在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

辭職後可否請大假

我知勞工法例是不可用大假扣減離職通知期,若果已辭職,公司又唔肯補錢,在通知期內是否可申請放大假,有無問題
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 辭職後可否請大假

公司唔肯補錢 <-- 僱主已犯法喇喎

男爵府

視乎公司的做法。

勞工法例是不可用大假扣減離職通知期,是指你不可在通知期的最後一天及之前,開始受僱於新僱主。如果你公司唔將你應有的大假補錢俾你,咁佢一定要俾你放咗佢,否則佢就違法。但你要留意,如果你係在通知期最後數天放假,即係話你的最後工作天早於你的最後受僱天,你放假期間一定不可以返新工。

Melmel2004 寫道:
我知勞工法例是不可用大假扣減離職通知期,若果已辭職,公司又唔肯補錢,在通知期內是否可申請放大假,有無問題

男爵府

Melmel

唔係你辭職丫嗎?

大宅

bbdou 寫道:
視乎公司的做法。

勞工法例是不可用大假扣減離職通知期,是指你不可在通知期的最後一天及之前,開始受僱於新僱主。如果你公司唔將你應有的大假補錢俾你,咁佢一定要俾你放咗佢,否則佢就違法。但你要留意,如果你係在通知期最後數天放假,即係話你的最後工作天早於你的最後受僱天,你放假期間一定不可以返新工。

明白了,唔該晒

大宅

樂樂 寫道:
Melmel

唔係你辭職丫嗎?

hi 樂樂
你近來好嗎?係呀,我可能在過年後辭職幫我朋友手睇住盤數,但仍未落實,所以現在要計劃一下,正煩緊老闆娘比唔比我放埋大假(計計埋埋都有10幾日),我想在辭職期內放,因唔想對住佢咁耐.
你都知我這裡是家族生意,班太子爺,太子女已攪到公司一獲粥,無眼睇

首頁

尾頁

跳至