嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

3個月大bb出牙仔點樣先可以舒緩牙肉腫痛?

我個女出牙仔呀,但得3個月大.
想問下食唔食得牙仔餅或者牙膠等等...
仲有冇其他方法呀?
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

男爵府

Re: 3個月大bb出牙仔點樣先可以舒緩牙肉腫痛?

3個月應該冇牙仔餅啱佢食架喎, 我以前買healthy times都係for 4mths+, 牙膠佢可能未識拎住咬, 我囝囝4個月出牙都唔識拎住牙膠用黎咬, 不如你用紗巾濕啲冰水幫bb抹下牙肉, 佢都會舒服啲架, 你話佢出牙, 係咪已經見到白白地啦

男爵府

畀面勳章

pandacat_bb:
佢實唔識添啦...玩具都唔係點識揸.
就算佢真係識揸住牙膠,我諗佢都唔識拎黎咬
咁你認為一日要幫佢用冰水抹幾多次先會好d呀?
係呀,我已經見到牙根度有粒白色點點啦.
開頭都以為係奶漬...但見到佢咁炆,同埋再望清楚應該都係了.
pandacat_bb 寫道:
3個月應該冇牙仔餅啱佢食架喎, 我以前買healthy times都係for 4mths+, 牙膠佢可能未識拎住咬, 我囝囝4個月出牙都唔識拎住牙膠用黎咬, 不如你用紗巾濕啲冰水幫bb抹下牙肉, 佢都會舒服啲架, 你話佢出牙, 係咪已經見到白白地啦
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

男爵府

係呀佢就算拎住都唔會識咬架, 我囝囝嗰陣咪係咁囉, 我地拎住比佢佢又唔咬喎, 所以都好煩架, 你得閒抹多幾次都冇問題, 水黎之嘛, 用冰水抹下佢啲牙肉, 涼涼地同雪過既牙膠差唔多嘛, 係我媽咪教我架

有白色點點就係啦, 你放隻手入去摸下如果硬硬地就好快出到添呀, 咁佢有冇疴牙屎呀, 我囝囝一日疴三次呀

我囡囡出牙嗰陣就冇疴牙屎, 因為佢成10個幾月先出第一隻牙, 有一次去護協買嘢, 有個johnson's既promoter同我囡囡玩, 嗰時囡囡大約1歲度, 都唔係咁多牙, 個promoter以為佢好細個, 得幾隻牙仔, 咁我話唔係佢成10個月先出牙, 個promoter話咁仲好, 唔駛疴牙屎, 太細出牙一日疴好多次架, 結果囝囝4個月出牙, 真係一日疴3次

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係呀! D吽牙屎好麻煩, 好易搞到 BB patpat 又紅又損. 好似我仔仔咁, 吽牙時成日痾少少吽牙屎出來, 有時未必發現, 所以, 果時仔仔 patpat 紅晒, 真係心痛死, 仲要比褓姆 "鵝" 我.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

嘩...你地d b吽牙屎咁少既....我果個...6個月屙過一星期吽牙屎...日日成5,6次...8個月又試過幾日...10,個月又屙...終於都真係出到牙...但呢1,2星期又屙...又係日日5,6次...真係換片換到驚...
而且換遲少少都唔得,攪到pet仔紅晒...又勁臭...重有係...唔係次次都咁大"pet"...有時真係唔知佢屙完未...有時驚佢"業"得耐會出粒粒咁所以一聞到味等多幾分鐘就會換...但換左唔夠十幾分鐘又屙過...我試過一日換左10次片....
換片反而唔係心痛d片去得快...而係下下野要比d屎臭死...又要逗住我個仔果對....巨脾...果日我真係手都跛埋...

男爵府

畀面勳章

pandacat_bb:
好呀,我試下你講果個方法呀,唔該哂你呀~
呢幾日都幾慘呀,佢平時食奶都算快,同埋一口氣食哂的.
但呢幾日都係食食下就喊,食完又喊.個樣又炆.
開頭都唔知佢咩事,係尋日先發現好似出牙~
我有摸過,但摸左一野佢就縮...硬唔硬就未感覺到.
但肯定整唔甩架囉~"~
想問下咩為之屙牙屎...即係一日會有好多次屎??
d屎會唔會同平時唔痛~
暫時佢都仲係1日1-2次屎,同平時冇乜分別~
我岩岩係街都見到個bb成1歲2個月大.
但得4隻牙仔咋,我諗又係算小~
pandacat_bb 寫道:
係呀佢就算拎住都唔會識咬架, 我囝囝嗰陣咪係咁囉, 我地拎住比佢佢又唔咬喎, 所以都好煩架, 你得閒抹多幾次都冇問題, 水黎之嘛, 用冰水抹下佢啲牙肉, 涼涼地同雪過既牙膠差唔多嘛, 係我媽咪教我架

有白色點點就係啦, 你放隻手入去摸下如果硬硬地就好快出到添呀, 咁佢有冇疴牙屎呀, 我囝囝一日疴三次呀

我囡囡出牙嗰陣就冇疴牙屎, 因為佢成10個幾月先出第一隻牙, 有一次去護協買嘢, 有個johnson's既promoter同我囡囡玩, 嗰時囡囡大約1歲度, 都唔係咁多牙, 個promoter以為佢好細個, 得幾隻牙仔, 咁我話唔係佢成10個月先出牙, 個promoter話咁仲好, 唔駛疴牙屎, 太細出牙一日疴好多次架, 結果囝囝4個月出牙, 真係一日疴3次

男爵府

畀面勳章

kawai928:
完全想像到你逗起佢對脾會有幾辛苦
你個仔真係好勁秋下~周身肉~
佢而家幾磅呀?
kawai928 寫道:
嘩...你地d b吽牙屎咁少既....我果個...6個月屙過一星期吽牙屎...日日成5,6次...8個月又試過幾日...10,個月又屙...終於都真係出到牙...但呢1,2星期又屙...又係日日5,6次...真係換片換到驚...
而且換遲少少都唔得,攪到pet仔紅晒...又勁臭...重有係...唔係次次都咁大"pet"...有時真係唔知佢屙完未...有時驚佢"業"得耐會出粒粒咁所以一聞到味等多幾分鐘就會換...但換左唔夠十幾分鐘又屙過...我試過一日換左10次片....
換片反而唔係心痛d片去得快...而係下下野要比d屎臭死...又要逗住我個仔果對....巨脾...果日我真係手都跛埋...

子爵府

洛紫 寫道:
kawai928:
佢而家幾磅呀?

洛紫.... ....真係連你都知...哈哈哈~
我冇同佢磅呀,不過我只知佢真係愈黎愈重.....我就快抱唔郁喇....我都算係一個比較粗魯同大力既女(人)仔~
連Ba Ba都話抱佢好累...
12號番去打針磅左話過你知...哈哈~
我上個月用屋企果d磅同佢磅得20磅...我唔係幾相信...

男爵府

畀面勳章

kawai:
其實我bookmark左你個仔個網-.-
我未知自己陀女果時係比較鍾意男仔的.
岩岩第一次上黎bk果時,就見到你個仔d相.
覺得好得意,所以就bookmark左啦.
而家每個月都會望下更新左未~
雖則佢都算幾肥,幾好肉地,但又唔肉酸.
肉滕滕.真係幾正
但我都覺得唔似20磅咁小...
呀,唔好話你個仔重啦,我個女而家9磅幾抱多陣都手軟啦~
[quote]
洛紫 寫道:
kawai928:
佢而家幾磅呀?

洛紫.... ....真係連你都知...哈哈哈~
我冇同佢磅呀,不過我只知佢真係愈黎愈重.....我就快抱唔郁喇....我都算係一個比較粗魯同大力既女(人)仔~
連Ba Ba都話抱佢好累...
12號番去打針磅左話過你知...哈哈~
我上個月用屋企果d磅同佢磅得20磅...我唔係幾相信... [/quote]

子爵府

洛紫 寫道:
kawai:
肉滕滕.真係幾正

難得靚ee你咁捧場...冇問題啦... :mrgreen:
我依家懶左好多...或者係日日都比佢疲勞+聲音轟炸我(簡直係噪音,識佢/見過佢既人都知佢係大個大聲公+bb版莫華倫)...所以都唔係成日更新....就係日日同佢影相咁滯但都唔得閒up上網...我一坐低冇野做佢就黎煩我架喇...呢期最叻練實我膊頭黎咬...捉我手指黎咬...
哈...佢算係咁喇...其實我幾驚...有時出街見到有d bb肥到呢...好似痴肥咁...咁我都好慶幸我隻仔肥得黎唔會痴肥囉...佢對脾經典野...我成日忍唔住研究...佢對脾真係特別粗大同個身好似唔係好岩比例...
Hey Hey...我個仔果時...3個月10磅...5,6個月16,7磅...我重慘過你呀...佢6,7個月之前每個月重成3磅架...之後7,8個月開始慢左喇...同埋我覺得佢日日都重左好多咁...我硬係覺得佢應該都有最少23,4磅啦...希望啦...
佢10個月開始出牙仔就唔肯食粥/飯仔,粉面果d...依家下淨係飲奶喳...我見佢係咁就日日8點半起身質佢飲支奶,因佢平時成日成10點幾11點先捨得起身叫肚餓架...大佬食少成餐架...所以依家我d奶粉去得好快...我上個月月尾訂既依家得番2cans喳...依家先月頭...我月中應該又要訂喇...真陰功...冇錢重要搵d咁既野攪...不過好彩佢淨飲奶都重得ok,但比起之前我硬係覺得佢個肚腩仔冇咁大喇... :cry:
不過個衰仔高左好多呀,你睇相覺唔覺呀?hee~好開針...哈哈~

男爵府

畀面勳章

kawai:
睇你個仔都知係靠惡搵食-.-
同埋佢應該係好粗老,成日郁手郁腳果d.
bb版莫華倫
你都算好心機啦,你個仔成歲了.
仲日日同佢影相?
有時我都唔係幾記得同個女影相.
我咪聽你講你個仔好like pigeon果個冰凍牙膠既.
下次佢一咬你你咪塞佢食囉~
係呀,有d bb真係勁肥,肥得唔好睇.
有d都肥得好睇既.
你果個3個月先10磅咪算輕囉.
我個女而家3個月,但9磅幾,人地個個都話佢輕.
咁你凱豐出世幾磅呀?
同埋估唔到佢以前都幾輕下...而家咁勁秋既.
真係重得好!
我朋友個女差唔多4歲,40磅.
我都覺得幾肥...
你個仔如果而家真係23,4,去到4歲果時唔知會係點呢~
嘩...乜真係食得咁快,你個仔仲要食森永,都唔平架麻.
食得咁快0.0
我個女一罐食到差唔多成個禮拜架.
一箱食到差唔多2個月-.-v
我想問下係咪食粥/糊仔果d肥得快d架?
同埋係咪食完會飽d,可以耐d先食奶?
睇相就唔係幾覺高左~
但我覺得佢好勁.係你張床擒去佢自己張bb床-.-
對脾真係唔野小,咁好力!
[quote]
洛紫 寫道:
kawai:
肉滕滕.真係幾正

難得靚ee你咁捧場...冇問題啦... :mrgreen:
我依家懶左好多...或者係日日都比佢疲勞+聲音轟炸我(簡直係噪音,識佢/見過佢既人都知佢係大個大聲公+bb版莫華倫)...所以都唔係成日更新....就係日日同佢影相咁滯但都唔得閒up上網...我一坐低冇野做佢就黎煩我架喇...呢期最叻練實我膊頭黎咬...捉我手指黎咬...
哈...佢算係咁喇...其實我幾驚...有時出街見到有d bb肥到呢...好似痴肥咁...咁我都好慶幸我隻仔肥得黎唔會痴肥囉...佢對脾經典野...我成日忍唔住研究...佢對脾真係特別粗大同個身好似唔係好岩比例...
Hey Hey...我個仔果時...3個月10磅...5,6個月16,7磅...我重慘過你呀...佢6,7個月之前每個月重成3磅架...之後7,8個月開始慢左喇...同埋我覺得佢日日都重左好多咁...我硬係覺得佢應該都有最少23,4磅啦...希望啦...
佢10個月開始出牙仔就唔肯食粥/飯仔,粉面果d...依家下淨係飲奶喳...我見佢係咁就日日8點半起身質佢飲支奶,因佢平時成日成10點幾11點先捨得起身叫肚餓架...大佬食少成餐架...所以依家我d奶粉去得好快...我上個月月尾訂既依家得番2cans喳...依家先月頭...我月中應該又要訂喇...真陰功...冇錢重要搵d咁既野攪...不過好彩佢淨飲奶都重得ok,但比起之前我硬係覺得佢個肚腩仔冇咁大喇... :cry:
不過個衰仔高左好多呀,你睇相覺唔覺呀?hee~好開針...哈哈~ [/quote]

大宅

"吳德物次"寫住可以舒緩bb出牙時既痛楚架
[img][/img][size=xx-large]ahhhhhh~~

大宅

happyiris1208 寫道:
"吳德物次"寫住可以舒緩bb出牙時既痛楚架

甘姐係咩???

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

"吳德物次"係腸痛水, 佢可以去肚風, 又可以減輕 BB 出牙時既痛楚. 去一般藥房, 萬寧都有得買既. BB 滿月後就可以服食, 加入 d 奶比佢食就得.

大宅

叻叻勳章 親子達人勳章

I got some nelsons's "teetha", it's a homeopathic remedy for soothing and calming relief for babies, it was highly recommended by a friend it got it from Bumps to Babies in Central. maybe you can try!

男爵府

畀面勳章

happyiris1208,szeszes:
唔該哂,咁我去買黎試下先~
我之前都聽過,一直都淨係知去肚風,原來出牙仔都ok~
szeszes 寫道:
"吳德物次"係腸痛水, 佢可以去肚風, 又可以減輕 BB 出牙時既痛楚. 去一般藥房, 萬寧都有得買既. BB 滿月後就可以服食, 加入 d 奶比佢食就得.

男爵府

畀面勳章

jellybaby:
我唔識睇英文 :-(
淨係明你最後面果句....
jellybaby 寫道:
I got some nelsons's "teetha", it's a homeopathic remedy for soothing and calming relief for babies, it was highly recommended by a friend it got it from Bumps to Babies in Central. maybe you can try!

大宅

叻叻勳章 親子達人勳章

oh.. i can't type Chinese boh...

我使用一個翻譯網頁翻譯這因此我希望這是不錯 :-

我買一些nelsons 的"teetha", 能安慰嬰孩的痛苦的一些草藥。我從Central 買的, 如果您需要更多細節PM 我您電話號碼我能較詳細地然後告訴您.

洛紫 寫道:
jellybaby:
我唔識睇英文 :-(
淨係明你最後面果句....[quote]
jellybaby 寫道:
[/quote]

首頁

尾頁

跳至