•   酷熱天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供 30oC 71 %

嬰幼兒產品用家評台
王國商店facebook專頁
王國facebook
義工

搜索
親子王國 首頁 產前產後 憤怒的聘請陪月員經驗
go

憤怒的聘請陪月員經驗

洋房

此事可能只是我個人的單一事件。

我在早四個月前由一間叫好月子 (在合約中叫家居易)的中介公司請左一個陪月員。
該名陪月員叫 鄧錦鈴 ,我和太太見她時都無咩特別的 只是 左sell 呢樣 右 sell 果樣。
我太太見她經驗夠便請了她。她要上門檢查 我們的煲岩唔岩佢用,唔岩就要你買過,好似咩都要就佢。
叫你買野又唔講清楚你要買咩,只係話佢有相熟藥材鋪會平d。

以上的都不是重點了。

重點
1.我太太生的前一天(星期四)叫她這幾天預備來帮手,星期一一定要上班。
當我們叫她星期六來學餵奶(由於我bb有特別問題),她便說約了人睇戲。
叫她星期日,她又說要雙工又要補假。(聽到果時真係激死我同我太太)
結果我地唔洗佢星期日黎。
2.星期一 佢返工, 一返到黎就話要買餸,一去就去左2 個小時。但係我星期日自己
先買左2 日餸。佢買完餸返黎個雪櫃根本放唔落,結果將d 新鮮肉放左係冰箱無話我地知。
佢買完野用左我地太約$500 包括藥材 (但係我去樓下藥房到問,d 藥材唔洗甘貴,可能相熟會貴d)
3. 我返到屋企,佢話我太太好開胃食左好多飯同好多餸。但係我太太同我講全部都係佢食的。
所以我覺得佢唔可信。
4.我睇佢餵我bb 雞手鴨腳甘,我就一把火,早2 日叫佢黎學又推3推4而家又唔識。 到我教佢,佢又唔
聽。
5.我一怒之下說要炒了她,她便說錯不在她身上。還說要告我,要我賠2個月錢。我當然不肯,
她打給 那間中介公司 之後 說要按合約賠償,這個我接受了。還有要求寫炒她理由是我太太問題,
好讓她下一次找工易一點。
6.過了2 星期 那間中介公司一次也沒有找過我。連我有沒有人帮手也不會關心你。

所以大家不要用 那間中介公司 好月子 和那位陪月員 鄧錦玲

王國熱話
G.oon
用開白P中碼想試吓日版綠P,好用嗎?平啲...
各位幾個中同bb換一次片?
請問九龍區邊度買merries 平

大宅

回覆:憤怒的聘請陪月員經驗

男爵府

好賤格呀!

大宅

真係有好多人呃飯食!但有冇諗過一生人只係坐一、兩次月,你哋為咗貪錢會搞到啲產婦身體差哂

侯爵府

畀面勳章 hashtag影視迷勳章 馬年勳章

我都覺得越來越多人投身陪月工作卻完全唔掂,我諗最好都係朋友介紹,用過有口碑先好信。

別墅

500 買餸真係好貴, 我果時個陪月買, 有雞有魚都係200以內。打苦頭

別墅

佢地其實係咪搏炒咋?唔駛點做又有錢收?!

子爵府

引用:此事可能只是我個人的單一事件。我在早四個

原帖由 雲冰 於 13-06-12 發表

我在早四個月前由一間叫好月子 (在合約中叫家居易)的中介公司請左一個陪 ...
真係衰到無人有

大宅

引用:此事可能只是我個人的單一事件。我在早四個

原帖由 雲冰 於 13-06-12 發表

我在早四個月前由一間叫好月子 (在合約中叫家居易)的中介公司請左一個陪 ...
同情你,我個陪月影姐係最低消費$500一日,有時間入我profile搵番我個po。。。千幾蚊佢都試過,仲唔知買咩咁貴

男爵府

坦白講,而家對陪月超有介心。畢竟唔好嘅例子實在太多。

公爵府

合約要你賠償多少?so bad。

複式洋房

真係衰

別墅

有冇請姐姐?我坐月時得姐姐,我自己買本坐月食鐠,生之前買定一個月既薬材,電子盅,叫姐姐跟住本書煮,so far 坐完月都叫0K

大宅

引用:有冇請姐姐?我坐月時得姐姐,我自己買本坐

原帖由 Baby豬1209 於 13-06-13 發表
有冇請姐姐?我坐月時得姐姐,我自己買本坐月食鐠,生之前買定一個月既薬材,電子盅,叫姐姐跟住本書煮,so ...
所以都係姐姐安全d

洋房

koichipat 發表於 13-6-12 21:10
同情你,我個陪月影姐係最低消費$500一日,有時間入我profile搵番我個po。。。千幾蚊佢都試過,仲唔知買咩 ...
同病相連

洋房

回覆 風鈴草 的帖子

姐姐唔識帮我太太調理身體

洋房

Baby豬1209 發表於 13-6-13 01:38
有冇請姐姐?我坐月時得姐姐,我自己買本坐月食鐠,生之前買定一個月既薬材,電子盅,叫姐姐跟住本書煮,so ...
我太太考慮中,有無好介紹. e.g. 邊間 agent 好d 之類

子爵府

畀面勳章

好驚〜
我生左3個第一個係99陪月 又係唔掂第二同第三個有姐姐幫手自己像產後廿八方攪掂
姐姐都係買送+28方有中英對照〜
自己坐月唔難呀!

別墅

BK Milk勳章

回覆:雲冰 的帖子

我之前都係喺呢間請陪月,但我果個唔錯,其實都係講彩數,因為我個陪月話佢唔係佢哋公司train㗎!佢哋只係中介,所以質素好參差!

大宅

係唔係而家D陪月質素咁參差呢?
好彩我請果個唔係咁..有餵人奶知識..又鍾意小朋友..所以佢好鍾意餵奶架..
同埋每次買餸都係買幾多錢就講幾多錢..(可能有打斧頭都唔定啦)
好多時佢過左鐘都唔同我計..

同埋D藥材唔係生之前自己買定既咩? 要個陪月買實有咁貴講到咁貴啦..
最慘係你手忙腳亂既情況下..仲要咁激心..又無人幫手..