用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國商店facebook專頁
王國facebook

樓市動向 今日: 57|主題: 44668

go [討論] 「生約」問題 ,急!

大宅

國民生產總值:2640

好媽媽勳章

代我朋友問,他租的單位死租就快到期,仲有一年生約,但那業主要大幅加租,原因是有新租客願意出貴價去承租 。

請問有無人知法例上「生約」是對業主有利/租客有利 ?
如我朋友付担唔起新租金,業主是否真的可迫他走,再租比新租客 ?

王國熱話
當佢鬼仔咁養
Tonymoly mask
新都城gap
sogo買咗個西木袋@尖沙咀

子爵府

國民生產總值:10589

引用:代我朋友問,他租的單位死租就快到期,仲有

原帖由 winho128 於 13-07-30 發表
代我朋友問,他租的單位死租就快到期,仲有一年生約,但那業主要大幅加租,原因是有新租客願意出貴價去承租 ...
係,生約係只要任何一方於一個月前提出退租,另一方就要接受,你朋友快啲揾屋搬

禁止訪問

國民生產總值:2129

回覆:「生約」問題 ,急!

男爵府

國民生產總值:5522

引用:但我之前租屋問過,生約係業主唔可以加租,

原帖由 mrslee2006 於 13-07-30 發表
但我之前租屋問過,生約係業主唔可以加租,只係租客可以提早一個月通知業主就可以退租,但業主唔可以係生約 ...
係死約吾可以加租呀!

男爵府

引用:代我朋友問,他租的單位死租就快到期,仲有

原帖由 winho128 於 13-07-30 發表
代我朋友問,他租的單位死租就快到期,仲有一年生約,但那業主要大幅加租,原因是有新租客願意出貴價去承租 ...
生約只要一個月通知,

子爵府

國民生產總值:10589

引用:Quote:原帖由+mrslee2006+於+13-07-30+發表

原帖由 菠蘿包包 於 13-07-30 發表
係死約吾可以加租呀!
係,只係死約唔可以加租

禁止訪問

回覆:菠蘿包包 的帖子

版主

國民生產總值:19129

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

生約係冇正式法律定義, 要睇租約點寫. 請樓主朋友睇返自己份租約點寫. 其他人冇租約係手, 比意見都係得個講字.

男爵府

引用:但地產話生約業主都唔可以加租喎,我屋企人

原帖由 mrslee2006 於 13-07-30 發表
但地產話生約業主都唔可以加租喎,我屋企人都係租鋪做生意,佢地個業主都係因為咁所以唔肯簽一年死約一年生 ...
做生意一般係兩死一生的

禁止訪問

回覆:菠蘿包包 的帖子

男爵府

國民生產總值:6778

mrslee2006 發表於 13-7-30 22:03
但我之前租屋問過,生約係業主唔可以加租,只係租客可以提早一個月通知業主就可以退租,但業主唔可以係生約 ...

請問你之前租屋係幾時?八年前或更前?
只會輸,不會贏的賭博你會賭嗎?

大宅

國民生產總值:2391

轉載
通常是這樣的:按道理在租約其內,未得租客同意,是不能更改租約的。但現時法例容許在生約期內,其中一方在不少於一個月時間(租約上會有註明的,以前只有租客才有在生約內退租的權利),給予對方通知退租。

那即是說,業主同你講加租,你不肯的話,業主可以與你結束租約。有很多人不想搬來搬去,如果加幅可以接受的話,都會肯與業主簽新租約。況且你出去找地方租,咪要付佣金給地產,所以是你自己計吓條數,O唔OK先?

禁止訪問

回覆:MRNT 的帖子

男爵府

mrslee2006 發表於 13-7-30 23:28
唔係呀,三四年前咋,之後我買左樓就無租啦,所以我真係唔知而家生約可以加租囉=_=...不過咁講法租客都好無 ...

05年果個咩租管條例通過後改晒啦,四大行d標淮租約差不多同期都跟住改埋,租客/業主雙方各以一個月通知可取消。 如果佢三四年前仲搵份舊約你簽,我立即授權你可以向佢講粗口。

禁止訪問

男爵府

mrslee2006 發表於 13-7-30 23:39
我嗰陣幫我簽租約個地產係啲細間既公司,唔係大行泥㗎,因為係我老爺啲朋友開既,所以我嗰時只係口頭問過佢 ...

佢擺明幫住個租客坤你,照你講個年期已經實施左新例幾年,做得經紀無可能唔知。

禁止訪問

男爵府

國民生產總值:5742

秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

生約其實對業主同租客雙方都有一個彈性空間,無話偏向某方

大宅

國民生產總值:1577

未來孩子勳章 便便特搜勳章

man7099 發表於 13-7-30 20:13
係,生約係只要任何一方於一個月前提出退租,另一方就要接受,你朋友快啲揾屋搬

...
通常業主於租約(死約)到期前幾耐會通知租客加租既安排?如果租客唔接受新租金,就要係租約到期前搬走,對嗎?咁業主應該會係幾時退返之前交落既按金同2個上期?

* 因為如果唔繼續租,就要另行再搵地方,到時新業主都要你俾按金同2個上期,真係要等住筆錢周轉!

侯爵府

國民生產總值:20691

Chukwudebelu 發表於 13-7-31 11:21
通常業主於租約(死約)到期前幾耐會通知租客加租既安排?如果租客唔接受新租金,就要係租約到期前搬走,對 ...

如果大家把加租理解為解約, 咁通知期是不少於一個月, 如果不能達成協議, 最早的last day, 就視乎租約點寫, 有的是住12個月, 有的是住12個月+1個月.

按金方面, 除非合約寫明可hold, 否則交樓當日就要取回.
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎