懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回奶丸?

我想問吓各位mama,有冇人知食回奶丸好唔好?因為我聽人講食回奶丸第時會生乳癌,外國好多乳癌case就係因為食咗回奶丸,但係個私家醫生又開藥單俾我去藥房配藥,咁我到底食唔食好?因為我試過食淡豆豉及麥芽都收唔晒d奶... :-(

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 回奶丸?

我姨話我知唔好食,係咩我就唔記得lu

男爵府

回奶丸一定唔好食,其實好少e生開回奶丸架,真係生乳癌架,我亞媽就係。
你係想收奶or收回個胸唔想痛呀??你可用陳年果皮煲水飲,要刮"long",約3个倒,平時當水飲!

大宅

maybaby,
Thanks!因為我就黎返工,想收奶呀,但係收唔到...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

可試下豬潤同乳鴒

別墅

你唔好一次過停哂唔餵奶!
你試下每日減少餵一餐母乳.
其實依家好少醫生再開回奶丸!!
Don't try!!

子爵府

我上次谷奶痛到想死咁滯
打比醫生, 佢都叫我唔好食.

最後用冰敷 + 淡豆豉 + 勁止痛藥 + 捱左成晚
先叫可以頂得住咋

我估醫生都叫唔好, 就可能唔係好野.

男爵府

AGREE豬潤水同乳鴒,對於我嚟講,好work

大宅

miffypooh 寫道:
你唔好一次過停哂唔餵奶!
你試下每日減少餵一餐母乳.
其實依家好少醫生再開回奶丸!!
Don't try!!

Thanks!但係個醫生又開俾我ga?

伯爵府

我剛剛生完在冇耐~
飲左3次淡豆豉...
已經好左好多∼

民房

千其唔好食呀,食咗個胸會縮水架,回奶針都係架

大宅

縮水都係其次,最怕生乳癌咋!!!
baby68 寫道:

民房

你咁恐怖架,我都係第一次聴咋...........

大宅

喺呀, 我都試過問個醫生, 醫生話依家通常都唔開 ga 啦, 因為怕有不良後果喎

carolffbb@ 寫道:
縮水都係其次,最怕生乳癌咋!!! [quote]
baby68 寫道:
[/quote]

民房

我都試過問個醫生...要你痛到頂唔到...回去睇過醫生...再檢查你血壓,,同其他野先決定俾唔俾回奶丸你...... :-(
ktmama 寫道:
喺呀, 我都試過問個醫生, 醫生話依家通常都唔開 ga 啦, 因為怕有不良後果喎

[quote]
carolffbb@ 寫道:
縮水都係其次,最怕生乳癌咋!!! [quote]
baby68 寫道:
[/quote][/quote]
:tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

民房

我而加想回奶...我由星期一開始停奶唔俾我bb食
星期一痛到我死..訓又訓唔到,,勁痛 :-( 用冰敷又唔得
星期二到而加星期六飲左幾次淡豆豉...都唔得..個胸都係又痛又硬...回唔到奶....請問可以食咩先可以回奶..就快痛死 :? :-(
:tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

複式洋房

skyblue,

千祈唔好食回奶丸,會頭暈架!!我果陣時媽咪去藥材鋪買麥芽,谷芽,淡豆鼓一齊煲比我飲,好掂... 誠意推薦!!又冇副作用...

要三樣一齊先得架...

珍珠宮

好媽媽勳章

"去藥材鋪買麥芽,谷芽,淡豆豉" ~ 我都試過, 好work. 我飲了2-3劑.

其實停餵人奶, 都唔需要話一日之間就停晒完全唔餵. 我當初停, 就慢慢減少餵/泵的次數, 兩三日減少一次咁. 就算飲了淡豆豉, 初頭谷奶時, 我會用泵/手擠放少少奶出來, 減低pressure. 停餵人奶如果慢慢停, 可以唔太辛苦的.
另外見過些bb雜誌介紹, 雪凍成個椰菜, 一葉葉搣出來, 中間nipple位剪個洞, 谷奶時敷在乳房上止/減痛.

大宅

Cat-Thin
因我唔餵人奶, 咁生完第一日咪已經好痛囉
我開刀可唔可以飲呀?

Cat-Thin 寫道:
skyblue,

千祈唔好食回奶丸,會頭暈架!!我果陣時媽咪去藥材鋪買麥芽,谷芽,淡豆鼓一齊煲比我飲,好掂... 誠意推薦!!又冇副作用...

要三樣一齊先得架...

首頁

尾頁

跳至