跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

鄰舍輔導會元朗幼兒園(top urgent)

因為我之前對元朗ge幼稚園唔熟..有朋友話呢間幾好..所以我申請左報讀囉..佢地依家叫我21/11去interview..但係近呢2個月..有個同事同我講話呢間一般..亦比左幾間建議我..就係肖珍..信義會..真光..元朗英藝..不過肖珍我個6已經reject左..佢話地點唔好..我依家都諗住係剩餘果幾間..不過又見呢幾間係very hot ge選擇..驚個女入唔到..因為我個女係細女..佢見到陌生人唔講野ga..你地話我做唔做左interview先做個後備 不過睇完bk上面d媽咪完全對呢間幼兒園no commend..都唔係好想比佢讀..in又要請假驚到時唔讀又係晒時間 :-( :-( :-( :-( :-( :-(

大宅

好媽媽勳章

Re: 鄰舍輔導會元朗幼兒園(top urgent)

portiabb,

你好~其實我想先問下你,你想小朋友讀全日定半日先,因為鄰舍輔導會係讀全日既,冇半日讀,而你講既其他幾間都係幼稚園,係讀半日既,所以你要決定左讀半日定全日,有好大分別架~而且我想再問下你女女幾大,係咪入去要讀n1,(即2歲)如果係你要問清楚學校今年開唔開n1班,開你先去見,另一方面,鄰舍之所以難入係因為有好多家長要返工,而呢間幼兒園除左可以係早上7:45開始俾學生返學外,亦有延展服務,最夜可以8:00先接小朋友走,而且佢地點係市中心,家長放工落車行幾步就到,所以好多返工既家長都選擇佢,至於學校質數方面,都ok既,入讀好小學既百分率都唔差,所以如果你暫時冇其他選擇,我建議你見左先,起碼可以留左位先嘛~
希望以上既建議幫到你啦~
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

琥珀宮

um...我個女07開學就剛剛2歲8個月入k1..初初我地諗住讀全日..我都知佢係可以早返遲走..其實我最重要係師資同學校質素問題&小學派位
小巫女女 寫道:
portiabb,

你好~其實我想先問下你,你想小朋友讀全日定半日先,因為鄰舍輔導會係讀全日既,冇半日讀,而你講既其他幾間都係幼稚園,係讀半日既,所以你要決定左讀半日定全日,有好大分別架~而且我想再問下你女女幾大,係咪入去要讀n1,(即2歲)如果係你要問清楚學校今年開唔開n1班,開你先去見,另一方面,鄰舍之所以難入係因為有好多家長要返工,而呢間幼兒園除左可以係早上7:45開始俾學生返學外,亦有延展服務,最夜可以8:00先接小朋友走,而且佢地點係市中心,家長放工落車行幾步就到,所以好多返工既家長都選擇佢,至於學校質數方面,都ok既,入讀好小學既百分率都唔差,所以如果你暫時冇其他選擇,我建議你見左先,起碼可以留左位先嘛~
希望以上既建議幫到你啦~

禁止訪問

琥珀宮

我地2公婆都要返工ga..依家都係工人湊..如果返半日就可能會番請工人囉..不過我個6唔想請工人..所以咪諗過比佢返全日..

點解唔好返全日
suilangmui 寫道:
冇乜必要都唔好俾小朋友讀全日, 除非你兩公婆要返工.

大宅

好媽媽勳章

portiabb,

呢間學校既質素都唔錯既,老師同姐姐(工友)都很有愛心,小學派位亦幾好,(校友會,光明,榮茵等)所以好多人都想入,另外有一間叫周宋主愛,近朗屏西鐵站,呢間亦都係唔錯既選擇,但係如果而家先報,可能要做後備生,所以你都係見左先,因為如果你唔留位,到時搵唔到學校,就好難再搵學校架喇~希望我的資料幫你到啦~
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

琥珀宮

我今晚返去同我老公認真咁商量下..仲有大半日可以諗諗..因為如果聽日interview..我要請假呀..下星期二個女又要返健康院..我又要請假 :-( :-( :-(
小巫女女 寫道:
portiabb,

呢間學校既質素都唔錯既,老師同姐姐(工友)都很有愛心,小學派位亦幾好,(校友會,光明,榮茵等)所以好多人都想入,另外有一間叫周宋主愛,近朗屏西鐵站,呢間亦都係唔錯既選擇,但係如果而家先報,可能要做後備生,所以你都係見左先,因為如果你唔留位,到時搵唔到學校,就好難再搵學校架喇~希望我的資料幫你到啦~

首頁

尾頁

跳至