自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

回覆 whl 的帖子

我又係, 仲要食凍粥, 一碗弼要食成2個鐘, 因為太痛, 只可以慢慢食

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆:netbb 的帖子

http://www.chp.gov.hk/tc/content/9/24/23.html

大家保重。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章

引用:http://www.chp.gov.hk/tc/content/9/24/23

原帖由 BK2002 於 13-07-06 發表
http://www.chp.gov.hk/tc/content/9/24/23.html

大家保重。。。

複式洋房

引用:我個女都中左,手腳無事,但條脷好多飛滋,

原帖由 theclacheng 於 13-07-05 發表
我個女都中左,手腳無事,但條脷好多飛滋,係医院住左4日3夜,宜家返左屋企自我隔離,其實我地吾想入院,但 ...
請問邊間醫院咁勁?

複式洋房

回覆:有冇大人都感染過手足口病

女女(6個月大)上個月首先中咗,3日後到哥哥(2歲半)中埋,同哥哥相差6小時後我都中埋!睇佢地只係發燒,手腳出晒紅點,食到野無乜事咁。但我就病到死死下,發高燒兩日幾,跟住全手出紅點,係又痛又痕,最慘係全口有過百粒痱知類既白點,仲有喉都幾十粒。七日後先正式可以啃到少少凍食物。頭果7日加埋都唔知食唔食到一日既野,每日瘦一磅,差啲缺水要入醫院。最終起碼10日先好,計埋甩皮足足兩星期有多,辛苦死!大人中呢啲病真係好好好好辛苦!

自此我唔會再帶佢地去政府室內遊戲室,女女應該係果度感染到再傳開黎

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由+theclacheng+於+13-07-05+發

原帖由 lwsyvonne 於 13-07-07 發表
請問邊間醫院咁勁?
聯合

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

引用:女女(6個月大)上個月首先中咗,3日後到哥

原帖由 lwsyvonne 於 13-07-07 發表
女女(6個月大)上個月首先中咗,3日後到哥哥(2歲半)中埋,同哥哥相差6小時後我都中埋!睇佢地只係發燒, ...
嘩!真係好嚴重喎!

BB吾肯食都驚佢缺水,要吊鹽水

男爵府

阿囡4月頭中左,差不多成個月先好返,入左E院幾日吊鹽水,佢發得好勁手,腳,嘴唇,喉嚨,舌頭,全部爛哂,啲姑娘見到都話好慘,佢—起係嘴唇有一粒紅点以為俾蚊咬冇埋佢,第二曰就成個嘴唇好似生唇瘡咁,之後下巴,人中就生滿哂又紅又爛起恐佈超惨,

男爵府

已經好少帶佢出街又唔係家姐係學校染返嚟,屋企都尚算整潔乾淨,

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆:lwsyvonne 的帖子

大人感染真係反應大好多,保重。

男爵府

回覆 lwsyvonne 的帖子

我仔仔都係六個月大咋野到,個口入面見到爛左,嘴邊就起疹,手腳就起唒水泡、見到佢就慘,之後到我發高燒手腳冇力、手腳起唒疹,腫唒行路都痛、最慘係喉嚨入面爛唒、之後就到我老公發焼

大宅

回覆:noel-chan 的帖子

我都試過,一星期左右好返,冇藥醫,只好等佢自己好,食喉糖會舒服d,會傳染的,在家著拖鞋,因為可能你行過既地方會傳染家人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我同事屋企人中左, 先係BB中左, 之後傳染到俾大人, 大人要入院, 住隔離病房, 打5日抗生素, 聽同事講話好辛苦, 完全食唔到野, 係喉嚨痛到食唔到野, 講野都痛, 入去探佢要著成套保護衣

男爵府

各位媽咪,你哋好番未?

上星期收到學校通知,我囡囡班上有幾個同學中招,結果一放暑假(8/7),我囡都中埋招。昨日,我又發高燒,都中咗,要請成個禮拜假。
我老公都成口痱「支」,但未發燒就當唔係啦!

大宅

我個囡只係高燒,醫生話呢排好多小朋友都係咁,而家佢只肯吃雪糕.....

大宅

喉嚨無事,但手指腳生唒一粒粒紅色,超痕。我問醫生手足口唔係唔痕咩,佢話我敏感底

大宅

請問兩歲食得喉糖嗎?

男爵府

回覆 wingwing17 的帖子

食凍野、應該會舒服過食喉糖

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:喉嚨無事,但手指腳生唒一粒粒紅色,超痕。

原帖由 Yuenyingnok 於 13-07-11 發表
喉嚨無事,但手指腳生唒一粒粒紅色,超痕。我問醫生手足口唔係唔痕咩,佢話我敏感底

...
我醫生也說正常手足口唔痕,可能係敏感,濕疹先痕 wor

大宅

呀女中左第三日,到我發燒

首頁

尾頁

跳至