嗎?
大家認為幾時過去比較適合

大宅

babysoon 發表於 14-10-10 00:54
我的case是老爺是公務員。老公有英國䕶照..我拎特區護照。有一對子女在香港出世。我地都計劃移居英國。。但 ...
一我老公可直接到當地工作成為英國居民? >>>>>我相信是, 係英國, 你老公同一般英國人係身份上冇分別.
我同你情況一樣, 我阿爸以前係公務員, 我阿媽及我因此有居英權, 持有英國䕶照. 但我老婆及小孩(在香港出世)則僅有特區護照.我都想緊好否待小孩18歲前一家去英國, 在英國讀書, 並且居留以至他們都有居英權.

侯爵府

好媽媽勳章

我都諗緊同一個問題,老公在英出生,所以小朋友在港出生都可直接有英國護照,係咪即係已係英籍可享英國福利?因為想佢哋在英讀書唔洗錢嘻嘻。。。

別墅

我跟樓主个case一樣是跟爸爸居英權, 現想安排丈夫和小朋友入籍要先申請定居嗎?
請問以下表格對不對?

丈夫
https://www.gov.uk/government/up ... 61/SET_M__08-15.pdf

小朋友
https://www.gov.uk/government/pu ... -under-18-form-setf

大宅

.

別墅

引用:我都諗緊同一個問題,老公在英出生,所以小

原帖由 jutau 於 15-10-03 發表
我都諗緊同一個問題,老公在英出生,所以小朋友在港出生都可直接有英國護照,係咪即係已係英籍可享英國福利 ...
如是英籍的話,讀公立中,小學與本地人是一樣免費的,但讀大學的話,即使已是英籍,也要最遲與入大學3年前在英國讀書,才可以讀大學時比local fee,如F.6或F.7才過去讀書,即使是英籍,跟international student一樣,要比overseas fee。

公爵府

引用:Quote:原帖由 日常 於 14-06-15 發表本帖最

原帖由 cffw 於 14-06-15 發表
佢響英國生活過
個Bb香港出世㗎
佢另一半係香港人
如果你朋友爸爸糸官,或乒,你朋友唔系by descend

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+cffw+於+14-06-15+發表佢響英

公爵府

引用:Quote:原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-12-20 發

原帖由 cffw 於 15-12-20 發表
我朋友係英國人,咁多代都係。所以佢小朋友香港出世都得。
咁你朋友妈妈呢?都系英国土生土長英国人?

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

有冇人知certificate上嘅section no.係點分by descent or otherwise than by descent?

首頁

尾頁

跳至