親子王國

標題: 大陸出世香港人去過台灣上網申請唔到入台證?? [打印本頁]

作者: lian1180    時間: 13-8-19 10:14     標題: 大陸出世香港人去過台灣上網申請唔到入台證??

我想問我朋友大陸出世, 已經有香港身分證同特區護照, 重前兩年去過台灣, 但係點解上網申請唔到入台證??
請問有無人試過?

唔該晒!

作者: JJMumMum    時間: 13-8-19 10:16

上網有時係唔得,唔得就可以直接去佢OFFICE度申請.不過人比較多咁解啫.
作者: lian1180    時間: 13-8-19 10:17

JJMumMum 發表於 13-8-19 10:16
上網有時係唔得,唔得就可以直接去佢OFFICE度申請.不過人比較多咁解啫.
個網頁係拒絕, 因為話唔係香港出世....

作者: 晴B媽    時間: 13-8-19 10:19     標題: 引用:Quote:JJMumMum+發表於+13-8-19+10:16+上網

原帖由 lian1180 於 13-08-19 發表
既然個網頁都show埋reject application的原因,仲有咩唔清楚

作者: homeuser    時間: 13-8-19 10:21

去過應該落地就得啦,
作者: JJMumMum    時間: 13-8-19 10:22

lian1180 發表於 13-8-19 10:17
係AR,你親身去,連同舊台證,即上次嗰張,咁佢哋就會幫你做架啦.因為網上申請CHECK唔到舊證

作者: lian1180    時間: 13-8-19 10:24

晴B媽 發表於 13-8-19 10:19
既然個網頁都show埋reject application的原因,仲有咩唔清楚
係因為話就算唔係香港出世, 但有香港身份證有去過台灣都可以申請, 所以唔明點解網頁會因為呢個原因拒絕

作者: melody10050    時間: 13-8-19 10:24

點解唔得呀!我上個星期先幫個同事做完,只要去過一次台灣就可以網上做印返一張出黎就OK
作者: lian1180    時間: 13-8-19 10:25

JJMumMum 發表於 13-8-19 10:22
係AR,你親身去,連同舊台證,即上次嗰張,咁佢哋就會幫你做架啦.因為網上申請CHECK唔到舊證
...

所以都要去臺北經濟文化辦事處                                                                                                (香港)再申請?
作者: lian1180    時間: 13-8-19 10:26

melody10050 發表於 13-8-19 10:24
點解唔得呀!我上個星期先幫個同事做完,只要去過一次台灣就可以網上做印返一張出黎就OK  ...
係囉, 我都唔知點解

作者: alexlee    時間: 13-8-19 10:26

我想問順道問一下各jm,在香港出世,而又有特區護照,係唔係不用申請入台證,只用特區護照都可以去台灣架?Thanks!
作者: sumtung    時間: 13-8-19 10:27     標題: 回覆:大陸出世香港人去過台灣上網申請唔到入台證

我阿爸、阿媽係大陸出世,之前去過臺灣好多次,呢兩年都係我幫佢哋上網申請,冇問題喎,次次都得。

作者: RSG媽媽    時間: 13-8-19 10:27

lian1180 發表於 13-8-19 10:14
我想問我朋友大陸出世, 已經有香港身分證同特區護照, 重前兩年去過台灣, 但係點解上網申請唔到入台證??
請 ...

佢兩年前係用大陸居民定香港居民入境先?
作者: coco18    時間: 13-8-19 10:28

點解唔得
剛幫家人做完
作者: melody10050    時間: 13-8-19 10:29

回覆 RSG媽媽 的帖子

大陸出世,香港住
作者: 91405    時間: 13-8-19 10:29     標題: 引用:我想問順道問一下各jm,在香港出世,而又有

原帖由 alexlee 於 13-08-19 發表
我想問順道問一下各jm,在香港出世,而又有特區護照,係唔係不用申請入台證,只用特區護照都可以去台灣架? ...
可以落地or上網簽證

作者: RSG媽媽    時間: 13-8-19 10:29

alexlee 發表於 13-8-19 10:26
我想問順道問一下各jm,在香港出世,而又有特區護照,係唔係不用申請入台證,只用特區護照都可以去台灣架? ...

上網申請定 free架

作者: RSG媽媽    時間: 13-8-19 10:32

melody10050 發表於 13-8-19 10:29
回覆 RSG媽媽 的帖子

大陸出世,香港住

你無答到我問題 如果佢之前去台灣係用大陸居民身份 即係無用過香港居民身份去臺灣
咁係要去金鐘申請架 同埋佢要取消個大陸戶籍 仲要有特區護照先得

作者: 晴B媽    時間: 13-8-19 10:36     標題: 引用:我想問順道問一下各jm,在香港出世,而又有

原帖由 alexlee 於 13-08-19 發表
一樣要入台証,可網上申請即時批出,免費。落地簽證都得,但要俾錢。

作者: melody10050    時間: 13-8-19 10:38

樓主好簡單佢當時第一次用大陸身份証去台灣係米,你第二次去一定唔可以係網上做要去金鐘做
作者: sunshiny    時間: 13-8-19 10:40     標題: 回覆:晴B媽 的帖子

我又想問下,上網做證,個證有效期幾耐?

作者: RSG媽媽    時間: 13-8-19 10:43

sunshiny 發表於 13-8-19 10:40
我又想問下,上網做證,個證有效期幾耐?

好似係三個月
作者: sunshiny    時間: 13-8-19 10:54     標題: 回覆:RSG媽媽 的帖子

唔該曬

作者: JJMumMum    時間: 13-8-19 10:54

lian1180 發表於 13-8-19 10:25
所以都要去臺北經濟文化辦事處                                                                                                 (香港)再申請?

係,即
係金鐘嗰度

記得要ID COPY, 護照, 相都要

作者: iamwongtai    時間: 13-8-19 11:01     標題: 回覆:大陸出世香港人去過台灣上網申請唔到入台證

仲有個可能 除非佢真係冇去過

作者: lian1180    時間: 13-8-19 11:07

iamwongtai 發表於 13-8-19 11:01
仲有個可能 除非佢真係冇去過
有啦

作者: lian1180    時間: 13-8-19 11:10

melody10050 發表於 13-8-19 10:38
樓主好簡單佢當時第一次用大陸身份証去台灣係米,你第二次去一定唔可以係網上做要去金鐘做 ...
唔係呀, 佢細個就黎咗香港, 一早攞咗香港身份證, 前兩年用特區護照入台灣境

作者: faymi    時間: 13-8-19 11:12

大陸出世, 係真係唔可以上網簽.  上網簽只係香港出世香港人先得. 因之前幫朋友整過. 除非又有新野, 否則應該係要親身去攪. 最好打去問就最清楚
作者: lian1180    時間: 13-8-19 11:25

faymi 發表於 13-8-19 11:12
大陸出世, 係真係唔可以上網簽.  上網簽只係香港出世香港人先得. 因之前幫朋友整過. 除非又有新野, 否則應 ...
我打唔通.....

作者: davywm    時間: 13-8-19 11:37

我星期六先上網幫阿媽簽完證, ok呀
作者: mei2068    時間: 13-8-19 11:47

lian1180 發表於 13-8-19 10:14
請 ...

你試下打電話去問下佢拒絶原因, 我都試過這情況, 原本有些字在電腦好似, 好容易打錯字, 我個原因係取錯碼
作者: BoBoCute    時間: 13-8-19 11:54

我女英國出世都唔得

歡迎光臨 親子王國 (http://www.baby-kingdom.com/) Powered by Discuz! X1.5