烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

蒜頭出芽仲要唔要得架?

蒜頭出芽仲要唔要得架?之前買得太多,放左入雪櫃,今日見到蒜頭出左芽!唔知仲要唔要得呀??

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Re: 蒜頭出芽仲要唔要得架?

一個蒜頭通常大大細細加埋超過十粒到。
好嘅蒜肉係程米白色而冇俾蟲蛀過就為之靚蒜肉。
中間見到有d 綠色野代表擺耐咗出芽,最初係黃色嘅,之後熟啲咪變咗綠色囉。
放心冇變壞,食得架。只要以後買咗返嚟唔好擺咁耐就唔會出芽架嘞。

別墅

唔食得嫁,
就好似薯仔發左芽咁,
會有D毒素釋放出黎,
所以最好唔好食…

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

smypig 寫道:
一個蒜頭通常大大細細加埋超過十粒到。
好嘅蒜肉係程米白色而冇俾蟲蛀過就為之靚蒜肉。
中間見到有d 綠色野代表擺耐咗出芽,最初係黃色嘅,之後熟啲咪變咗綠色囉。
放心冇變壞,食得架。只要以後買咗返嚟唔好擺咁耐就唔會出芽架嘞。

係呀,食得ka.

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

karen908 寫道:
唔食得嫁,
就好似薯仔發左芽咁,
會有D毒素釋放出黎,
所以最好唔好食…

我都唔知有無收錯料 中毒就害死人啦...(不過 so far 我照用o既)

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

蒜頭發芽是可以吃的,她並不會像馬鈴薯一樣會產生毒素
馬鈴薯的葉子是不可以食用的,但是蒜頭發芽時會有蒜苗,蒜苗是可以食用的
就像蕃薯一樣,番薯發芽葉子也是可以食用的,他們並不會產生毒素
只是蒜頭發芽後比較少人會去購買,而且價格上也會降低很多
發芽後的蒜頭是可以種植的,等他長出蒜苗後把他拿來炒菜或是當煮湯.麵的調味
都不錯,而且會很有趣!!

呢d我係網上搵,差唔多個個都話食得

子爵府

好媽媽勳章

seems 食得 bor....
Sometimes I eat too~~
Hello everybody~~!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

唔該晒各位的意見!!

下次都唔好擺咁耐!!

大宅

我都有呢個疑問, 但現在明白了. 多謝各位bk友的有用資料.

大宅

kellyly ,

你解釋得好清楚呀,呢個問題我都懷疑了很耐,今天終於明白了

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔洗客氣

大宅

我都照用架....我只係搣左綠色隻芽咋~白色肉我會用的...

首頁

尾頁

跳至