興趣嗜好

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

引用:Quote:小比卡超+發表於+13-11-14+21:18+請

原帖由 cc4321 於 13-11-16 發表
1.你呢支唔係沉水暖管,咁樣放會有漏電危險2.水要高過龜背二至三倍
我兩只系金錢龜,分開養

大宅

回覆:小比卡超 的帖子

求救,龜龜食太飽,一只蝦,十二粒龜糧,昨天,現在吾食野了,點算

大宅

請問邊度有龜醫生睇,我住屯門市中心

chingching0407  元朗珍禽異獸診所  發表於 14-5-19 22:27

伯爵府

王國教室勳章 好媽媽勳章

回覆 港孩優先 的帖子

被隻巴西龜食左我條金魚,原來龜咁大食嫁?

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

小比卡超 發表於 13-11-18 13:41
求救,龜龜食太飽,一只蝦,十二粒龜糧,昨天,現在吾食野了,點算
龜龜幾大? 飽咗應該自己會停唔再食過喎.
可能天氣轉凍所以佢無胃口食嘢, 開始想瞓啫~
如果你好擔心的話, 可以試下落暖管, 又或者放喺廚房爐頭附近 / 用支燈照住個缸,
過一陣等佢個缸位暖返再試下佢肯唔肯食, 郁動嗰D正唔正常

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

samsmama 發表於 13-11-19 10:46
回覆 港孩優先 的帖子

巴西係雜食, 金魚D魚鰭咁大又飄嚟飄去, 對龜龜嚟講係好吸引家.所以千祈唔好魚龜混養, 除非你唔介意龜龜食晒你D魚, 又或者條魚係大到龜龜無可能食到.

samsmama  謝謝回應. 係大少少的魚缸有假山和石,佢反而食不到細魚,
因細魚游得好快.  發表於 13-11-19 14:04

伯爵府

回覆 samsmama 的帖子

samsmama 謝謝回應. 係大少少的魚缸有假山和石,佢反而食不到細魚,
因細魚游得好快.

咁細魚真係好彩啦~我隻龜通常夜晚熄晒燈就做午夜殺手, 慢慢慢慢D細魚就比佢食晒~
不過我係特登買返嚟比佢食GEI, 等佢做多D運動又可以解下悶

大宅

引用:Quote:小比卡超+發表於+13-11-18+13:41+求

原帖由 WunieCon 於 13-11-19 發表
龜龜幾大? 飽咗應該自己會停唔再食過喎.
可能天氣轉凍所以佢無胃口食嘢, 開始想瞓啫~
如果你好擔心的話, 可 ...
謝了,佢食翻龜糧了,一歲多D,有暖管

大宅

引用:回覆+港孩優先+的帖子被隻巴西龜食左我條金

原帖由 samsmama 於 13-11-19 發表
回覆 港孩優先 的帖子

我果只龜龜成日去捉魚玩,咬過一條魚冇尾了,但系冇食

大宅

我家養左2隻盾臂3年了~~~

男爵府

回覆:我養龜4年 有咩問題可以問我~~~

我有一盾一豹紋,養左4年

男爵府

回覆:molala123 的帖子

我試過俾隻上鍊老鼠俾盾玩,佢係甘追,笑c

大宅

點解右下角隻草龜個壳愈來愈白? 仲有近月比隻細的咬佢條尾, 要將佢地分房!

大宅

回覆:smilejackie 的帖子

請問我家龜龜果個

大宅

請問 我家龜龜呢個星期冇乜郁動,吾知點解,系咪有乜野問題吖,佢平時好動

大宅

我係新手養的,只是平價的珍珠龜仔,請問冬天要點俾佢保暖??
請指教!!!
~~就算我曾淌著淚,狠心放棄自己,然而袮卻說不會把我遺棄~~

複式洋房

smilejackie 發表於 13-11-20 18:06
點解右下角隻草龜個壳愈來愈白? 仲有近月比隻細的咬佢條尾, 要將佢地分房!
試下濕左佢背再用唔要牙刷刷下 白色位如果都係仲有就可能係角質化
咬尾常有發生,地方大咬尾可能會有改善( 不明顯 )

複式洋房

三王一后 發表於 13-11-23 12:51
我係新手養的,只是平價的珍珠龜仔,請問冬天要點俾佢保暖??
請指教!!!
最少有一支自動恆溫暖管 ,但 唔好買大陸、台灣牌 ,我用過好快壞

男爵府

我有隻巴西龜養左7年幾,今年無冬眠,但又無食野,d指甲好長可否同佢剪?應該指幾多?

複式洋房

conniengor 發表於 14-2-7 21:17
我有隻巴西龜養左7年幾,今年無冬眠,但又無食野,d指甲好長可否同佢剪?應該指幾多? ...
冇食野幾耐呀?? 有冇正常活動 ?
水龜指甲不可以剪,入面都有神經線的

首頁
23456...7

尾頁

跳至