•   酷熱天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供 28oC 87 %

嬰幼兒產品用家評台
王國商店facebook專頁
王國facebook
義工

搜索
親子王國 首頁 烹飪錦囊 黑糖提子合桃包(加入老抽)
go

[麵包糕點] 黑糖提子合桃包(加入老抽)

公爵府

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 馬年勳章

應老媽子要求: 做左呢個佢搵左好耐的提子合桃包。

高筋粉 200 克
蛋半個+水+老抽半茶匙= 125 克
鹽 2 克
黑糖 20 克
奶粉 6 克
牛油 10 克
提子30 克 (浸水10分鐘,琼乾水)
合桃(整成細粒)30 克

PS: 搓好麵團後,輕手搓入合桃及提子 。

等特發酵中,要用呢塊布蓋着

好似唔夠色,下次比多少少老抽

王國熱話
望有心人可以幫幫手,萬分感激⋯
養寵物(狗狗)支出要幾多?
猫猫近排小便不順 唔知道係咩事 (有內猫...
快要生產的美姿

大宅

回覆:andyman 的帖子

Yummy

大宅

回覆:GRANDGRANDMA 的帖子

我都好鍾意食呢款包,試吓整先。

大宅

回覆:GRANDGRANDMA 的帖子

發酵要幾耐?使吾使放氣?

大宅

回覆:黑糖提子合桃包(加入老抽)

我好鍾意食的,yummy

伯爵府

回覆:黑糖提子合桃包(加入老抽)

正!

我媽子都鍾意食,收藏先

水晶宮

探索開創型 馬年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

賣相

公爵府

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 馬年勳章

GRANDGRANDMA 發表於 13-9-11 22:52
發酵要幾耐?使吾使放氣?
同普通麵包一樣做法。要發酵 3 次。
呢個我用手搓至有薄膜,跟住發酵至2倍大,取出用手大力按壓,目的是放出裏面氣體,跟住係分割,滾圓,10-20分鐘,(呢個步驟係醒發),再做型,發酵至1.5-1.7 倍大,預熱焗爐15 分鐘,可以焗啦.......

預熱 180 度,焗左 13 分鐘......

公爵府

馬年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

加老抽有咩效果? 色水?

公爵府

波子 發表於 13-9-12 09:49
加老抽有咩效果? 色水?
因為加入黑糖都未夠色,所以加老抽令個包深色澤啲,而且焗完後有一陣咸香味,令味道更豐富,我淨係有得聞咋,焗完我未試過隻包包,因為媽媽派曬比老友記。

子爵府

買包黑麥粉(二X惠買到)加少少就上色或者改用黑粿麥麵包粉就唔需要用老抽啦

這是我的劣作
黑麥提子橙皮辮包 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=6399407
黑麥合桃提子包 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5235589

自煮有快樂

公爵府

lovingsleep 發表於 13-9-12 10:29
買包黑麥粉加少少就上色或者改用黑粿麥麵包粉就唔需要用老抽啦

這是我的劣作
媽媽有痛風,唔可以食黑祼麥,黑麥,而且加左會鞋啲,佢好挑咀,唔會鐘意。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 馬年勳章 大廚勳章

加D無糖可可粉同埋糖蜜都可以增加色水...

子爵府

andyman 發表於 13-9-12 10:33
媽媽有痛風,唔可以食黑祼麥,黑麥,而且加左會鞋啲,佢好挑咀,唔會鐘意。
原來係咁.....
我在二記買果包黑粿麥麵包粉都好幼身,180G高粉+20G黑粿麥麵包粉,做出來都唔鞋
自煮有快樂

公爵府

廷廷媽 發表於 13-9-12 10:35
加老抽有陣咸香,好特別, 你都試下呀.......

廷廷媽  REALLY? 下次試試先, 咁你有冇減鹽?  發表於 13-9-12 10:44

公爵府

廷廷媽 發表於 13-9-12 10:35
份量少冇減鹽,因為今次只比左半茶匙,..

伯爵府

回覆:黑糖提子合桃包(加入老抽) ...

請問係咪搓完麵糰即時加提子乾同合桃之後做第一次發酵?

大宅

回覆 andyman 的帖子

請問點解咁特別要加老抽

子爵府

馬年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 andyman 的帖子

正!

公爵府

ipodbaby_123 發表於 13-10-2 22:19
請問係咪搓完麵糰即時加提子乾同合桃之後做第一次發酵?
是的, 在搓成麵團後, 加入提子乾同合桃,搓多三幾分鐘,就可以拿去發酵。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊