論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

得如僱傭中心

本人第一次想請印傭, 有沒有人用得如僱傭中心? 好嗎?? 有任何高見. 要注意什麼??

男爵府

Re: 得如僱傭中心

我幾年來都是找陽光,佢地都幾專業,但佢地都講明若是舊客仔會好D,若你有需要可email我作介紹.
每日錫寶貝多一些.一齊努力為將來!

男爵府

我就係經呢間「得X僱傭中心」,請咗個偷$印印,抄咗後,佢哋仲幫印印搵過個新老襯,間野「非常好」。

[quote]
Issac0718 寫道:
本人第一次想請印傭, 有沒有人用得如僱傭中心? 好嗎?? 有任何高見. 要注意什麼??

大宅

bobbi,

我都想知道幾時呀..因我用了這間公司2次...但我覺得這間公司唔會這樣做(老闆仲係基督教徒)...

最近我要請一個新oversea工人, (根據我的要求), 佢地老闆都用了成3個星期才搵到個合適俾我...即唔係求其搵啦..而工人的誠信就睇我地好唔好運嘞...而且我仲有好多朋友都係搵這間公司, 工人都滿意呀...

[quote]
bobbi 寫道:
我就係經呢間「得X僱傭中心」,請咗個偷$印印,抄咗後,佢哋仲幫印印搵過個新老襯,間野「非常好」。

男爵府

jackie-lau2000,
老實講,我都係諗住老闆係基督徒,就應該可信,但我已寫了抄舊印印的原因是"dishonest",亦已向店員表示佢係因為偷$及留下bb自己一個而落了街,店員雖說唔會幫佢,仲話如果咁都幫,佢哋就係奸商,結果呢,依家個舊印印已搵到新僱主,我問舊印印,佢話係呢間公司幫佢搵架!

jackie_lau2000 寫道:
bobbi,

我都想知道幾時呀..因我用了這間公司2次...但我覺得這間公司唔會這樣做(老闆仲係基督教徒)...

最近我要請一個新oversea工人, (根據我的要求), 佢地老闆都用了成3個星期才搵到個合適俾我...即唔係求其搵啦..而工人的誠信就睇我地好唔好運嘞...而且我仲有好多朋友都係搵這間公司, 工人都滿意呀...

[quote]
bobbi 寫道:

大宅

bobbi,

可否pm 你衰工人的名...等我打去問.
請問可否見叫你舊工人提供在得如續新合約的文件...我都唔想誤會任何人...

[quote]
bobbi 寫道:

別墅

因為個工人要仲要還錢比佢, 所以一定會幫佢搵到個新老襯

老襯3號

bobbi 寫道:

[quote]
Issac0718 寫道:

複式洋房

你寫"dishonest"? 即"唔老實"! 點解唔寫明偷錢呀? 咁咪害左下個接手既僱主? 個工人講咩都得架啦!
:lalala: :lalala: :lalala:

男爵府

gogOBABY:
你點解係老襯?
[

複式洋房

老襯!? 你係邊間請呀? 我係xx館請, 都ok既! 好過陽光間cheap精!
:lalala: :lalala: :lalala:

男爵府

陽光!
[

大宅

偷竊??你有無報警,如有案底個印印唔可以再係香港工作,就唔係一了百了咩!

[quote]
bobbi 寫道:
老實講,我都係諗住老闆係基督徒,就應該可信,但我已寫了抄舊印印的原因是"dishonest",亦已向店員表示佢係因為偷$及留下bb自己一個而落了街,店員雖說唔會幫佢,仲話如果咁都幫,佢

男爵府

但因為無人可以幫到我湊bb,自己又要返工,邊個唔想即炒兼拉人呀?!

Chrislan 寫道:
偷竊??你有無報警,如有案底個印印唔可以再係香港工作,就唔係一了百了咩!

男爵府

bobbi 寫道:
老實講,我都係諗住老闆係基督徒,就應該可信,但我已寫了抄舊印印的原因是"dishonest",亦已向店員表示佢係因為偷$及留下bb自己一個而落了街,店員雖說唔會幫佢,仲話如果咁都幫,佢哋就係奸商,結果呢,依家個舊印印已搵到新僱主,我問舊印印,佢話係呢間公司幫佢搵架!

[quote]
jackie_lau2000 寫道:
bobbi,

[quote]
bobbi 寫道:
[/quote]
[

大宅

Ai...... Below is my personal experience.
I already posted this in another discussion topic. I can't type Chinese at home, sorry!

請工人的過程 (比錢前) 都ok, 之不過個bun根本唔曉 cooking, 我以為她唔曉中國菜, 我話食bun菜都可以,但都唔曉整,都算la, 但個bun來左1個月唔夠就睡午覺(公然上床蓋被!!!), 又算la, 來了2個月唔夠整爛左風扇, 抹百頁廉抹到成幅lum左, 抹窗抹到成支棍跌落街 (好彩無dum死人, 咪賠死我), 踏爛rubbish bin, 打爛碗碟唔駛講, 我都可以算數, 因為我有個NB bb, 我要有個人幫手, 但有一次比我發現她用生凍水開奶比 bb, 呢次實在唔可以原諒, 唔可以忍受, 我咪即刻打比Agent得如求救, 得如诤識叫我同 bun 好好溝通, 又話找個人黎幫我叫個工人改, 我話我已經心平氣和講左好多次, 工人都無改善, 我要求換工人, 得如話有合適就打比我, 等左成個星期都無消息(但初頭請工人時得如好交帶 ga wor), 再打, 又叫我等, 仲游說我唔好換....後來我自己揾到另外1個工人, 唔駛得如免費換比我, 我叫得如幫我辦手續炒工人, 得如話唔關她事, 好啦, 我自己搞, 叫得如話我知 standard procudure, 比D sample form 我, 教我計人工 (我第1次請工人), 答案是無, 唔知!!!!!! 我的感受是有無搞錯? 過左海就神仙? 比曬錢就唔理個客? Agent 點可能唔知炒工人手續? 當時我坐緊月, 又唔識帶 bb, 又快放完假要返工, 無工人都唔知點算, 不知幾慘!!!!

初頭挑選工人時得如會有D老闆推介, 在工人file上打星星, 代表是highly recommend, 我咪信錯老闆推介囉. 工人差是我有眼無珠, 但 Agent 無善後實在太衰, 不負責任 !!! 講甚麼3年包換, 有事時得如D人根本唔采你, 點換??? 莫講話3年包換, 300 年包換都無用啦. 我呢世都唔會再用得如 !!!

大宅

Lucky me, I'd almost choosed this agent, but their maids(choices) are limited, & luckily I had recommend by my sis, I choosed another agent, so good till now.

大宅

唔係喎, 唔係甘喎

我05年係佢到請左個印印, 懶到不得了, 又到我個女差的俾車撞親, 我個仔當時得2個月大肚痾, 佢啊姐仲係到發我脾氣, 我當日即炒, 得如都當晚找人黎我屋企搞清楚佢, 同送佢走.  好有交帶嫁喎, 佢真係唔使錢換個工人俾我

新姐姐唔見左手機 - 06年10月的事, 佢老細都親自上黎 我屋企跟進嫁喎.  你係邊間店請嫁, 我係lam tin的sales ok嫁喎, 我個old印姐真係冇得留, 送左佢返印尼嫁喎, 因為ticket係我自己出, 唔係經佢地, 所以可以佢冇得擇掛.

大宅

藍田 law, 我打埋比寫字樓, 態度都一樣

別墅

藍田果個真係超衰, 有call 不覆, 打去another 分行, 見唔係佢個客就更加唔理
p.s. 我唔信佢地會幫個客用3 星期搵個好工人, 最好服侍都係俾你自己上去簡,,,,

男爵府

我上年10月炒印印,已跟寶琳店的呂小姐講佢係因為偷$和留NB BB獨自在家,我問佢印印被我炒後會點,當時呂小姐講:「如果佢係咁,我哋都幫佢搵新僱主,我哋就真係奸商。」
結果,一個多星期後,印印告知我去做退機票手續,就係呢間咁嘅野幫佢搵新到僱主!

首頁

尾頁

跳至