用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國商店facebook專頁

產前產後 今日: 299|主題: 220008

go 憤怒的聘請陪月員經驗

洋房

國民生產總值:52

此事可能只是我個人的單一事件。

我在早四個月前由一間叫好月子 (在合約中叫家居易)的中介公司請左一個陪月員。
該名陪月員叫 鄧錦鈴 ,我和太太見她時都無咩特別的 只是 左sell 呢樣 右 sell 果樣。
我太太見她經驗夠便請了她。她要上門檢查 我們的煲岩唔岩佢用,唔岩就要你買過,好似咩都要就佢。
叫你買野又唔講清楚你要買咩,只係話佢有相熟藥材鋪會平d。

以上的都不是重點了。

重點
1.我太太生的前一天(星期四)叫她這幾天預備來帮手,星期一一定要上班。
當我們叫她星期六來學餵奶(由於我bb有特別問題),她便說約了人睇戲。
叫她星期日,她又說要雙工又要補假。(聽到果時真係激死我同我太太)
結果我地唔洗佢星期日黎。
2.星期一 佢返工, 一返到黎就話要買餸,一去就去左2 個小時。但係我星期日自己
先買左2 日餸。佢買完餸返黎個雪櫃根本放唔落,結果將d 新鮮肉放左係冰箱無話我地知。
佢買完野用左我地太約$500 包括藥材 (但係我去樓下藥房到問,d 藥材唔洗甘貴,可能相熟會貴d)
3. 我返到屋企,佢話我太太好開胃食左好多飯同好多餸。但係我太太同我講全部都係佢食的。
所以我覺得佢唔可信。
4.我睇佢餵我bb 雞手鴨腳甘,我就一把火,早2 日叫佢黎學又推3推4而家又唔識。 到我教佢,佢又唔
聽。
5.我一怒之下說要炒了她,她便說錯不在她身上。還說要告我,要我賠2個月錢。我當然不肯,
她打給 那間中介公司 之後 說要按合約賠償,這個我接受了。還有要求寫炒她理由是我太太問題,
好讓她下一次找工易一點。
6.過了2 星期 那間中介公司一次也沒有找過我。連我有沒有人帮手也不會關心你。

所以大家不要用 那間中介公司 好月子 和那位陪月員 鄧錦玲

大宅

國民生產總值:2772

回覆:憤怒的聘請陪月員經驗

男爵府

國民生產總值:7670

好賤格呀!

大宅

國民生產總值:1805

真係有好多人呃飯食!但有冇諗過一生人只係坐一、兩次月,你哋為咗貪錢會搞到啲產婦身體差哂

公爵府

國民生產總值:25099

畀面勳章 hashtag影視迷勳章 馬年勳章

我都覺得越來越多人投身陪月工作卻完全唔掂,我諗最好都係朋友介紹,用過有口碑先好信。

別墅

國民生產總值:755

500 買餸真係好貴, 我果時個陪月買, 有雞有魚都係200以內。打苦頭

別墅

國民生產總值:543

佢地其實係咪搏炒咋?唔駛點做又有錢收?!

子爵府

國民生產總值:13826

引用:此事可能只是我個人的單一事件。我在早四個

原帖由 雲冰 於 13-06-12 發表

我在早四個月前由一間叫好月子 (在合約中叫家居易)的中介公司請左一個陪 ...
真係衰到無人有

大宅

國民生產總值:4883

引用:此事可能只是我個人的單一事件。我在早四個

原帖由 雲冰 於 13-06-12 發表

我在早四個月前由一間叫好月子 (在合約中叫家居易)的中介公司請左一個陪 ...
同情你,我個陪月影姐係最低消費$500一日,有時間入我profile搵番我個po。。。千幾蚊佢都試過,仲唔知買咩咁貴

男爵府

國民生產總值:7670

坦白講,而家對陪月超有介心。畢竟唔好嘅例子實在太多。

公爵府

國民生產總值:28424

合約要你賠償多少?so bad。

複式洋房

國民生產總值:487

真係衰

別墅

國民生產總值:657

有冇請姐姐?我坐月時得姐姐,我自己買本坐月食鐠,生之前買定一個月既薬材,電子盅,叫姐姐跟住本書煮,so far 坐完月都叫0K

大宅

國民生產總值:3034

引用:有冇請姐姐?我坐月時得姐姐,我自己買本坐

原帖由 Baby豬1209 於 13-06-13 發表
有冇請姐姐?我坐月時得姐姐,我自己買本坐月食鐠,生之前買定一個月既薬材,電子盅,叫姐姐跟住本書煮,so ...
所以都係姐姐安全d

洋房

koichipat 發表於 13-6-12 21:10
同情你,我個陪月影姐係最低消費$500一日,有時間入我profile搵番我個po。。。千幾蚊佢都試過,仲唔知買咩 ...
同病相連

洋房

回覆 風鈴草 的帖子

姐姐唔識帮我太太調理身體

洋房

Baby豬1209 發表於 13-6-13 01:38
有冇請姐姐?我坐月時得姐姐,我自己買本坐月食鐠,生之前買定一個月既薬材,電子盅,叫姐姐跟住本書煮,so ...
我太太考慮中,有無好介紹. e.g. 邊間 agent 好d 之類

子爵府

國民生產總值:13202

畀面勳章

好驚〜
我生左3個第一個係99陪月 又係唔掂第二同第三個有姐姐幫手自己像產後廿八方攪掂
姐姐都係買送+28方有中英對照〜
自己坐月唔難呀!

別墅

國民生產總值:538

BK Milk勳章

回覆:雲冰 的帖子

我之前都係喺呢間請陪月,但我果個唔錯,其實都係講彩數,因為我個陪月話佢唔係佢哋公司train㗎!佢哋只係中介,所以質素好參差!

大宅

國民生產總值:1351

係唔係而家D陪月質素咁參差呢?
好彩我請果個唔係咁..有餵人奶知識..又鍾意小朋友..所以佢好鍾意餵奶架..
同埋每次買餸都係買幾多錢就講幾多錢..(可能有打斧頭都唔定啦)
好多時佢過左鐘都唔同我計..

同埋D藥材唔係生之前自己買定既咩? 要個陪月買實有咁貴講到咁貴啦..
最慘係你手忙腳亂既情況下..仲要咁激心..又無人幫手..
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎